Diabetis gestacional

La diabetis gestacional és un tipus de diabetis lleu que apareix durant l'embaràs i que sol desaparèixer després del part. Pot afectar fins a un 5-15% de les embarassades.

1 Què és la diabetis gestacional?

La diabetis gestacional és un tipus de diabetis lleu que apareix durant l'embaràs i que sol desaparèixer després del part. Pot afectar fins a un 5-15% de les embarassades.

Ocorre quan el teu cos no és capaç de fabricar suficient insulina, una hormona que ajuda a regular els nivells de sucre, per cobrir les necessitats augmentades que existeixen d'aquesta hormona durant l'embaràs.

Apareix llavors un augment dels nivells de sucre en sang que sol ser més important en la segona meitat de l'embaràs i que, si no es tracta correctament, pot augmentar el risc de problemes tant per a vostè com per al seu nadó durant l'embaràs i després del part.

Quines persones tenen més risc de patir diabetis gestacional?

Qualsevol dona pot patir una diabetis gestacional, però té més risc si presentes alguna de les següents característiques:

 • Edat superior a 38 anys.
 • Sobrepès o obesitat.
 • Si els seus pares o germans tenen diabetis.
 • Si és originària d'una regió on hi ha una elevada incidència de diabetis (Pakistan, Índia, Bangla Desh, països de centre i sud-amèrica).
 • Si ha patit anteriorment problemes amb el sucre (diabetis gestacional en embaràs previ, nivells de sucre en dejú alterats).
 • Si ha tingut anteriorment un nadó que pesi més de 4 quilos al néixer.

2 Com es diagnostica?

La diabetis gestacional no sol donar símptomes de manera que per diagnosticar-la cal fer unes proves de sobrecàrrega de glucosa.

Aquestes proves es realitzen normalment entre la setmana 24-28 de la gestació, encara que si hi ha factors de risc es poden sol·licitar abans.

Les proves es realitzen en 2 passos:

 • 1º: Prova d'O'Sullivan: s'administra un xarop que conté 50 g de glucosa i s'extreu sang una hora més tard. Si el valor de glucosa és major de 140 mg/dl és necessari realitzar una segona prova per confirmar el diagnòstic de diabetis gestacional.
 • 2n Sobrecàrrega oral de glucosa amb 100gr: s'administra una solució oral que conté 100 grams de glucosa i es mesura la glicèmia durant les següents 3 hores. Si 2 o més valors estan per sobre de la normalitat es confirma el diagnòstic de diabetis gestacional. Per realitzar aquesta prova és necessari realitzar una dieta rica en hidrats de carboni els 3 dies abans (t'ho explicarà la llevadora).

3 Complicacions en l'embaràs i el nounat

La majoria de dones amb diabetis gestacional tenen embarassos normals i nadons sans. No obstant això, poden aparèixer alguns dels següents problemes:

 • El seu nadó pot créixer en excés i això pot fer més complicat el part. És més freqüent que sigui necessari induir el part i que requereixi una cesària.
 • Que el seu part sigui prematur i passi abans de les 37 setmanes de gestació.
 • Que hi hagi un excés de líquid aminiòtic, polihidramnnios, que pot provocar part prematur i problemes durant el part.
 • Que augmenti la tensió arterial durant l'embaràs, pre-eclampsia, que pot provocar complicacions gestacionals si no es tracta.
 • El seu nadó pot presentar baixades de sucre el primer dia de vida i també pot presentar nivells alts de bilirubina (coloració groga de la pell i conjuntives) que requereixin tractament a l'hospital.
 • Si ha patit diabetis gestacional, té més risc de desenvolupar diabetis tipus 2 en el futur.

4 Tractament

Si realitza un tractament correcte de la diabetis gestacional es redueix la possibilitat que vostè i el seu nadó tinguin problemes durant l'embaràs i després del part. El personal sanitari que l'atén li facilitarà un glucòmetre, un aparell per mesurar els seus nivells de sucre, que serà fonamental per fer-li el seguiment durant l'embaràs.