Preguntes Freqüents

Què cal fer abans de la cirurgia bariàtrica?

El que cal fer abans de la cirurgia bariàtrica és una bona preparació per reduir els riscos de la intervenció.

Com?

Assistir a les sessions de nutrició, psicologia i activitat física per adquirir hàbits saludables.
Dur a terme les proves sol·licitades per l'equip de professionals per ajustar el tractament mèdic del pacient, de manera que les patologies que pateixi estiguin tan ben controlades com sigui possible.

Per què he de fer una dieta líquida abans de la intervenció?

Amb aquesta dieta de 7, 12 o més dies, segons el pacient, es perden principalment líquids acumulats i greix que infiltra el fetge i altres vísceres. Amb tot, s'aconsegueix reduir els riscos i facilitar les coses tècnicament als cirurgians.

Què és la cirurgia bariàtrica?

La cirurgia bariàtrica consta d'un conjunt de procediments quirúrgics que s'utilitzen per assolir una disminució de pes del pacient que pateix obesitat, quan falla el tractament mèdic-dietètic.

Quins són els beneficis a llarg termini de la cirurgia bariàtrica?

L'experiència acumulada i els estudis científics demostren que la cirurgia bariàtrica pot millorar i resoldre eficaçment molts problemes de salut relacionats amb el pes. Millora o remissió completa de diabetis tipus 2, hipertensió i apnea del son, i una reducció del 50% de l'excés de pes. Però aquesta millora pot ser transitòria si es recupera pes.


Què és la cirurgia laparoscòpica?

La tècnica laparoscòpica evita grans incisions en la pell i la paret abdominal. Es fan servir petites incisions i instruments llargs en forma de llapis per efectuar operacions amb una càmera. Amb aquesta tècnica, la recuperació és més ràpida i el dolor postoperatori sol ser menor.

Quina és la millor operació d'obesitat?

No hi ha una operació perfecta. Evidentment, cada pacient necessita un estudi personalitzat i se li ha d'indicar l'operació més adequada per al seu cas.

Quina intervenció se m'aplicarà?

La tècnica que es durà a terme es decideix després de les proves, en funció del tipus i grau d'obesitat i de les malalties associades que pateixi. El/la cirurgià/ana se'l/l'explicarà a la consulta.

Quant de temps dura l'operació?

Depèn de diversos factors: tipus d'intervenció, existència d'intervencions abdominals anteriors, grau d'obesitat (IMC) i tenir malalties com diabetis, hipertensió, apnea del son... En principi, si no hi ha factors en contra, la intervenció pot durar d'1 a 3 hores.

M'adormiran sencer durant la intervenció?

Es du a terme una anestèsia general, és a dir, estarà adormit i no notarà res durant la cirurgia.

Tindré dolor després de la intervenció?

Pot tenir dolor relacionat amb les ferides quirúrgiques. El dolor el molestarà quan faci esforços amb els músculs de la panxa (tossir, riure...). Potser n'hi haurà molestes a les espatlles a causa de la posició durant la intervenció i també a causa del gas utilitzat en una intervenció laparoscòpica.

Quants dies estaré ingressat/a?

Depèn del tipus d'intervenció i de les malalties que tingui; hi ha la possibilitat de marxar a casa el mateix dia de la intervenció o pot romandre ingressat, entre 24 i 72 hores.

Què puc fer per preparar-me per la cirurgia?

La millor manera de preparar-se és conèixer els beneficis i riscos de la cirurgia i seguir les instruccions de l'equip.

Quant de temps tarda la recuperació de la cirurgia bariàtrica?

La recuperació porta temps i paciència. La dieta és estricta. Pot experimentar molèsties i dolor els primers dies. El temps necessari per tornar a les activitats normals pot variar d'un pacient a un altre. Alguns pacients poden tornar a treballar en unes poques setmanes.
 

Cal anar a treure's punts?

Normalment, realitzem sutures que es reabsorbeixen de forma natural, i per això no cal treure-les. No obstant això, a vegades podem utilitzar grapes metàl·liques i en aquest cas serà necessari retirar-les, aproximadament en deu dies.
 

Com curo les ferides?

Pot dutxar-se després de 24 hores d'haver estat operat i netejar les ferides amb aigua i sabó, sense fregar-les. Asseguri's d'assecar molt bé les ferides. En cas de dolor, sagnat o aspecte vermellós al voltant de les ferides, ha de consultar amb l'equip mèdic.

Quant pes perdré després de la cirurgia bariàtrica?

La majoria dels pacients perden pes ràpidament en els primers mesos després de l'operació. La pèrdua de pes es redueix i es fa més difícil amb el temps. Per això és tan important l'alimentació saludable, el control de les quantitats i la necessitat de fer exercici per mantenir un pes saludable i constant durant els anys vinents.

Puc recuperar pes?

La majoria dels pacients recuperaran alguna quantitat de pes després d'un procediment quirúrgic bariàtric. La quantitat recuperada oscil·la entre uns pocs quilos i tot el pes perdut durant l'operació. La quantitat de pes que es recupera després de l'operació depèn de molts factors, i aquesta és una de les raons per les quals es fa tant èmfasi i atenció a la importància d'un estil de vida saludable durant el període preoperatori i postoperatori.
Exercici i activitat després de la cirurgia? A partir del mes, es pot tornar a practicar esport de lleu impacte i les seves ocupacions laborals. Els nivells hormonals canvien i és normal sentir-se cansat i esgotat. Es recomana com a mínim una caminada diària de 20 minuts.

Quan podré anar a la piscina?

Podrà anar a la piscina una vegada les cicatrius estiguin perfectament cicatritzades. Sol ser després del primer mes de la intervenció.

Quina dieta haig de seguir després de l'operació?

Les primeres dues setmanes, l'alimentació es basa en una dieta líquida, posteriorment dues setmanes de dieta triturada i al cap de 4 setmanes passarà a menjar textures normals.

Podré menjar de tot després de ser operat/ada?

Sí, tenint en compte que mai podrà menjar de la mateixa manera que ho feia abans. Ha de seguir les pautes d'alimentació que se li indiquin després de la cirurgia.

Com haig de menjar després de l'operació?

És molt important menjar lentament i mastegar bé tot el que mengi. En cas de menjar de pressa, notarà molèsties o dolor a l'abdomen i pot arribar a vomitar si menja més quantitat que la recomanada.

Podré beure alcohol després de la cirurgia?

Sempre amb precaució. Ha de saber que ara s'absorbeix més ràpidament i la tolerància per l'alcohol serà molt menor. Sense oblidar l'aportació calòrica.

Podré beure begudes amb gas?

Les begudes amb gas poden provocar símptomes d'inflor abdominal. Es recomana no beure begudes amb gas per evitar molèsties abdominals. A més, les begudes amb gas solen ser ensucrades, la qual cosa també impetrarà la pèrdua baixada de pes desitjada.
La caiguda del cabell després de la cirurgia bariàtrica: la caiguda del cabell després de la cirurgia bariàtrica sol ser temporal. En la majoria dels casos, remet dins d'uns mesos després de la cessació de la pèrdua de pes ràpida.

Podré prendre la meva medicació habitual?

Un cop li donem l'alta hospitalària, li especificarem els canvis que ha de fer en la seva medicació usual.
Quins són els dèficits de vitamines i minerals més freqüents? Els més freqüents són: la vitamina d, el ferro i el calci.

Haig de prendre vitamines?

És recomanable prendre les vitamines de forma indefinida. És molt important per evitar que apareguin problemes causats per dèficits de vitamines o minerals. Durant el seguiment, el seu metge l'informarà de qualsevol dubte.

Qui em farà el seguiment?

El seguiment es realitzarà per l'equip de la unitat d'obesitat i cirurgia bariàtrica durant els primers 5 anys. Les visites seran més freqüents durant el primer any. Un cop passats els cinc anys, es recomana fer controls anuals amb el seu metge de capçalera.

Quant puc quedar-me embarassada després d'una cirurgia bariàtrica?

Es recomana esperar 2 anys després de la cirurgia. La pèrdua de pes i l'aparició de dèficits de vitamines durant el primer any poden produir complicacions durant l'embaràs, així com retardar la pèrdua de pes desitjada.

Síndrome de dúmping, què és?

La ingesta d'aliments amb alt contingut de sucres o hidrats de carboni d'absorció ràpida pot no asseure bé i produir sudoració, marejos, dolor abdominal o diarrea, fins i tot pèrdua de consciència. Per aquesta raó, i també pel seu alt contingut calòric, és important que no prengui aquests aliments. En casos de repetir-se episodis, contacti amb l'equip.

És normal que no hagi anat a fer deposicions després de la cirurgia?

Després de la cirurgia, pot estar de 7 o 10 dies sense fer deposicions. No faci esforços per anar al lavabo. Pot administrar-se una laxant via rectal (supositoris).

Em quedarà la pell flàccida i penjant després d'haber perdut pes?

Si la pèrdua de pes és molt rellevant, és possible la flaccidesa a l'abdomen, els braços i les cames. Al cap de 2 anys, després de la cirurgia, si el seu pes està estable, es pot valorar la possibilitat de consultar amb el servei de cirurgia plàstica.