Complicacions respiratòries

Normalment els pacients amb ELA durant el curs de la malaltia poden presentar complicacions respiratòries que solen ser secundàries a infeccions o en ocasions, secundàries als problemes de deglució. Les complicacions respiratòries representen un risc obvi i per tant s'han de tenir molt controlats els factors que poden desencadenar-les.

Què puc fer per tal d'evitar les complicacions respiratòries?

Hi ha unes consideracions generals, que vostè com a pacient amb ELA hauria de conèixer. En primer lloc, seria la vacunació del virus de la grip, anual, així com pneumocòccica, generalment una única dosi a la vida. L'objectiu d'aquestes vacunacions és evitar les complicacions associades als processos infecciosos respiratoris, que en pacients amb ELA poden tenir conseqüències molt greus. En segon lloc, si vostè presenta símptomes d'un procés infecciós respiratori com poden ser febre o moc verd; hauria de ser valorat pel seu metge per indicar el tractament adequat per a vostè. També hauria de tenir en compte si té problemes per empassar i així, seguir les recomanacions indicades pel seu nutricionista. En el cas de patir una infecció respiratòria és probable que si està utilitzant el ventilador domiciliari s'hagi de revisar els paràmetres o bé, augmentar les hores de ventilació. Però en qualsevol cas, és convenient que ho comuniqui al seu equip assistencial.

Si no em trobo bé a nivell respiratori he d'anar sempre a l'hospital?

Sempre que vostè pugui patir una complicació respiratòria hauria de contactar amb els professionals del seu equip multidisciplinari que controlen la seva malaltia. D'aquesta manera es poden prendre decisions en el curs de la malaltia amb el suport del seu equip assistencial. Ha de saber, que tot i poder proposar exploracions o tractaments, només si vostè els accepta, es tiraran endavant. Així preservem l'autonomia del pacient i la presa de decisions compartint com vol vostè viure i quin és el seu concepte de qualitat de vida. Existeixen documents que pot redactar amb ajuda de professionals sanitaris perquè deixi constància de la seva voluntat de com viure la malaltia.