Tinc psoriasi. Què he de saber de la meva malaltia?

Per què m'ha aparegut?

La causa de la psoriasi és desconeguda. Sabem que és una malaltia que ve determinada, en part, per una predisposició genètica. A més, existeixen diferents factors ambientals que poden desencadenar l'aparició de la psoriasi en aquestes persones predisposades, com són algunes infeccions (amigdalitis), l'estrès emocional, certs medicaments, els traumatismes, etc.

És contagiosa?

No. La psoriasi no és una infecció i per tant no es contagia.

La puc transmetre als meus fills?

Com que la psoriasi és una malaltia en la qual sovint hi participen certs factors genètics, hi ha famílies amb més predisposició a desenvolupar-la. De totes maneres, no es pot saber del cert, ni calcular el risc de tenir un fill amb psoriasi.

Totes les psoriasis són iguals?

No, la psoriasi es pot presentar de diferents maneres, fins i tot en un mateix individu. Generalment, apareixen unes plaques vermelloses amb descamació blanca més o menys gruixuda, de mida molt diversa. Encara que les localitzacions més freqüents són els colzes, els genolls i el cuir cabellut, pot aparèixer a qualsevol lloc del cos, incloent les ungles, els palmells i plantes, els plecs o els genitals. Ocasionalment, la psoriasi   pot presentar pústules (grans de pus no infectats) sobre les plaques vermelloses. L'extensió també és molt variable entre pacients, sent localitzada i lleu en la majoria (70%), i menys freqüentment moderada (20%) o molt extensa (10%).

Existeix una forma de la psoriasi anomenada "en gotes" o psoriasi guttata, que es caracteritza per l'aparició de petites plaques principalment pel tronc i extremitats, habitualment en gent jove després d'una amigdalitis. Sovint pot ser la forma d'inici de la malaltia.

Al voltant d'un 10% de les psoriasis cutànies poden presentar símptomes articulars (dolor, inflamació de les articulacions [dits, canells, colzes, etc.]) Aquests símptomes poden aparèixer abans de la psoriasis cutània o, fins i tot en alguns casos, ser la única manifestació de la malaltia.

És greu, la psoriasi?

La psoriasi cutània és una malaltia benigna que no comporta risc vital. A vegades pot picar i més rarament fer mal. El més important és que acostuma a afectar la qualitat de vida dels pacients, especialment en les formes més visibles i/o extenses, podent   ocasionar   un impacte psicològic a vegades important.

Es cura?

La psoriasi és una malaltia habitualment de curs crònic. Cada pacient segueix el seu propi curs, que és completament imprevisible. Hi ha pacients que tenen una psoriasi crònica estable, amb pocs canvis d'extensió i intensitat, mentre que d'altres presenten una psoriasi inestable, amb una afectació constant a la qual s'hi sumen brots aguts d'intensitat variable.  

El sol, millora la psoriasi?

El sol té un efecte antiinflamatori, així que generalment millora la psoriasi i en ocasions, la pot arribar a fer desaparèixer. Tot i així, hi ha un grup petit de gent amb psoriasi que no li va bé i, contràriament, li pot empitjorar. El sol s'ha de prendre de forma moderada evitant cremar-se, ja que la cremada solar pot desencadenar, també, l'aparició de psoriasi sobre la zona afectada.

Quin és el millor tractament per mi?

Existeixen múltiples tractaments per la psoriasi, tant tòpics com sistèmics. Segons el pacient, el tipus de psoriasi, la localització i l'extensió, el dermatòleg escollirà el tractament més adequat per cadascú.

S'ha de tenir en compte que els tractaments per la psoriasi fan desaparèixer les plaques de psoriasi però no curen definitivament la malaltia. Això significa que en aquells casos de psoriasi d'evolució crònica, en deixar el tractament, molt probablement, al cap d'un temps variable, la psoriasi tornarà a desenvolupar-se.

Imprimir

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat