Notícies

Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"

  • 23 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    L’ecografia de tòrax permet identificar els pacients amb pneumònia per COVID-19 amb més risc de complicacions

    L'ecografia de tòrax permet identificar, de forma ràpida i senzilla, quins pacients poden tenir una pitjor evolució a causa de la pneumònia causada per la infecció per SARS-CoV-2. El treball publicat és una col·laboració entre l'Hospital del Mar i Metges Sense Fronteres, que publica la revista Journal of Clinical Medicine. Aquesta eina diagnòstica, amb la formació adequada i accés a ecògrafs portàtils, és d'especial utilitat a països amb menys recursos pel seu fàcil ús a peu de llit del pacient.

    més informació

  • 18 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    L’Hospital del Mar porta a terme la primera transposició uterina i d’ovaris amb èxit de l’Estat

    Aquesta tècnica permet que dones tractades per un tumor a la zona pelviana, com ara el recte, mantinguin la possibilitat d'un embaràs, en protegir l'úter dels efectes dels tractaments oncològics.  El procediment, que es pot definir com un autotrasplantament uterí, consisteix en dues intervencions. Una primera per traslladar l'úter i els ovaris dins l'abdomen a una posició on no es veuen afectats pel tractament oncològic, i una segona una vegada finalitza aquest tractament, per tornar els òrgans a la seva posició natural. L'Hospital del Mar ha portat a terme el primer cas de l'Estat i ofereix aquesta alternativa a les pacients amb un càncer a l'àrea de la pelvis i que vulguin ser mares en el futur.

    més informació

  • 12 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    La UPF i l'Hospital del Mar dissenyen un mètode per classificar amb major precisió els diferents tipus d'artrosi de genoll amb tecnologies avançades

    El nou mètode permetria classificar els tipus d'artrosi dels pacients de forma més objectiva i precisa, amb el suport de tècniques de mineria de dades i modelat biològic, que permeten analitzar i processar grans volums d'informació.

    més informació

  • 11 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    Una dieta rica en greixos omega-3 pot ser clau per prevenir l'Alzheimer

    Nivells en sang elevats d'aquests greixos, tant d'origen vegetal com marí, s'associen a un millor ús de la glucosa al cervell de persones amb alt risc genètic de desenvolupar la malaltia. Així ho indiquen els resultats d'un nou estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Barcelonaβeta Brain Research Centre (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall. La recerca, basada en dades de 320 participants de la cohort Alfa, impulsada per la Fundació "la Caixa", conclou que les intervencions nutricionals podrien prevenir la malaltia.

    més informació

  • 10 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    Troben microproteïnes generades als tumors que permetran crear noves vacunes contra el càncer

    Un estudi que publica Science Advances identifica un conjunt de microproteïnes que es produeixen de forma exclusiva en tumors de fetge. Això les converteix en un objectiu clar per a les cèl·lules del sistema immunitari i en possible diana per al desenvolupament de vacunes contra el càncer. El treball l'ha liderat el Grup de recerca en Genòmica Evolutiva de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb el Cima Universitat de Navarra, i la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra. S'han fet servir diverses eines d'última generació per a detectar i identificar aquestes petites molècules en mostres procedents de més d'un centenar de tumors.

    més informació

  • 3 de juliol de 2024 - Notes de Premsa

    Un nou codi per al diagnòstic precoç de la isquèmia mesentèrica a urgències

    L'Hospital del Mar és el primer de Catalunya i pioner a l'Estat a la posada en marxa d'aquesta eina per diagnosticar i tractar de manera precoç aquesta patologia, també coneguda com a 'infart intestinal'. L'objectiu és reduir l'elevada mortalitat provocada per aquesta malaltia, superior al 60% dels casos diagnosticats. Es calcula que cada any es produeixen uns cinquanta casos a Catalunya, però el nombre real pot ser molt superior a causa del retard en la seva detecció. Es tracta d'un protocol multidisciplinari que estableix que, en cas de sospita d'isquèmia mesentèrica, cal portar a terme una prova diagnòstica d'imatge de forma emergent.

    més informació

  • 27 de juny de 2024 - Notes de Premsa

    El bypass gàstric és millor alternativa per a reduir els nivells de colesterol dolent en persones que s’han de sotmetre a cirurgia de l’obesitat

    El bypass gàstric és més efectiu que l'altre abordatge habitual, la gastrectomia vertical o sleeve, a l'hora de reduir els nivells de colesterol LDL. Aquesta és una de les comorbiditats habituals en els pacients que s'han de sotmetre a aquest tipus de cirurgia i l'agent principal que origina l'ateroesclerosi. Així ho revela un estudi de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l'Hospital del Mar que publica la revista Cardiovascular Diabetology. Els autors del treball defensen que cal tenir en compte aquest fet a l'hora de decidir quina tècnica fer servir amb cada pacient.

    més informació

  • 19 de juny de 2024 - Notes de Premsa

    Primera cirurgia làser a l’Estat per tractar amb ablació termal un glioblastoma inoperable

    Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que permet tractar tumors situats en àrees del cervell que no es poden operar en un procediment obert. Aquest abordatge també s'utilitza a alguns centres com a tractament en alguns pacients amb epilèpsia i un petit grup d'hospitals al món en el tractament de tumors cerebrals malignes. El primer cas a l'Estat es va portar a terme el passat 21 de maig. La cirurgia es va dur a terme sense complicacions, i el control amb ressonància magnètica postoperatòria mostra la  desaparició de la captació del contrast del tumor, fet que indica la resposta al tractament realitzat. L'equip de Neurocirurgia Funcional, amb el de Neuroradiologia i amb el suport del de Neuroanestesiologia, han incorporat aquest tractament a la cartera de serveis de l'hospital. La indicació de la cirurgia, però, té unes indicacions molt especifiques de quins pacients se'n poden beneficiar.

    més informació

  • 5 de juny de 2024 - Notes de Premsa

    Descobreixen la funció d’una proteïna que pot obrir la porta a generar cèl·lules mare de la sang al laboratori per tractar la leucèmia i altres malalties

    Un equip científic liderat per la Dra. Anna Bigas, de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i de l'Institut Josep Carreras, ha descrit el paper de la proteïna IκBα en el procés de diferenciació de les cèl·lules mare hematopoètiques. En faltar aquesta proteïna, les cèl·lules mare entren en un estat de quiescència, s'adormen i mantenen la seva potencialitat, fet que pot permetre el seu trasplantament per a usos terapèutics en leucèmies o en malalties de la sang d'origen genètic. Es tracta d'un pas important per poder generar aquest tipus de cèl·lules a laboratori, evitant que es diferenciïn i es converteixin en altres cèl·lules abans d'hora.

    més informació

  • 29 de maig de 2024 - Notes de Premsa

    Obren la porta a desenvolupar tractaments personalitzats en esquizofrènia

    Treball publicat a Nature Communications

    Un estudi internacional encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar ha demostrat, per primera vegada, el paper de dues proteïnes en l'activació i desactivació del sistema a través del qual actuen els fàrmacs contra els símptomes de l'esquizofrènia. Aquestes dues proteïnes són objectius potencials per al desenvolupament de nous fàrmacs dirigits a determinats símptomes de la malaltia, evitant els efectes secundaris dels tractaments actual. El treball ha analitzat com actuen algunes molècules sobre un receptor cel·lular de serotonina, que permetria incidir de forma diferenciada en els símptomes de l'esquizofrènia, sense afectar altres processos del cervell.

    més informació

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat