Biografia del Dr. Emili Mira i López

Va néixer accidentalment a Santiago de Cuba el 24 d'octubre de 1896. Era fill de pare granadí i mare madrilenya. La família es va instal·lar a Barcelona al 1903, on va créixer i estudiar. Per això es va considerar sempre català. Es va llicenciar en Medicina a la UB amb Premi extraordinari el 1917.

El seu paper va ser decisiu en la introducció de la moderna orientació professional. Va ser l'introductor en els cercles mèdics catalans del pensament psiquiàtric alemany i de les teories psicoanalítiques. Va ocupar la primera càtedra de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, al 1933. Va ser president de diversos congressos internacionals de psicologia.

Durant la guerra civil espanyola va ser director de l'Institut d'Adaptació Professionals de la Dona, depenent de la Generalitat de Catalunya. I el 1938 va ser nomenat pel Ministeri de Defensa Nacional Cap dels Serveis Psiquiàtrics de l'Exèrcit de la República Espanyola.

Després de la derrota va passar un mesos d'exili a França i posteriorment va anar a Anglaterra, becat pel Maudsley Hospital a Londres. Desprès d'una extensa gira de conferències per les principals universitats d'Amèrica, el 1940 s'instal·là a Argentina contractat com a psiquiatra consultor en un sanatori privat i fent cursos en diverses facultats de la Universitat de Buenos Aires.

Al 1942 va ser convidat com a "Salmon Lecturer" per l'Acadèmia de Medicina de Nova York i elegit com a científic de l'any a l'haver efectuat les majors contribucions en psiquiatria.

L'any 1943 va ser nomenat director dels Serveis psiquiàtrics i d'higiene mental de la província argentina de Santa Fe. L'any 1945 el govern de l'estat de Sao Paulo (Brasil) el contractà per impartir cursos de formació de tècnics en orientació professional, i atès el seu èxit fou contractat per la Fundació Getúlio Vargas com a director fundador de l'Institut de Formació Professional de Rio de Janeiro.

Fins a la seva mort, el 16 de febrer de 1964, va desenvolupar una gran activitat en aquesta fundació i va impartir cursos, conferències i assistir a congressos.

A Espanya el seu nom va ser silenciat o bé difamat durant tot el període franquista, fins que l'any 1972 el Dr. Joan Obiols, aleshores catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona, li va retre un homenatge. Des de llavors, el seu nom ha anat recuperant el lloc que li pertocava. L'any 1999 el Primer Congrés Català de Salut Mental es va dir Memorial del Dr. Emili Mira i López.

Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat