Unitat d'Expertesa Clínica de Síndromes de Sensibilització CentralFibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple

Quines són les causes i com es diagnostica la síndrome de la fatiga crònica?

La causa de la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) és desconeguda. Explicacions en el passat sobre l'origen de la SFC han inclòs infecció crònica pel virus d'Epstein Barr, malaltia de Lyme, síndrome d'hipersensibilitat química múltiple i infecció generalitzada per càndides. No obstant això, en estudis acuradament generalitzats, cap d'aquestes causes ha estat demostrada com a origen de la SFC.

S'estan estudiant altres causes potencials de la SFC. Recentment s'ha trobat una major proporció d'infecció pel virus XMRV en pacients amb SFC que en controls. Aquestes dades están per confirmar.

Hi ha alguna evidència que la SFC és una malaltia immune, que provocaria que el sistema de defensa de l'organisme funcionés de forma inadequada.

Una altra línia de recerca s'ha centrat en la hipotensió crònica causada per un problema en el sistema nerviós.

Factors de risc

Hi ha alguns grups de població que sembla que tinguin més risc de patir la SFC:

  • SFC es diagnostica més en adults joves i de mitjana edat que en nens i ancians.
  • És dues vegades més freqüent en dones que en homes.

Diagnòstic

El diagnòstic es realitza a través de la història clínica i l'examen físic. Les exploracions complementàries (anàlisi, tècniques de diagnòstic per la imatge i d’altres) serveixen per descartar altres malalties però no són necessàries per fer el diagnòstic.

Per a ser diagnosticat de SFC ha de patir fatiga persistent, inexplicada, recurrent, més una sèrie de problemes addicionals com mal de coll, problemes de memòria o de la capacitat per concentrar-se, dificultat per dormir, nòduls limfàtics sensibles (ganglis), febre inferior a 37,4º. Si té fatiga crònica però pocs d'aquests símptomes addicionals pot tenir fatiga crònica inexplicada.

Per a més informació consultar el butlletí informatiu ¿Qué es el síndrome de fatiga crónica?

Cercador


Amb el patrocini de:

Ferrer Gelos, expertos en el tratamiento del dolor

Aquesta web ha estat elaborada amb l'assessorament científic del Dr. Josep Blanch i Rubio

Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat