El projecte d'ampliació de l'Hospital del Mar: la segona fase

L'Hospital del Mar avança en els treballs per a la construcció de la segona fase del seu pla d'ampliació, amb la contractació dels estudis d'arquitectes barcelonins Pinearq i Brullet-De-Luna per a la redacció del projecte executiu que dibuixarà la distribució dels espais del nou edifici i totes les seves instal·lacions. Un edifici que sumarà 25.000 m2 a la superfície construïda.

La segona fase del projecte d'ampliació preveu la construcció d'un nou edifici, que s'estendrà des d’on acaba el primer edifici de l'ampliació (ubicat al carrer del Gas i inaugurat el maig de 2017), fins al passadís central de la planta principal de l’actual Hospital i des del Passeig Marítim fins al Campus Universitari Mar (al Carrer del Dr. Aiguader). Tindrà 5 plantes d’alçada i dues plantes subterrànies. El disseny respecta la històrica forma d'espina de peix dels pavellons originals de l'Hospital del Mar. La gran novetat és la incorporació de zones enjardinades per a pacients i professionals. Aquesta segona fase del projecte d'ampliació té un pressupost d'uns 100 milions d'euros. Un cop estigui enllestida, l'Hospital del Mar tindrà més de 80.000 m2 de superfície construïda. 

#BCNnecessitael#FuturHMar

La segona fase del pla d’ampliació permetrà que el centre superi els 60.000 m2 de superfície actuals i resoldrà alguns dels problemes d'espai actuals:

 • S’unificaran les urgències del centre, que en aquests moments es reparteixen en dos ubicacions diferents. La nova ubicació donarà una millor resposta a les necessitats del servei, que doblarà la seva superfície original (fins als 4.000 m2).
 • Disposarem de més de 170 llits, que es distribueixen en 120 d'hospitalització convencional, 26 per a obstetrícia i ginecologia, 18 de pediatria i 15 de neonatologia. Això vol dir que l'Hospital guanyarà un centenar de llits respecte als actuals, part dels quals seran individuals per a pacients amb necessitat d’aïllament i per a les mares que hagin donat a llum.
 • Es potenciarà l'atenció maternoinfantil al centre, amb la creació d'una àrea destinada en exclusiva per a la dona i els infants.
 • S'incrementarà el nombre de quiròfans, amb 6 de nous, passant a disposar de 19.
 • Es disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, per facilitar així el seguiment i trasllat dels malalts.
 • S’incrementarà l'espai disponible per a alguns serveis de suport, com el de Farmàcia o Anatomia Patològica, que ocuparan part de les plantes subterrànies
 • Es portarà a l'Hospital del Mar part de l'activitat que ara es desenvolupa a l'Hospital de l'Esperança, situat al districte de Gràcia, com ara, el Servei d'Oftalmologia.

Com ha de ser el futur Hospital del Mar? Construïm entre tots l’Hospital que serà de tots

Els arquitectes de Pinearq i Brullet-De-Luna hauran d'encabir tota aquesta activitat al nou edifici, així com els serveis necessaris perquè funcionin. I ho faran en aliança amb els pacients i familiars, que ja han expressat la seva visió en la definició del futur Hospital del Mar en un procés de co-creació liderat pel Servei d'Atenció al Ciutadà.

A través dels anomenats workshops de co-creació, realitzats seguint la metodologia de serious game, pacients i familiars, però també professionals del centre, han treballat una sèrie de propostes d'organització dels espais del nou edifici. Han pogut expressar la seva opinió sobre com haurien de ser les plantes d’hospitalització i les habitacions, els vestidors, els banys, les sales d’estar o els passadissos. Sentir-se com a casa és la principal petició dels pacients, al mateix temps que aposten per la privacitat i la tranquil·litat, per disposar de llum natural i vistes al mar, d’un mobiliari polivalent. També demanen una zona d’office, on poder escalfar una carmanyola, i banys a totes es plantes pels familiars dels pacients ingressats. En el cas de les zones comuns i de trànsit, es demana un estil càlid que, en el cas de les zones de pediatria, ha de ser més alegre i despreocupat. En els espais prequirúrgics, es demana un entorn que afavoreixi la relaxació en uns moments de molta inquietud per la immediata intervenció.

El pla d’ampliació

La tercera fase del pla d'ampliació

Quan s'acabi la construcció del nou edifici, encara quedarà una última fase d'obres per completar totalment el projecte d'ampliació. Un tercer edifici que permetrà que el centre arribi els 100.000 m2 de superfície, dels quals 74.000 m2 hauran estat de nova construcció.

Tot plegat ha d'ajudar a superar alguns dels problemes que arrossega l'actual centre, una institució de més de 100 anys i que manté en actiu edificis construïts als anys 20 del segle XX. L'anterior reforma ja té prop de tres dècades, ja que es va realitzar per adequar les instal·lacions per al repte que suposava que l'Hospital del Mar fos designat l'Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona '92.

A la fotografia final, l'Hospital disposarà de 532 llits d'hospitalització convencional, 155 més que els actuals, als quals caldrà afegir 12 punts d'hospitalització de neonatologia i 48 de crítics. També hi haurà 21 quiròfans, el doble dels actuals. Amb aquestes nous equipaments es pal·liaran, en part, les mancances que afecten el centre, que en aquests moments és el que disposa de menys llits d'aguts per cada 10.000 persones entre els grans centres de Barcelona (14 llits per cada 10.000 persones, davant els 20 de mitjana a Barcelona), tot i atendre el 19% de la població de la ciutat (més de 320.000 persones). Un problema que també es viu en la capacitat de llits sociosanitaris, dels quals només disposa de 4 per cada 10.000, davant els 12 llits de mitjana dels altres centres de la capital catalana.

Les millores de la primera fase d’ampliació

Les obres de la primera fase es van posar en marxa el 2009, però es van paralitzar un any més tard per motius pressupostaris. No es van reiniciar fins finals del 2015, inaugurant-se el nou espai el maig del 2017.

El nou edifici, de 15.000 m2, va permetre disposar de:

 • Nova àrea gineco-obstètrica amb 7 noves sales de parts i 2 quiròfans més,
 • nous Hospitals de Dia i consultoris (73 punts d'atenció),
 • noves urgències adaptades als nous temps (51 punts d'atenció) i
 • un dels serveis de Radioteràpia més avançats de l'Estat amb 2 acceleradors lineals d'última generació i una sala de braquiteràpia.

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat