Càncer de cap i coll

El càncer de cap i coll és un tumor maligne greu que s'inicia com una tumoració, nafra, taca vermella o blanca a la cavitat oral, en llavis, dents, genives, paret interior de la cavitat bucal (mucosa), paladar dur i tou, amígdales i part posterior del coll. Aquesta tipologia de tumor té tendència a disseminar, principalment als ganglis limfàtics cervicals.

El càncer a la regió maxil·lofacial és un dels 10 més comuns que es manifesta en el cos humà.

Aquest tipus de lesions requereixen un estudi minuciós per aconseguir un diagnòstic precís. Per això, es requereix un abordatge multidisciplinari, és a dir, amb la col·laboració de molts especialistes, entre els quals juga un paper fonamental el cirurgià maxil·lofacial. El cirurgià manté una estreta col·laboració amb oncòlegs radioterapeutes i oncòlegs mèdics per al tractament del càncer de cap i coll com a especialista quirúrgic dels mateixos.

S'han considerat diferents agents que poden promoure el càncer oral, els més habituals són el tabaquisme, l'alcohol, la mala higiene bucal, entre d'altres.

Els següents signes d'alerta poden indicar la presència d'un càncer de boca:

 • Sagnat anormal en algun lloc de la boca i dificultats per deglutir (empassar), mastegar o parlar.
 • Dolor, formigueig o sequedat de boca sense cap causa aparent.
 • Ferides que no curen correctament.
 • Infeccions persistents a la boca.
 • Taques de color blanc, vermelles o negres a la boca.
 • Presència de duresa, de bony o inflamació a la boca, la cara i/o el coll.
 • Úlceres en qualsevol lloc de la boca que no curen en 15 dies.

Detecció precoç

Un senzill auto examen periòdic podria ajudar a evitar aquest risc.

Es recomana observar i palpar l'interior de la boca, genives, paladar i l'interior de la galta mitjançant l'ús d'un mirall i buscar taques blanques (leucoplàsia), vermelles (eritroplasia) o nafres que no es curin en un termini de 15 dies.

L'auto examinació és clau per detectar a temps el càncer de cap i coll. Aquí deixem una guia d'autoexaminació per a la detecció precoç del càncer de cap i coll. Si es detecta en un estadiatge precoç, el càncer de cavitat oral té una supervivència del 90%.

Tractament

Cada cas requereix de la planificació consensuada i d'un tractament personalitzat.

En funció de la història clínica del pacient, de la gravetat i del nivell de desenvolupament del càncer oral, es pactarà un tractament específic.

 • Cirurgia: si el càncer és petit, està localitzat i no ha realitzat metàstasi, la cirurgia pot ser una solució definitiva. També s'utilitza combinada amb tractaments de radioteràpia o quimioteràpia. En cas de càncers extensos, a més de l'exèresi quirúrgica del tumor, és probable que el cirurgià hagi de reconstruir la zona afectada per recuperar les funcions orals.
 • Radioteràpia: és un tractament que utilitza raigs d'alta energia per destruir les cèl·lules canceroses. De vegades, l'únic tractament per al càncer en fases molt poc desenvolupades. També es pot utilitzar després de la cirurgia o combinada amb la quimioteràpia.
 • Quimioteràpia: utilització de productes químics per eliminar les cèl·lules canceroses. Normalment es combina amb la radioteràpia per potenciar els seus efectes.

Més informació:

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat