Fototeràpia

La unitat de fototeràpia es dedica al tractament de diferents malalties de la pell (psoriasi, dermatitis atòpica, vitiligen, micosi fungoide, entre d’altres) mitjançant la radiació ultraviolada (UV). Disposa de diferents aparells (una cabina de cos sencer, un aparell de mig cos i 3 de mans-peus), que permeten tractar malalties amb diferent superfície corporal afectada. Està coordinat per un metge i un infermer/a.

La radiació ultraviolada té principalment una acció antiinflamatòria. Al nostre centre s’ofereixen dos tipus de radiacions terapèutiques: UVA i UVB de banda estreta. L'UVA és una radiació que arriba més profundament però d’una forma menys potent, raó per la qual necessita d’un medicament fotosensibilitzant (és a dir, que potenciï l’efecte de la radiació UVA): el psoralen (Psoralen+UVA=PUVA). En el cas de malalties de pell extenses, el psoralen s’administra en pastilles (segons el pes) 2 hores abans de fer la sessió, mentre que en erupcions localitzades (mans i peus) s’administra en crema, només 15 miuts abans. L'UVB és una radiació més superficial però suficientment potent perquè no necessiti de cap fàrmac acompanyant.

Segons el tipus de malaltia, el tipus de lesions i les característiques de cada pacient s’escollirà un tractament o un altre. La dosi de radiació per sessió també depèn del tipus de pell de cada pacient. Generalment s’administren 2-3 sessions a la setmana fins a 15-20 sessions. Ocasionalment, es pot combinar amb altres tractaments tòpics o sistèmics per augmentar-ne l’efectivitat. Durant el tractament, s'han de protegir els ulls i la zona genital (en els homes). En el cas del tractament amb PUVA, després de la sessió i durant la resta del dia (8-12h següents) s'ha d’evitar l’exposició al sol natural o artificial i protegir-se els ulls amb ulleres de sol.

Els efectes secundaris són similars als produïts pel sol. Ocasionalment pot aparèixer envermelliment de la pell amb coïssor, més o menys intensa, fet que obliga a personalitzar la pauta. També acostuma a desenvolupar-se una pigmentació cutània similar al bronzejat de l'estiu i de vegades sequetat cutània, fet que obliga a utilitzar cremes hidratants. A llarg plaç, pot desenvolupar-se un major fotoenvelliment cutani (arrugues, taques) i, en alguns casos amb molts cicles de tractament acumulat, pot existir el risc d’aparició d’un càncer de pell.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat