Diabetis mellitus tipus 1

La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per uns nivells augmentats de sucre (glucosa) en sang. Això es deu a què el pàncrees no produeix insulina o el cos no és capaç d'utilitzar-la correctament.

1 Què és la diabetis mellitus tipus 1?

La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per uns nivells augmentats de sucre (glucosa) en sang. Això es deu a que el pàncrees no produeix insulina o el cos no és capaç d'utilitzar-la correctament.

La diabetis afecta més de 400 milions de persones a tot el món i es preveu que l'any 2040 sigui la setena causa mundial de mort.

A Catalunya el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 600.000. Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2015, la diabetis afecta el 8,4% de la població de més de 15 anys, i augmenta amb l'edat en ambdós sexes.

La diabetis tipus 1 representa el 5-10% de tots els casos de diabetis diagnosticada. Es caracteritza per una reacció autoimmune en la que el sistema de defenses de l'organisme ataca les cèl·lules que fabriquen la insulina i, per tant, fa que produeixin molt poca o gens. Per això, en el cas que et diagnostiquin diabetis tipus 1 t'hauràs de injectar insulina diàriament per controlar els nivells de glucosa a la sang. Generalment afecta nens o adults joves, però pot aparèixer en persones de qualsevol edat.

2 Símptomes

Els símptomes que pots presentar en el cas que et diagnostiquin diabetis tipus 1 són diversos i fins i tot, és possible que no apareguin. Els que apareixen més freqüentment són:

 • Set excessiva.
 • Orinar amb freqüència.
 • Augment de gana.
 • Pèrdua de pes.
 • Debilitat, fatiga, somnolència.
 • Formigueig a les mans i els peus.
 • Visió borrosa.
 • Infeccions freqüents: són freqüents les infeccions per fongs a la zona genital.
 • Ferides amb cicatrització lenta.
 • Nàusees i vòmits.
 • Alè amb olor dolça (a poma): quan hi ha presència de cetones en sang.
 • Dolor abdominal.

En el cas de la diabetis de tipus 1 pots presentar aquests símptomes de manera brusca o progressiva, el que pot afectar de manera important el teu estat general.

En el cas de la diabetis de tipus 1 pots presentar aquests símptomes de manera brusca o progressiva, el que pot afectar de manera important el teu estat general.

3 Causes i prevenció

La diabetis mellitus tipus 1 està causada per una reacció autoimmune en que el sistema de defenses de l'organisme ataca les cèl·lules que fabriquen la insulina i, per tant, fa que produeixin molt poca o gens, així que el tractament amb insulina serà per sempre.

Els gens també juguen un paper en el desenvolupament de la diabetis tipus 1, encara que els estudis mostren que la diabetis no està causada únicament per alteracions genètiques.

A diferència d'altres tipus de diabetis en què és imprescindible seguir uns hàbits de vida saludables (dieta equilibrada, exercici ...), no existeixen mesures preventives per frenar l'aparició d'una diabetis tipus 1. No obstant això, s'estan investigant possibles factors mediambientals ( virus, alimentació ...) que, combinats amb una predisposició genètica, poden generar el procés que destrueix les cèl·lules productores d'insulina de el pàncrees, ajudant a que aparegui una diabetis tipus 1.

4 Tractaments

La diabetis és una malaltia crònica que no té cura. El tractament ha anat evolucionant en els darrers anys, i es segueix investigant per buscar estratègies per prevenir-la i nous tractaments. A continuació, podrà veure les mesures generals per al tractament de la diabetis i les noves tecnologies per al control dels nivells de glucèmia.