Programa de Detecció Precoç de Càncer Colorectal

Coordinador: Francesc Macià

El desembre del 2009 s’inicià el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte dels hospitals del Mar i Clínic adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys de les nostres àrees d'influència.

Aquest Programa té per objectiu la detecció precoç d’aquest tipus de càncer que, a partir dels 50 anys, el càncer més freqüent en la població catalana, si es considera conjuntament homes i dones. Un càncer que sovint no presenta símptomes, però que si es detecta a temps, abans que doni molèsties, és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar. Per aquest motiu, des dels hospitals del Mar i Clínic, si sou dels barris en què a dia d'avui està desplegat el Programa, us oferim de participar-hi de forma totalment gratuïta.

L'Oficina Tècnica de Cribratge Clínic – Mar. L’Oficina Tècnica de Cribratge Clínic-Mar és responsable de la gestió integral del Programa, des de l’enviament de les cartes, seguint el cronograma establert d’àrees bàsiques de salut (ABS), fins a lectura de les proves de sang oculta a femta, efectuada al Servei de Bioquímica i Genètica Molecular de l'Hospital Clínic, i la notificació dels resultats. Alhora, tant l'Hospital Clínic com l'Hospital del Mar disposen d'una Unitat de Cribratge que inclou una Consulta de Cribratge, on es visiten els participants que han donat positiu en la prova, i una Unitat d'Endoscòpia, on es realitzen les colonoscòpies.

El paper de les farmàcies. La proximitat del farmacèutic a l’usuari facilita que pugui tenir un paper proactiu a l’hora de convèncer i conscienciar els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de la conveniència de fer-se una prova que pot ajudar a detectar en una fase precoç una malaltia curable. L’accessibilitat de les farmàcies és un altre element clau per aconseguir aquest objectiu, ja que els ciutadans convidats a fer-se la prova podien anar a qualsevol de les farmàcies que participaven en el Programa, tant a recollir el test necessari per fer-se la prova com per tornar la mostra recollida.

Telèfon d’atenció del Programa:

Ciutat Vella i Sant Martí: 93 248 37 96

e-mail: prevenciocolon(ELIMINAR)@hospitaldelmar.cat

Cronograma dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí

Tríptic informatiu

Instruccions per fer-se la prova de detecció precoç

Circuit del Programa

Guia informativa per a professionals sanitaris

Pla Funcional del Programa Barcelona Esquerra i Litoral Mar

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat