Tipus de cirurgia bariàtrica

El bypass gàstric i altres cirurgies de pèrdua de pes (conegudes com a cirurgia bariàtrica) impliquen fer canvis al sistema digestiu per ajudar a perdre pes. La cirurgia bariàtrica es realitza quan la dieta i l'exercici no han funcionat o quan es tenen problemes seriosos de salut a causa del pes. Alguns procediments limiten la quantitat que es pot menjar. Altres procediments funcionen reduint la capacitat del cos per absorbir els nutrients.

Encara que la  cirurgia bariàtrica pot oferir molts beneficis, totes les tècniques de la cirurgia bariàtrica són procediments importants que poden presentar riscos greus i efectes secundaris. A més, s'ha de fer canvis saludables definitius en la dieta i incorporar exercici regularment per ajudar a garantir l'èxit a llarg termini de la cirurgia bariàtrica.

El tipus de cirurgia bariàtrica que va millor per a una persona depèn de la seva situació particular. El cirurgià tindrà en compte molts factors, com ara l'índex de massa corporal, els hàbits alimentaris, altres problemes de salut, cirurgies prèvies i els riscos implicats en cada procediment.

A continuació es descriuen els tipus més comuns de cirurgia bariàtrica:

Bypass gàstric amb Yde Roux

Aquest procediment és el mètode més comú del bypass gàstric. Aquesta cirurgia sol ser irreversible. Es redueix l'estómac, per tant  la quantitat d'aliment que es pot menjar és petita, i a la vegada es redueix l'absorció de nutrients. El cirurgià talla la part superior de l'estómac per separar-lo de la resta de l'estómac. D'aquesta manera, es crea un dipòsit (reservori) de tamany, més o menys, d'una nou, amb una capacitat al voltant de 50 cc. Normalment, l'estómac pot contenir uns 1,5 litres o més d'aliments, depenent del cas. Després, el cirurgià talla el intestí prim i cus una part d'aquest directament al reservori. Així, a l'hora de menjar els aliments ingressen a aquest petit reservori de l'estómac i, després, passa directament a l'intestí prim que està cosit a ell. Els aliments no travessen la major part de l'estómac ni la primera part de l'intestí prim, sinó que ingressen directament a la part mitjana de l'intestí prim.

Gastrectomia vertical (Sleeve)

Amb la gastrectomia vertical, s'extirpa un 80% de l'estómac, el qual adquireix la forma d'una bossa llarga en forma de tub. Com l'estómac és més petit, no pot contenir tant menjar. A més, produeix una menor quantitat de grelina, l'hormona que regula la gana, la qual cosa pot arribar a aplacar el desig de menjar.

Riscos

Com qualsevol altre procediment important, la cirurgia bariàtrica presenta riscos potencials per a la salut, tant a curt com a llarg termini, habitualment, amb una bona resolució.

Els riscos associats amb el procediment quirúrgic poden incloure:

  • Sagnat excessiu.
  • Infecció.
  • Reaccions adverses a l'anestèsia.
  • Coàguls sanguinis.
  • Problemes pulmonars o respiratoris.
  • Fuites en el sistema gastrointestinal.
  • Mort (poc freqüent).

Els riscos i complicacions a llarg termini de la cirurgia de pèrdua de pes varien depenent de el tipus de cirurgia. Poden incloure:

  • Obstrucció intestinal.
  • Síndrome d'evacuació ràpida gàstrica, que provoca diarrea, enrogiment, marejos, nàusees o vòmits.
  • Càlculs biliars.
  • Hèrnies.
  • Nivell baix de glucosa sanguínia (hipoglucèmia).
  • Desnutrició.
  • Úlceres.
  • Vòmits.
  • Reflux àcid.
  • La necessitat d'una segona cirurgia o procediment o cirurgia de revisió.
  • Mort (poc freqüent).

La cirurgia

La cirurgia bariàtrica es realitza amb anestèsia general. Actualment, la cirurgia bariàtrica es realitza per via laparoscòpia. Un laparoscopi és un petit instrument tubular que té una càmera connectada. El laparoscopi s'introdueix a través de petites incisions a l'abdomen. La diminuta càmera que està a la punta del laparoscopi li permet al cirurgià veure i operar dins de l'abdomen sense haver de fer incisions grans. La cirurgia laparoscòpia permet que la recuperació sigui més ràpida i curta. La cirurgia sol durar diverses hores. Després de la cirurgia, es despertarà en una sala de recuperació, on el personal mèdic el controlarà per detectar qualsevol tipus de complicació. En funció del procediment, és possible que hagi de romandre uns dies a l'hospital, de 48 a 72 hores.