Unitat Quirúrgica de Trasplantament Renal

El primer nucli de la Unitat es va formar el 1979 a l'Hospital de l'Esperança per l'acord dels serveis de Nefrologia i d'Urologia, ambdós procedents de l'Escola Professional i Càtedra de l'Hospital Clínic -dirigida pel Prof. José Mª Gil Vernet- i encapçalats pel Dr. Juan José Ballesteros (Cap del servei d'Urologia) i els Drs. Masramón i Lloveras (servei de Nefrologia). A més del Cap del servei d'Urologia esmentat, van integrar aquella Unitat els uròlegs: Alfonso Guzmán, Antonio Llorens, Emilio Fontsaré i Antoni Bosch.

Anys més tard s'inclourien els Drs. Cortadellas i Gelabert. El 7 de maig de 1979 es va efectuar el primer Trasplantament Renal d'unes germanes bessones univitel·lines.

Fins l'any següent no es va tenir l’oportunitat de realitzar nous trasplantaments. Se'n van dur a terme 7 més, tres d'ells de viu.

La que es podria dir "primera etapa" va assolir fins al 1982 nou trasplantaments cada any.

Al 1983 va ser quan el servei va assolir el nombre d'intervencions que seria la "mitjana" normal per al nostre Hospital: 26 casos.

Des de llavors i fins a finals de l'any 2000, vam comptabilitzar 466 trasplantaments renals, així com 3 trasplantaments combinats de ronyó i pàncrees i un d'hepàtic (amb el servei de Cirurgia General que dirigia el Dr. Camprodón).

Després de 21 anys i 466 trasplantaments renals realitzats, el Dr. Ballesteros va deixar la direcció de la Unitat, traspassant-la inicialment al Dr. Alfonso Guzmán, i més tard al Dr. Octavio Arango, integrant-se totalment a l'organigrama de l'Hospital del Mar.

L'any 2014 es va arribar a la fita dels 1.000 trasplantaments renals.

El ritme de realització de trasplantaments de ronyó ha anat creixent de manera constant, arribant al la xifra màxima el 2017 amb 116 trasplantaments en un any.

En el moment actual, la Unitat està dirigida pel Dr. Cecchini, Cap del servei des de 2014, i s'integren en ella, en diferents grups de guàrdia, els membres del servei d'Urologia, així com, i segons el seu nivell, els resident del servei d'Urologia de l'Hospital del Mar que l'inclouen en el seu programa formatiu. Així arribem al moment actual havent superat la xifra de 1.400.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat