Reconstrucció amb teixit propi de l'abdomen (SIEA)

L'abdomen d'algunes dones té un doble sistema d'aportació sanguínia. És a dir, tot i que com s'ha explicat en el punt anterior, el sistema sanguini epigàstric inferior profund resulta molt important en qualsevol pacient, algunes dones presenten un sistema epigàstric superficial capaç d'aportar sang suficient per tal de garantir la supervivència de la pell i el greix de l'abdomen per sota del melic.

Mitjançant les tècniques de planificació preoperatòria amb imatge desenvolupades l'any 2003 pel Dr. Jaume Masià, podem saber abans de l'operació si la nostra pacient és candidata a la realització d'un SIEA o d'un DIEP. El domini de la tècnica quirúrgica i el coneixement precís de l'anatomia fan que aquestes tècniques en mans expertes com les del nostre equip hagin reduït les possibilitats de complicacions en menys d'un 1%, amb una total optimització en la selecció de les pacients i l'adequació de la tècnica a realitzar.

Malauradament, aquest sistema d'artèries i venes que procedeixen de la regió de les engonals, només està present en un 30% de les dones. Quan es compara el SIEA amb el DIEP, les dues cirurgies empren el mateix teixit abdominal, però el SIEA utilitza uns vasos sanguinis molt més superficials: això evita haver de disseccionar el múscul i així es simplifica encara més la cirurgia.

En altres paraules, com que aquesta artèria (la epigàstrica inferior superficial) se situa per sota del teixit gras, just al costat de la pell,s'hi pot accedir fàcilment sense necessitat de separar les fibres musculars. Aquests vasos sanguinis són els necessaris per alimentar el teixit de l'abdomen que, després, es transplantarà a la zona pectoral i amb el qual es recrearà la mama mastectomitzada. El SIEA només pot emprar-se en aquestes pacients si els vasos sanguinis superficials són prou grans i forts com per donar reg circulatori al teixit que forma la nova mama.

Com es realitza?

La utilització dels vasos superficials al SIEA permet completament evitar el tocar els músculs abdominals perquè els vasos utilitzats no viatgen a través del múscul. El vas que nodreix al teixit baix de l'abdomen abdomen és preservat i la pell i el greix transferits són transformats en una nova mama.

Igual que es fa en el DIEP, l'extracció del teixit del baix abdomen deixa una fina cicatriu i deixa el contorn com si s'hagués fet una dermolipectomia abdominal estètica.

La durada d'aquesta intervenció és una mica menor, unes 4 o 5 hores, i també el postoperatori dura un dia menys (3-4 dies). A les dues setmanes de la intervenció les pacients poden realitzar una vida totalment normal.

La restauració del mugró i l'arèola és el següent pas. La cicatriu disminueix gradualment amb el temps. Per a algunes dones a la reconstrucció deixa el pit més ferm i amb una aparença més jove que el pit original.

Quan les pacients presenten un pit contralateral caigut o molt voluminós utilitzem tècniques quirúrgiques de simetrització mamària (elevació i reducció mamària) que acostumem a realitzar en la mateixa sessió quirúrgica de la reconstrucció. D'aquesta manera la pacient evita haver de passar 2 vegades pel quiròfan i sotmetre's a anestèsia general.

Terminis previstos

  • Cirurgia: 5 hores
  • Hospitalització: 3-5 dies
  • Activitat diària habitual: 2-3 setmanes
  • Esports i activitat enèrgica: 1 mes
  • Reconstrucció de l'arèola i el mugró: 4-6 mesos

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat