Tractament

El tractament de la diabetis gestacional es basa en:

  1. dieta equilibrada
  2. exercici moderat
  3. En alguns casos, tractament amb insulina

En l'apartat “EDUCACIÓ PER A LA SALUT” podrà trobar alguns exemples pràctics que li seran de gran utilitat. Recordi que aquests consells MAI SUBSTITUEIXEN les recomanacions del seu especialista.

Dieta equilibrada

Serà bàsica per aconseguir un bon control dels seus nivells de sucre.

Consisteix a realitzar una dieta sana i equilibrada en la qual és fonamental controlar el tipus i quantitat dels aliments que contenen hidrats de carboni.

Els aliments que contenen hidrats de carboni es divideixen en 2 grups:

  • Hidrats de carboni d'absorció ràpida: tots els sucres (begudes dolces, rebosteria, sucre blanc / bru), sucs (fins i tot naturals). Aquest tipus d'aliments s'han d'evitar. Es poden utilitzar edulcorants per endolcir però de manera controlada.
  • Hidrats de carboni d'absorció lenta: farina de qualsevol tipus (pa ..), arròs, patata, llegums (cigrons, llenties, mongetes), fruita i làctics. Aquest grup d’aliments són fonamentals en la dieta però s'han de repartir en diversos menjars al llarg del dia i en quantitats controlades (la infermera li explicarà com mesurar i distribuir aquests aliments).

Pel que fa als altres grups d'aliments, es recomana el consum lliure de verdura tant crua com cuita i aliments rics en fibra. Es permeten les proteïnes (carn, peix o ou) ja que són essencials per al creixement del nadó, però es limitaran les que continguin un elevat contingut en greix (porc, xai, embotits) per minimitzar l'augment de pes.

És important que segueixi les instruccions d'alimentació que li expliqui la infermera o llevadora, és la part més important del tractament.

Exercici físic

L'exercici físic d'intensitat lleugera-moderada i de forma regular ajuda a controlar els nivells de sucre. Es recomana realitzar activitats com caminar entre 30 min-1h preferiblement després dels àpats i sempre que no ho contraindiqui el seu ginecòleg o llevadora.

Tractament amb insulina

Si tot i la dieta i l'exercici els nivells de glucosa no es normalitzen, li caldrà iniciar tractament amb insulina. La insulina és un tractament segur per al seu nadó, ja que no travessa la placenta i a més permetrà controlar els nivells de sucre per evitar problemes relacionats amb la diabetis gestacional. El professional sanitari li explicarà com ha de posar-se la insulina (link a vídeo ...) i quina quantitat.