Notícies

Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"

 • 22 de març de 2023 - Notes de Premsa

  El Barcelona Breast Meeting (BBM), el congrés més important d’Europa sobre cirurgia mamària, fa 20 anys

  Enguany acollirà dos simposis paral·lels: sobre la reconstrucció mamària en països emergents, i sobre les tècniques essencials en la reconstrucció de la mama i l'estètica per a cirurgians residents i júniors. El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar organitza la trobada al Recinte Modernista de Sant Pau del 22 al 24 de març reunint 50 líders mundials en reconstrucció de la mama i més de 500 cirurgians d'arreu del món. Els temes centrals del BBM són com assolir l'excel·lència en tots els àmbits de la cirurgia mamària i com millorar la qualitat de vida de les pacients amb un abordatge integral. L'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar fan anualment unes 200 reconstruccions de mama amb propi teixit de la pacient (autòlogues), que són les més complexes i, en el darrer any, han augmentat en un 30% aquestes intervencions. 

  més informació

 • 21 de març de 2023 - Notes de Premsa

  Utilització pionera de la fluoresceïna sòdica per a millorar la detecció de les cèl·lules malignes a les cirurgies de metàstasis cerebrals

  L'Hospital del Mar és el primer centre de Catalunya que posa en marxa un programa quirúrgic utilitzant fluoresceïna sòdica per a millorar la resecció de les metàstasis tumorals. Es tracta d'un colorant que es fixa a les cèl·lules canceroses. Això permet als cirurgians obtenir una major precisió a l'hora de realitzar la resecció completa del tumor. D'aquesta manera es garanteix que en acabar la cirurgia s'ha eliminat tot rastre de tumor, es limita el risc de recidiva i, per tant, es pot incrementar la supervivència.

  més informació

 • 1 de març de 2023 - Notes de Premsa

  Descobreixen un marcador per saber quan un tipus de càncer de pell es prepara per provocar metàstasi

  Els baixos nivells d'una proteïna en concret a les cèl·lules de carcinoma escatós indiquen que s'estan preparant per iniciar la migració cap a altres òrgans i provocar així la propagació del tumor a altres zones del cos. Així ho demostra un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que acaba de publicar la revista Life Science Alliance. Les cèl·lules tumorals es preparen per migrar canviant el seu metabolisme per poder consumir lípids, és a dir molècules de colesterol. Això obre la porta a estudiar vies per bloquejar aquest procés i evitar la metàstasi tumoral.

  més informació

 • 21 de febrer de 2023 - Notes de Premsa

  Descobreixen el mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals es fan resistents a la quimioteràpia en càncer de còlon i recte

  Un estudi liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques demostra que l'oxaliplatí que s'administra en alguns casos de càncer de còlon i recte s'acumula a les cèl·lules sanes de l'entorn del tumor. Aquest fet provoca que aquestes cèl·lules sanes generin una proteïna que les activa, podent així provocar resistència de les cèl·lules tumorals al tractament i ajudant al fet que es torni a generar el tumor. A la vegada, s'ha descobert un marcador que permet identificar els tumors que tenen expressada aquesta proteïna i, per tant, no responen a la quimioteràpia. L'estudi, que publica la revista Nature Communications, obre la porta a nous tractaments que permetin potenciar els efectes de la quimioteràpia sobre les cèl·lules tumorals, evitant-ne els efectes secundaris sobre les cèl·lules sanes del tumor i, d'aquesta forma, evitar la progressió tumoral.

  més informació

 • 15 de febrer de 2023 - Notes de Premsa

  Barcelona acull SCALPEL, el primer congrés internacional per estudiants de Medicina

  L'Associació Quirúrgica Gimbernat, formada per estudiants del Grau de Medicina de la UPF i la UAB, amb el suport de l'Hospital del Mar i de la Universitat Pompeu Fabra, organitzen la quarta edició d'aquest congrés, centrat a la formació d'estudiants de Medicina interessats a millorar els seus coneixements en diversos aspectes de la cirurgia.    És l'únic congrés de l'Estat organitzat per estudiants de Medicina. Combina aspectes teòrics amb tallers pràctics. Els assistents procedeixen d'una vintena d'universitats de l'Estat i sis d'internacionals. Una quarta part d'ells són estudiants internacionals. És la quarta edició d'aquesta iniciativa i la primera oberta a visitants de fora de l'Estat. Se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de febrer al Campus Universitari de l'Hospital del Mar.

