Notícies

Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"

 • 5 d'octubre de 2022 - Notes de Premsa

  Descobreixen com superar un mecanisme de resistència al tractament en un dels tipus de càncer de mama més agressiu

  Una recerca liderada per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) ha determinat el paper de les cèl·lules que contribueixen a la formació dels teixits, els fibroblasts, en la capacitat dels tumors de generar resistència al tractament biològic més habitual dirigit contra HER2.  El treball el publica la revista Nature Communications i estableix la capacitat d'una nova teràpia en fase d'assaig clínic per afavorir una potent resposta immunitària, precisament gràcies a la unió a aquests fibroblasts, que li permet superar la resistència a la teràpia anti-HER2 en els tumors amb aquest mecanisme de protecció de les cèl·lules canceroses. Per a demostrar-ho, els investigadors han creat un model de tumor en 3D en el qual han pogut comprovar la relació entre tots els factors implicats.  El càncer de mama HER2 + és un dels més agressius i de progressió més ràpida. Els tractaments dirigits a HER2 han canviat aquest panorama, però la resistència continua obstaculitzant el seu potencial curatiu. La recerca sobre la resistència als tractaments contra el càncer està obtenint resultats molt esperançadors gràcies als projectes liderats per investigadors del programa de recerca en càncer de l'IMIM-Hospital del Mar.

  més informació

 • 3 d'octubre de 2022 - Notes de Premsa

  L’Hospital del Mar posa en marxa un nou equip d’última generació de diagnòstic per Tomografia per Emissió de Positrons (PET-TC)

  L'equip permetrà disposar d'una de les eines més avançades en el diagnòstic del càncer i malalties neurològiques i inflamatòries. Per mitjà de radiofàrmacs, permet visualitzar i analitzar alteracions metabòliques relacionades amb aquestes patologies. Estarà instal·lat al costat de l'Institut de Radiofarmàcia de Barcelona, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on es generen els radiotraçadors que s'utilitzen al PET. Això permetrà disposar de l'única instal·lació que integra un ciclotró i un PET-TC a Catalunya. La posada en marxa d'aquest equip forma part del nou Hub Diagnòstic de l'Hospital del Mar integrat a la Xarxa dibi de diagnòstic biomèdic i per la imatge. Es tracta d'un projecte que té com a objectiu oferir una atenció integral als pacients i potenciar la capacitat diagnòstica i de tractament de les dues institucions.

  més informació

 • 28 de setembre de 2022 - Notes de Premsa

  Una trucada per garantir el compliment dels nivells de colesterol després de patir un infart

  El Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar ha demostrat que aplicar un protocol de seguiment telefònic a les persones que han patit un infart incrementa de forma molt important el compliment dels nivells recomanats a les guies clíniques de colesterol LDL, el colesterol dolent, en sang. Un treball publicat a Frontiers in Cardiovascular Medicine valida la iniciativa, que ha aconseguit que el 70% dels participants assoleixin l'objectiu marcat de colesterol en sang. Els cardiòlegs fan seguiment telefònic dels pacients per ajustar el tractament al cap de sis setmanes de l'alta. La trucada es repeteix set setmanes després en cas de no arribar a la fita marcada.

  més informació

 • 23 de setembre de 2022 - Notes de Premsa

  L’Hospital del Mar estudia els beneficis de la musicoteràpia en pacients ingressats a l’UCI

  Analitzarà l'estat dels pacients amb diagnòstic de deliri per determinar si l'activitat musical adaptada al tractament dels pacients genera beneficis sobre el seu estat, els nivells d'estrès i d'indicadors de benestar. El treball es farà en coordinació amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. La filantropia fa possible reprendre el programa de musicoteràpia gràcies a la donació de la Fundación Manuel Lao i la col·laboració de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar. L'UCI de l'Hospital del Mar és pionera en la humanització de l'atenció als pacients ingressats, amb un programa que inclou sortides terapèutiques per veure el mar, la utilització de realitat virtual per reduir l'ansietat dels malalts i altres iniciatives.

  més informació

 • 15 de setembre de 2022 - Notes de Premsa

  L’Hospital del Mar és pioner a l’Estat en el monitoratge a distància de pacients amb epilèpsia

  És el primer centre del sud d'Europa que utilitza un sistema de Holter cerebral mitjançant elèctrodes implantats al cap dels pacients per controlar les crisis epilèptiques que pateixen. Es tracta d'un sistema d'utilització simple que informa a l'equip mèdic en temps real i a distància, sense necessitat de desplaçaments l'hospital, de les crisis que pateix el pacient durant les 24 hores del dia. Això pot permetre adaptar els tractaments a la seva realitat i millorar la seva qualitat de vida. Això permet als metges prendre decisions sobre el seguiment i maneig dels malalts amb informació més acurada. Diversos estudis demostren que molts pacients no sempre són capaços de percebre totes les crisis que pateixen.

  més informació

 • 9 de setembre de 2022 - Notes de Premsa

  Tenir un sistema immunitari mal equilibrat incrementa en gairebé cinc vegades el risc de morir per COVID-19

  Els pacients ingressats per infecció per SARS-CoV-2 amb els nivells de dues cèl·lules del sistema immunitari, els limfòcits T CD4 i CD8, desequilibrats, presenten un pitjor pronòstic i més risc de morir. Tenir més del doble de limfòcits CD4 que CD8 fa que la probabilitat de morir per la infecció s'incrementi en 4,6 vegades i en dues vegades la de patir destret respiratori, segons un estudi de metges i investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, de la Universitat Pompeu Fabra i del CIBERINFEC, que publica la revista Frontiers in Medicine. Aquest fet porta als signants de l'estudi a recomanar un abordatge terapèutic més agressiu en aquests pacients des del moment de l'ingrés. A més, consideren que aquesta situació es pot repetir en altres infeccions virals.

  més informació

 • 11 d'agost de 2022 - Notes de Premsa

  Un nou estudi determina dos biomarcadors a la sang que capten millor els primers indicis de l'Alzheimer

  La investigació, liderada pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i la Universitat de Göteborg, ha estat publicada a la prestigiosa revista Nature Medicine. L'estudi, en què s'han utilitzat dades de gairebé 400 participants de l'Estudi ALFA+, que compta amb l'impuls de la Fundació "la Caixa", determina que els biomarcadors p-tau231 i p-tau217 mesurats a la sang són idonis per indicar canvis cerebrals relacionats amb la proteïna amiloide en persones sense símptomes cognitius. Els resultats converteixen el p-tau231 en un biomarcador sanguini molt prometedor per detectar de manera precoç persones de mitjana edat amb un elevat risc de desenvolupar Alzheimer i fer assaigs clínics dirigits a aquesta fase primerenca de la malaltia.

  més informació

 • 28 de juliol de 2022 - Notes de Premsa

  Determinen quins pacients amb arrítmies tenen més risc de patir fibril·lació auricular

  Un estudi de cardiòlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques revela que més de la meitat de les persones tractades per l'arrítmia coneguda com a aleteig auricular, patiran un episodi de fibril·lació auricular en menys d'un any. El risc de fibril·lació auricular arriba al 86% en aquells pacients que tenen una puntuació més alta en una escala de risc dissenyada pel mateix equip, cosa que planteja la necessitat de fer un seguiment més acurat d'aquests pacients, per la probabilitat de desenvolupar altres patologies cardiovasculars, com ara un ictus. L'estudi, publicat a la revista Journal of Cardiology, ha estat finançat amb fons de La Marató de TV3 de l'any 2014, dedicada a les malalties del cor.

  més informació

 • 13 de juliol de 2022 - Notes de Premsa

  Comencen els enderrocs per a la construcció del futur Hospital del Mar

  Els treballs d'enderroc dels pavellons centenaris ja han començat. En total, s'enderrocaran cinc dels pavellons que formaven part de l'hospital des de la seva inauguració. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, han visitat aquest matí els treballs. Les obres van a càrrec de la Unió Temporal d'Empreses (UTE), formada per Acciona, Agefred Group, Serom i Villa-Reyes. Els treballs de construcció de la segona fase del centre tenen un pressupost de més de 70 milions d'euros, en part finançats pel programa REACT-EU dels fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la COVID-19. Les obres, que tenen una durada prevista de 24 mesos, permetran sumar més de 20.000 m2 de superfície al centre, amb un guany net de 75 llits de nova construcció a les sis noves unitats d'hospitalització. També quatre quiròfans, una nova unitat de cures intensives, un espai de 1000 m2 destinats al Servei d'Oftalmologia, ara situat a l'Hospital de l'Esperança, una nova farmàcia, la unificació de totes les urgències i altres serveis, i un heliport, tot dissenyat per adaptar-se a les necessitats derivades d'una pandèmia com l'actual i per reduir l'impacte ambiental de l'edifici. Les obres d'ampliació es duran a terme mentre el centre hospitalari manté la seva activitat assistencial. Per aquest motiu s'ha previst un pla de contingència amb la implantació de mesures i de controls per preservar i garantir l'activitat assistencial.

  més informació

 • 4 de juliol de 2022 - Notes de Premsa

  Les vacunes contra la COVID-19 amb ARN missatger es poden tornar a congelar sense perdre eficàcia

  Aquest fet permet manipular les vacunes a un punt centralitzat, preparar les xeringues per a la seva utilització i tornar-les a congelar i transportar-les als centres de vacunació garantint l'eficàcia de les vacunes. Tornar a congelar les vacunes pot permetre ampliar la capacitat per vacunar a aquells països amb una infraestructura mèdica precària. En aquests moments, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, menys del 12% de la població dels països amb menys renda ha estat immunitzada contra la COVID-19. Ho demostra un estudi d'investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra, que publica la revista Vaccines.

  més informació

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2022 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat