Diabetis i embaràs

Té diabetis i vol quedar-se embarassada? És important que llegeixi aquesta informació. La informació d'aquest apartat està dirigida a dones amb diabetis tipus 1 o tipus 2, per a informació sobre diabetis gestacional has d'anar a l'apartat corresponent.

1 Planifica l'embaràs

Si té diabetis tipus 1 o tipus 2, vostè i el seu nadó nadó tenen més risc de patir complicacions greus durant l'embaràs i el part. Les bones notícies són que si planifica el seu embaràs amb antelació i segueix un control estricte amb el seu equip de diabetis i obstetrícia pot reduir aquest risc i tenir un embaràs saludable i un nadó sa.

2 Riscos per a l'embaràs

Hi ha riscos en un embaràs d'una persona amb diabetis, sobretot si els nivells de sucre no estan ben controlats, però conèixer-los també implica que pot fer coses per reduir la possibilitat que ocorrin. Parlem d'ells:

  • Hi ha un discret major risc de malformacions congènites. Els òrgans del nadó es formen en els primers 2 mesos de l'embaràs, de vegades abans que la dona sàpiga que està embarassada. Els nivells de sucre alts en aquest període poden afectar la formació d'òrgans com ara el cervell, la medul·la espinal i el cor.
  • Té major risc de que el seu bebè sigui gran, i això pot provocar-li problemes durant el part i que necessiti una cesària.
  • Pot tenir problemes en els ulls (retinopatia diabètica) o al ronyó (nefropatia diabètica), el metge realitzarà proves durant l'embaràs per detectar si això passa.
  • Durant l'embaràs pot augmentar la seva tensió arterial i aparèixer proteïnes en l'orina, aquesta situació es diu pre-eclampsia i pot provocar-li problemes greus a vostè i al seu bebè si no es tracta correctament.
  • Augmenta la possibilitat que el seu nadó neixi abans d'hora (prematuritat) i tingui problemes respiratoris o de cor.
  • Augmenta el risc d'avortament o de mort fetal intraúter, encara que aquesta última complicació és poc freqüent.
  • En les primeres hores de vida, el seu nadó pot presentar nivells de sucre baixos o un augment dels nivells de bilirubina que requereixi tractament a l'hospital.

Recordi que pot reduir el risc d’aquestes complicacions si planifica el seu embaràs i aconsegueix un bon control de la seva diabetis.

Recordi que pot reduir el risc d’aquestes complicacions si planifica el seu embaràs i aconsegueix un bon control de la seva diabetis.

3 Reduir el risc de problemes

Sol·liciti visita amb l'especialista en diabetis abans de l'embaràs.

Quan estigui pensant en quedar-se embarassada, demani visita amb el seu endocrinòleg per poder planificar el seu embaràs abans de deixar d'utilitzar mètodes anticonceptius. Li donaran visita a la Unitat de diabetis de l'Hospital de la Mar on la visitarà un endocrinòleg especialista en gestació i una educadora de diabetis.

L'equip de diabetis l'informarà i ajudarà a:

Ajustar el seu tractament de la diabetis

Revisar l'ús d'altres fàrmacs

Aconseguir un control òptim dels seus nivells de sucre

Controlar freqüentment els seus nivells de sucre

Realitzar una alimentació i vida sana

4 Embaràs no planificat

És molt important que faci el seguiment del seu embaràs en un centre hospitalari que disposi de personal especialitzat en atendre dones embarassades amb diabetis.

L'equip de professionals que l’ha d’atendre durant l'embaràs inclou:

  • Obstetra especialitzat en embarassos d'alt risc.
  • Endocrinòleg especialista en diabetis i gestació.
  • Enfermera educadora de diabetis, li donarà tota la formació necessària perquè tingui el millor control del seu sucre possible.
  • Comadrona, amb coneixements en tots els aspectes de l'embaràs i el part.
  • Oftalmòleg, en alguns casos és necessari un especialista en nefrologia i hipertensió en l'embaràs.

Un cop estigui embarassada, l'equip de diabetis li farà un seguiment estret durant tot l'embaràs amb visites cada 1-3 setmanes per assegurar que el seu control del sucre és òptim i que no sorgeixen complicacions. La majoria d'aquestes visites es realitzaran de manera telemàtica per evitar-li desplaçaments innecessaris a l'hospital. Caldrà fer proves de l'ull (retinopatia diabètica) i de ronyó (nefropatia diabètica) per detectar si apareixen complicacions.

L'equip d'obstetrícia treballa de manera coordinada amb l'equip de diabetis durant tot el seu embaràs i realitzarà també visites i les proves necessàries per assegurar que vostè i el seu nadó estiguin bé.

No tothom pot planificar el seu embaràs. Si detecta que està embarassada i té diabetis tipus 1 o tipus 2 sol·liciti visita amb el seu metge o endocrinòleg tan aviat com sigui possible.

No tothom pot planificar el seu embaràs. Si detecta que està embarassada i té diabetis tipus 1 o tipus 2 sol·liciti visita amb el seu metge o endocrinòleg tan aviat com sigui possible.