L'Hospital del Mar, centre de referència europeu en epilèpsia

Forma part de las Redes Europeas de Referencia (RER), xarxes virtuals de prestació d’assistència sanitària impulsades per la Comissió Europea.

Des de desembre de 2016 l'Hospital del Mar és Centre de Referència Europeu en Epilèpsia, una acreditació que atorga la Comissió Europeaper unir els esforços dels millors especialistes de tot Europa per fer front a condicions mèdiques complexes o poc freqüents que requereixen d'atenció mèdica altament especialitzada i una concentració de coneixements i recursos. 

Les Redes Europeas de Referencia (RER) es van posar en funcionament el dia 1 de març de 2017 agrupades en 24 àrees temàtiques, connectant a més de 900 equips mèdics altament especialitzats de 26 països. És la primera vegada que s'ha creat a la Unió Europea una estructura formal de cooperació voluntària entre professionals sanitaris de tots els països en benefici directe del pacient.

La Red Europea de Referència (RER) per a l'Epilèpsia rep el nom d'EpiCARE i l'Hospital del Mar és un dels centres escollits a nivell de l'estat espanyol per formar part d'aquesta xarxa virtual d'assistència sanitària Europea, juntament amb l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de Valencia. L'acreditació reconeix a tot el centre hospitalari com a centre d'excel·lència, valorant la plurisdisciplinarietat en l'atenció al malalt d'epilèpsia, on intervenen els serveis de Neurologia, Neurocirurgia, Pediatria, Psiquiatria, Infermeria, Radiologia, Anestesiologia, Medicina Intensiva, Anatomia Patològica, Genètica, etc. 

Les RER s’han creat en virtut de la Directiva 2011/24/UE, relativa a l’aplicació dels drets dels pacients en l'assistència sanitària transfronterera. Aquesta Directiva també fa que sigui més fàcil per als pacients accedir a la informació sobre assistència sanitària, amb la qual cosa augmenta les seves opcions de tractament.

Aquestes xarxes desenvoluparan nous i innovadors models d'assistència, eines de cibersanitat, solucions mèdiques i productes sanitaris. Impulsaran la recerca a través d'amplis estudis clínics, contribuiran al desenvolupament de nous productes farmacèutics, donaran lloc a economies d'escala i han de garantir un ús més eficient dels recursos d'elevat cost, la qual cosa tindrà un efecte positiu per a la sostenibilitat dels sistemes sanitaris nacionals i per a les desenes de milers de pacients de la UE que pateixen malalties i afeccions rares o complexes.

Com funcionen?

Per estudiar el diagnòstic i tractament d'un pacient, els coordinadors de les RER convocaran reunions o sessions clíniques «virtuals» d'experts de diverses especialitats mèdiques gràcies a una plataforma informàtica i a eines de telemedicina.

Les RER no són accessibles directament pels pacients. Són els professionals sanitaris els que poden remetre al pacient, amb el consentiment d'aquest i seguint les normes del seu sistema nacional de sanitat, al centre sanitari membre de la corresponent RER al seu país.

Més informació:

Vídeo: com funciona l’European Reference Networks

Vídeo EU Protects: com la UE connecta a experts per tractar l’epilèpsia

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat