El càncer de còlon i recte

Què és el càncer?

El cos humà està format per moltes cèl·lules de diferents tipus. Les cèl·lules, dins del desenvolupament normal, creixen i es divideixen de manera constant i ordenada. En ocasions, aquest procés s’altera i es divideixen més cèl·lules de les necessàries i més ràpidament, la qual cosa dóna lloc a la formació d’un tumor.

Els tumors poden ser benignes o malignes. Els tumors benignes no envaeixen els teixits pròxims i rarament posen en perill la vida de la persona. Els tumors malignes són un càncer.

El càncer apareix quan les cèl·lules normals es transformen en anormals i es divideixen sense ordre ni control de manera indefinida. Les cèl·lules canceroses poden envair i destruir els teixits i òrgans propers.També poden disseminar-se per via sanguínia o per via limfàtica a d’altres zones del cos on es poden formar nous tumors; aquest procés es coneix amb el nom de metàstasi.

A qui afecta el càncer de còlon i recte?

El càncer de còlon i recte (de budell gruixut) és el segon càncer més freqüent en tots dos sexes a Catalunya. El càncer de còlon té una freqüència similar entre homes i dones, mentre que el de recte es més freqüent entre els homes.

Actualment, es diagnostiquen uns 1.800 nous casos anuals en els homes i 1.500 en les dones.Aproximadament, 13.000 homes i 14.000 dones conviuen amb un diagnòstic de càncer colorectal a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic.

Quina és la funció del còlon i el recte?

El còlon i recte és un òrgan tubular conegut com a budell gruixut situat a l’abdomen. Forma part de l’aparell digestiu i la seva funció és absorbir l’aigua i formar i eliminar els residus.

El budell gruixut no és un òrgan indispensable per viure; quan és necessari, com en el cas que hi hagi un tumor, es poden extirpar grans porcions o tot el budell sense comprometre’n la supervivència.

On es localitza el càncer de còlon i recte?

Aproximadament, un 50% dels tumors es localitzen en la zona del recte, un 20% afecten el sigma, un 15% el còlon dret, entre un 6% i un 8% el còlon transvers, i entre un 6% i un 7% el còlon esquerre. El càncer anal es presenta en un 1% dels casos. La majoria dels tumors de budell són adenocarcinomes.

Què són els pòlips intestinals?

La presència de pòlips a la mucosa del budell és freqüent entre la població, però no constitueixen un càncer tot i que, amb el temps, s’hi poden convertir. Habitualment, el càncer de còlon i recte es produeix a partir de pòlips que estan situats a la llum del budell. Els pòlips es poden detectar i eliminar per evitar que es transformin en un càncer.

Quines són les causes del càncer de còlon i recte?

Es desconeixen quines són les causes per les quals es pot desenvolupar un càncer de còlon i recte. Diversos estudis han demostrat que hi ha factors que poden incrementar la probabilitat de què una persona desenvolupi un càncer de còlon i recte.

La probabilitat de tenir un càncer de còlon i recte és més elevada en:

  • Les persones amb història personal prèvia de càncer.
  • Les persones amb història familiar de càncer de còlon i recte.
  • Les persones amb malaltia inflamatòria intestinal de llarga evolució.
  • Les persones amb història coneguda de pòlips.

Hi ha un conjunt de factors que poden augmentar el risc de desenvolupar un càncer de còlon i recte. Entre aquests factors, cal assenyalar els següents:

  • Alimentació amb un elevat consum de carns vermelles i greixos d’origen animal.
  • Alimentació escassa en vegetals, fruita i fibra.
  • L’excés de pes mantingut durant anys.
  • La manca d’exercici físic.

El risc de tenir càncer de còlon i recte augmenta amb l’edat, siguin quins siguin els antecedents familiars o altres factors. La majoria dels casos apareixen en homes i dones a partir dels 50 anys, i especialment al voltant dels 70 anys.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat