Notícies

Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"

 • 12 de gener de 2021 - Notes de Premsa

  Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l’Estat ha presentat un risc alt de trastorn mental durant la primera onada de la COVID-19

  Ho destaca un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i metges de l'Hospital del Mar i del CIBER, que ha utilitzat dades de més de 9.000 treballadors sanitaris de 18 centres sanitaris de l'Estat. El treball es deriva del projecte MINDCOVID. Gairebé la meitat dels enquestats a l'estudi presenta cribratge positiu d'un trastorn mental i un 14,5% pateix un trastorn mental discapacitant, és a dir, amb repercussions negatives clares en la seva vida professional i social. A més, un segon estudi dels mateixos autors, també vinculat al MINDCOVID, un 3,5% dels professionals sanitaris presenta ideació suïcida activa en els últims 30 dies. Els símptomes principals són depressió, ansietat, atacs de pànic, trastorn d'estrès posttraumàtic i abús de substàncies. Els treballs els publiquen la Revista de Psiquiatría y Salud Mental i Depression & Anxiety.

  més informació

 • 29 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Els alts nivells de triglicèrids i de colesterol romanent incrementen el risc de malaltia cardiovascular en pacients d’alt risc

  Concentracions més altes dels dos elements a la sang incrementen el risc de patir un infart o altres tipus de malalties cardiovasculars en pacients amb risc alt, tot i ser tractats per controlar els nivells de colesterol LDL (colesterol dolent). L'increment del risc (per cada 10 mg/dl d'increment dels nivells) és d'un 4% en el cas dels triglicèrids i d'un 21% en el del colesterol romanent. L'estudi, que publica el Journal of the American College of Cardiology, l'han liderat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, de l'Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS i del CIBERObn. El treball ha analitzat dades de 6.900 pacients, participants en l'estudi PREDIMED, amb sobrepès o obesitat. La meitat també patien diabetis, però tenien ben controlats els nivells de colesterol LDL en sang.

  més informació

 • 17 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  El confinament va empitjorar l’estat de les persones amb deteriorament cognitiu

  Ho demostra un estudi de metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Frontiers in Neurology. L'estat del 60% dels pacients amb deteriorament cognitiu va empitjorar amb el confinament decretat per fer front a la pandèmia de la COVID-19, segons els seus cuidadors. Set de cada deu van abandonar les seves activitats diàries. Els cuidadors també van patir els efectes del confinament. Quatre de cada deu van confirmar una càrrega de treball més alta i un 11%, esgotament.

  més informació

 • 16 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Les cèl·lules resistents a tractament ja es troben presents en el moment del primer diagnòstic de la leucèmica d'adults

  Aquest treball és una col·laboració del laboratori de Núria López-Bigas a l'IRB Barcelona amb els grups d'Anna Bigas (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i Josep Maria Ribera (IJC). Els resultats s'han publicat a la revista Genome Biology.

  més informació

 • 16 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Es posa en marxa un innovador projecte de telemedicina per als pacients d’ELA

  La Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls ha impulsat el desenvolupament de la app linkELA amb la col·laboració de l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital del Mar. Un grup de pacients ha començat una prova pilot de l'aplicació, que vol afavorir la comunicació, la informació, el monitoratge i l'adherència als tractaments.

  més informació

 • 15 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó

  Investigadors del CIBERES i de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, detecten que els nivells de dany de l'ADN i de l'activitat de l'enzim PARP responsable de la reparació cel·lular s'incrementen a les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica. La troballa adquireix gran rellevància perquè les actuals teràpies amb inhibidors no estarien indicades per a pacients sense malaltia pulmonar de base.

  més informació

 • 11 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini

  Article publicat a Neurology

  L'estudi més exhaustiu realitzat fins ara al món sobre el pronòstic d'aquesta patologia a curt i llarg termini, revela que a Catalunya el tractament de l'hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica aconsegueix xifres molt millors a les reportades en estudis anteriors arreu del món, tant en mortalitat com en les seqüeles que pateixen els pacients. El treball el signen metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el publica la revista Neurology. Es basa en dades de malalts atesos per aquesta patologia al centre barceloní els últims dotze anys. La mortalitat durant l'hospitalització és de menys del 9% i del 29% després de 5 anys. Els pacients supervivents amb seqüeles en el mateix període són només el 7%. L'estudi demostra la importància d'oferir un tractament urgent multidisciplinari a aquests pacients. A Catalunya, el sistema garanteix que sempre hi ha de guàrdia un dels cinc hospitals especialitzats en el tractament d'aquesta patologia.

  més informació

 • 2 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Validat el model d’atenció de la patologia dual de l’Hospital del Mar pels experts de l’ONU i de l’OMS

  En un article publicat a la revista World Psychiatry, els principals experts en aquest camp recomanen l'abordatge posat en marxa al centre barceloní. Una de les signants de l'article és la Dra. Marta Torrens, Directora del Procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar. Els pacients amb patologia dual són aquells que pateixen, a la vegada, una addicció a una substància d'abús i un altre trastorn psiquiàtric. Els signants de l'article recomanen a les autoritats i entitats un abordatge multidisciplinari que permeti un diagnòstic precoç d'aquesta comorbiditat i una atenció especial als menors que viuen amb aquests pacients.

  més informació

 • 1 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

  Connecta Therapeutics, el CRG i l’IMIM desenvolupen un tractament innovador per a la síndrome X fràgil

  El consorci publicoprivat ha obtingut un ajut d'1,97 milions d'euros de l'Agència Estatal d'Innovació.

  més informació

 • 27 de novembre de 2020 - Notes de Premsa

  La importància d’implementar un Programa d’adequació de la transfusió en els hospitals en plena epidèmia de COVID-19

  El projecte MAPBM (Maturity Assessment model for Patient Blood Management) facilita als hospitals l'adequació de la transfusió i es revela clau per a una bona gestió de les reserves de sang hospitalàries en un moment de clar descens de les donacions a conseqüència de les mesures per evitar l'expansió de la COVID-19. En cinc anys, aquest projecte, del qual l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques és l'impulsor, ha arribat a una seixantena de centres hospitalaris de l'Estat. Aquest èxit demostra la viabilitat d'implementar-lo i convertir-lo en una eina de millora de la seguretat dels pacients i de millora de resultats, segons un estudi que acaba de publicar la revista Blood Transfusion. L'Hospital del Mar destaca en aquest camp i ha estat premiat a la reunió anual dels hospitals participants en el projecte com el centre sense cirurgia cardíaca amb millors resultats.

  més informació

Compromís social

 • Compromís social

© 2006 - 2021 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat