Com preparar-se per a la cirurgia

Quan els pacients ja han decidit sotmetre's a la cirurgia reparadora i ja s'hagi escollit la tècnica que s'aplicarà, comença un període especialment sensible per al pacient, un temps d'espera que a vegades comporta a l'ansietat davant l'imminent operació i pel que aquesta suposa.

És per això que és recomanable saber què és el que pot succeir pas a pas durant les setmanes anteriors a la cirurgia i com la pacient pot preparar-se de manera òptima a partir d'un mes abans.

Un mes abans de la reconstrucció

Cuidar-se físicament: la pacient ja ha gastat prou forces físiques per lluitar contra el càncer de mama, especialment si s'ha sotmès a un procés de radioteràpia o de quimioteràpia. La cirurgia reparadora suposarà una nou motiu de cansament per al seu cos. Per això, convé intertir en tot allò que ajudi a l'organisme a preparar-se per a l'operació i per a recuperar-se millor, com per exemple:

 • Menjar de forma equilibrada com proteïnes no grasses, fruites i verdudes.
 • Beure aigua de manera abundant
 • Augmentar el consum d'aliments amb ferro com el fetge, les llegums, el tofu o la carn i sucs naturals amb vitamina C que ajudin a absorvir el ferro.
 • Evitar les begudes amb cafeina perquè poden bloquejar l'absorció de ferro i alcohol.
 • Practicar exercici moderat (caminar) mitja hora al dia.
 • Prendre algun producte vitamínic amb minerals.
 • Dormir 8 hores diàries.

És probable que durant aquest període l'anestesista recomani algun tipus de suplement tradicional, especialment ferro i àcid fòlic.

Preparar-se emocionalment: els exercicis de relaxació, el ioga i passejar poden ajudar a rebaixar l'estrès. Segons afirmen nombrosos estudis, els pacients que es puguin preparar per a la cirurgia acostumen a experimentar menys dolor i tendeixen a recuperar-se més ràpidament. Cal recordar que la falta d'informació és el que pot fer augmentar l'ansietat, per la qual cosa es recomana a la pacient que contacti novament amb el seu cirurgià per consultar qualsevol dubte o aclarir algun concepte que hagi oblidat.

Deixar de fumar: és molt important deixar de fumar com a mínim sis setmanes abans de la reconstrucció i quatre setmanes després.

Evitar alguns medicaments: alguns medicaments com les aspirines o l'ibuprofeno perjudiquen la coagulació de la sant i, per tant, convé evitar-los. També es recomana interrompre les teràpies hormonals substitutòries. De totes maneres, serà el cirurgià qui alerti a la pacient de quins tipus de productes concrets ha d'abandonar i durant quant temps ha de fer-ho. Fins i tot si la pacient consumeix algun producte complementari o natural com infusions o preparats d'herbolari ha de consultar-ho amb el metge per evitar possibles efectes negatius.

Quinze dies abans de la reconstrucció

Realitzar les probes preoperatòries: el cirurgià explica a la pacient quins procediments implica la reconstrucció mamària escollida i ordenarà algunes proves preliminars com un anàlisi de sang complet, una radiografia del tòrax, un electrocardiograma i una mamografia de la mama sana. També s'acostuma a recomanar una visita a l'anestesista i fins i tot una darrera revisió amb l'oncòleg. En el cas de sotmetre's a la tècnica DIEP, es realitzarà un estudi preoperatori dels vasos sanguinis de l'abdomen.

Donar sang: és improbable que durant la reconstrucció mamària sigui necessari una transfusió de sang, però existeix la possibilitat de donar una o dues unitats de sant com a mesura de precaució.

Anar de compres: convé preguntar al cirurgià si necessita algún sostenido o alguna altra peça de roba especial per emportar-se a l'hospital o al moment de tornar a casa (sobretot roba que tanqui per davant) així com adquirir camises o pijames per dormir còmode. En els casos de sotmetre's a una reconstrucció amb teixit abdominal o del gluti, és recomanable portar roba interior d'una o dues talles més.

Aprovisionament de medicaments receptats: a banda d'ocupar-nos dels medicaments habituals, la pacient pot sol·licitar algun tipus d'ajuda per a conciliar la son durant les nits anteriors a la intervenció.

Una setmana abans de la reconstrucció

Facilitar la informació per a la pre-admissió hospitalària: algunes clíniques i hospitals prefereixen avançar dades i documents necessaris per a gestionar l'admissió dels pacients.

Cuidar-se: per a algunes pacients és una bona ocasió per anar a la perruqueria, en serveis d'estètica, quedar amb els amics, estar involucrat en algun projecte en concret o realitzar compres d'última hora per fer pujar l'autoestima i millorar així l'estat d'ànim.

Informar al cirurgià de l'estat de salut: el cirurgià ha de saber si en aquesta darrera setmana s'ha patit algun refredat, infecció, febre, al·lèrgia o qualsevol altre problema de salut per petit que sigui. És important no córrer riscos innecessaris abans de la cirurgia.

Condicionar la casa: és el moment d'adquirir el material necessari per tenir la casa preparada al sortir de l'hospital., omplir el rebost o netejar la casa per trobar-se amb un ambient agradable i evitar treball extra durant la recuperació.

El dia abans

No és el dia de prendre grans decisions ni realitzar gestions importants però convé:

 • Treure el vernís de les ungles i les ungles artificials.
 • Relaxar-se.
 • Netejar-se amb sabó bactericida almenys dos dies abans de l'operació.
  Decidir què es pot vestir el dia d'ingrés i també el dia de sortida de l'hospital: roba ampla i còmoda, que es pugui botonar per davant i calçat pla.
 • Preparar una bossa o maleta per passar la nit (el necesser amb els productes d'higiene, la roba interior indicada, la documentació necessària, la música preferida...).
 • Deixar els objectes valuosos a casa.
 • Portar una llista de tota la medicació que s'utilitza, encara que l'hospital se n'nencarregarà de facilitar-li.
 • Sopar de forma lleugera (i no menjar ni beure líquid després de mitjanit o en el termini que hagi marcat l'anestesista.
 • Plantejar-se mantenir relacions sexuals si així es desitja.

El dia de la reconstrucció mamària

 • Dutxar-se i rentar-se el cabell.
 • No maquillar-se.
 • Conversar amb la família i els amics.
 • Deixar notes o missatges als nens o familiars.
 • Intentar relaxar-se.
 • Mantenir una actitud positiva.

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat