Més de 240 escoles se sumen a l'Estudi PASOS en pro de la salut infantil

7 de juny de 2019

Aquesta iniciativa pionera que lidera la Gasol Foundation en coordinació amb l'IMIM té com a objectiu avaluar el nivell d'activitat física dels infants a l’Estat.

"Estudiar el nivell d'activitat física i sedentarisme dels nens i adolescents al nostre país és necessari per poder impulsar polítiques i intervencions educatives que contribueixin a prevenir l'obesitat infantil i les malalties que aquesta comporta a llarg termini", explica Pau Gasol, President de la Gasol Foundation. Segons la Guia sobre Activitat Física, Sedentarisme i Son per a menors de 5 anys publicada per l'OMS, "la inactivitat física s'ha identificat com un dels principals factors de risc en la mortalitat global i contribueix a l'increment de l'obesitat".

Amb l'objectiu d'avaluar l'activitat física i els estils de vida a Espanya, i amb la missió de millorar la salut dels més petits, neix l'Estudi PASOS (acrònim de les sigles angleses Physical Activity,Sedentarism and Obesity in Spanish Youth). Aquesta iniciativa està liderada per la Gasol Foundation, fundació dels germans Pau i Marc Gasol, que han rebut l'Especial Reconeixement dels XII Premis de l'Estratègia NAOS de l'AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) per transmetre els valors de l'esport i de l'activitat física entre els més joves i, especialment, per la posada en marxa, el 2013, de la Gasol Foundation per reduir els índexs d'obesitat infantil amb iniciatives com és l'Estudi PASOS.

Aquest estudi, impulsat per la Gasol Foundation en col·laboració amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, compta amb la Fundació Probitas com a col·laborador principal, i amb Banco Santander i Barça Foundation com a aliats saludables i amb la col·laboració de 14 centres de recerca per a realitzar el treball de camp. També té el suport institucional del Ministeri d'Educació i Formació Professional, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social a través d'AESAN, l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, el Consell Superior d'Esports, el Consell General de Col·legis Professionals de l'Educació Física i l'Esport i les Conselleries d'Educació i/o Salut de les 17 comunitats autònomes.

La recollida de dades

Per realitzar l'estudi, 14 grups de recerca de tot el territori nacional estan en procés d'avaluar 4.508 nens/es i adolescents espanyols de 8 a 16 anys, i les seves famílies, dels 242 centres educatius de primària i secundària que han estat seleccionats de manera aleatòria a 121 localitats de tot Espanya, garantint, així, la representativitat territorial de les dades. Els resultats preliminars es presentaran al setembre.

La metodologia

L'Estudi PASOS combina la recollida de dades antropomètriques dels menors i qüestionaris validats sobre estils de vida que contesten els mateixos alumnes participants a través d'un aplicatiu en línia en el centre escolar, així com qüestionaris sobre estils de vida, nivell d'estudis i ocupació dels seus referents adults.

Addicionalment, l'Estudi PASOS permetrà calibrar el qüestionari PAU-7S que, a través de 7 preguntes, avalua l'activitat física dels menors i si aquests arriben als 60 minuts al dia d'activitat física moderada o vigorosa que recomana l'OMS. Per realitzar el calibratge d'aquest qüestionari, un 10% dels nens participants en l'Estudi PASOS durà al canell durant 9 dies un a acceleròmetre, dispositiu científic similar a un rellotge que permet conèixer la intensitat de l'exercici, el patró d'activitat física i la qualitat del son i del descans.

Xifres d'obesitat infantil

Segons l'OMS, 340 milions de nens i adolescents d'entre 5 i 19 anys pateixen obesitat o sobrepès a tot el món. Concretament a Espanya, l'obesitat afecta un 18,1% dels nens de 6 a 9 anys, als quals cal sumar un 23,2% que presenten sobrepès, segons dades de l'Estudi ALADINO (2015).