  més informació

 • 14 de febrer de 2023 - Notes de Premsa

  Alguns contaminants químics ambientals incrementen el risc de desenvolupar la COVID-19

  És el primer estudi prospectiu en el món sobre la influència d'alguns contaminants químics en el risc d'infecció per SARS-CoV-2 i de contraure la COVID-19. Els resultats poden explicar en part les grans diferències en les respostes immunitàries i clíniques a la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2. El treball el publica la revista Environmental Research. La recerca, amb participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i del CIBER, revela que els contaminants que podrien augmentar més el risc són alguns derivats del pesticida DDT, el plom, el tal·li, el ruteni, el tàntal, el manganès i el benzofluorantè.

  més informació

 • 7 de febrer de 2023 - Notes de Premsa

  Trenta milions d’euros de la Unió Europea per a quatre projectes de recerca amb participació de l’IMIM-Hospital del Mar

  L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques liderarà un dels estudis i, a més, serà un dels socis principals en els altres tres. Rebran finançament del programa Horizon Europe de la Unió Europea El projecte LIVERATION, encapçalat per cirurgians i investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar i de l'Hospital del Mar, analitzarà la capacitat dels equips de radiofreqüència d'última generació d'ampliar els marges de resecció en la cirurgia per extreure tumors al fetge.  Els altres projectes estudiaran la personalització del tractament després de la cirurgia en càncer de còlon localitzat (Sagittarius), estratègies per a reduir l'obesitat infantil a la Unió Europea (OBELISK), i la utilització de noves intervencions comunitàries i noves tecnologies per protegir la salut mental dels europeus (MENTBEST).

  més informació

 • 1 de febrer de 2023 - Notes de Premsa

  L’Hospital del Mar ofereix tallers de ioga per a pacients oncològics

  El centre aposta per la pràctica del ioga per a millorar l'estat anímic i físic dels pacients oncològics, oferint tallers d'aquesta activitat en col·laboració amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i la Fundació 'la Caixa'. La iniciativa s'ha presentat de forma conjunta amb el llibre 'Yoga para alejarnos del dolor', de Mireia Coma-Cros, que també ha ofert una classe magistral a l'espai Domum-Mar.

  més informació

 • 20 de gener de 2023 - Notes de Premsa

  Nova investigació desvetlla la relació entre l’edat biològica i l’envelliment cerebral

  L'edat biològica d'una persona, és a dir l'edat real del seu cos, que és independent de la cronològica i que es pot mesurar en anàlisis específiques de la sang, ve marcada pels nostres hàbits de vida. Un estudi del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Biology, ha permès associar per primera vegada una edat biològica més avançada amb la presència d'un indicador d'envelliment del cervell, les hiperintensitats de la substància blanca, àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat. Els hàbits de vida influeixen en la configuració de l'ADN i determinaran l'edat biològica. Si es modifiquen aquests hàbits, es pot alentir l'envelliment de l'ADN i, per tant, l'edat biològica, alentint així l'increment d'hiperintensitats de substància blanca en el teixit cerebral.

  més informació

 • 11 de gener de 2023 - Notes de Premsa

  Identifiquen una via per superar la resistència al tractament en un tipus de leucèmia

  Un estudi encapçalat per investigadors del Grup de Recerca en Cèl·lules mare i càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha revelat el paper clau d'una proteïna per indicar els pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T que no respondran al tractament habitual. El treball, que publica la revista EMBO Molecular Medicine, ha demostrat que combinar la quimioteràpia amb un inhibidor d'aquesta proteïna serveix per eliminar la resistència al tractament en un model animal. Es tracta d'una malaltia rara, que es diagnostica a un centenar de persones cada any a l'Estat, sobretot en pacients pediàtrics.

  més informació

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2023 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat