Tornar a oferta de serveis

Oferta de serveis

Patologia - Hub. Diagnòstic de l'Hospital del Mar

Escola de Citologia Hematològica Soledad Woessner-Parc de Salut Mar (ECHSW-PSM)

L'activitat docent de la futura Escola de Citologia Hematològica Soledad Woessner-Parc de Salut Mar (ECHSW-PSM) s'inicia a l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona el 1979 amb el primer curs de Citologia hematològica, impulsat per la Dra. Soledad Woessner i el Dr. Jordi Sans Sabrafen.

El 1997 l'equip de diagnòstic hematològic de l'Hospital de la Creu Roja, després d'un breu període a l'hospital La Aliança, s'incorpora al Servei de Patologia de l'Hospital del Mar dirigit pel Professor Sergi Serrano.

Dos anys més tard té lloc la creació i el reconeixement oficial de l'ECHSW- PSM, declarada d'interès sanitari per l'Institut de la Salut de la Generalitat de Catalunya i pel Consell Coordinador de la Formació Mèdica Continuada de Catalunya.

El 2016 és reconeguda per la Facultat de Ciències de la Salut i la Vida de la Universitat Pompeu Fabra.

Ubicació i instal·lacions

L'ECHSW- PSM està ubicada al Laboratori de Citologia Hematològica del Servei Patologia, actualment dirigit per la Dra. Belen Lloveras.

Disposa d'una aula amb un microscopi múltiple de 18 capçals (un per alumne i dirigit per un professor) i d'un arxiu de centenars de preparacions citològiques de sang, medul·la òssia i altres teixits, representatives de la gran majoria d'entitats hematològiques i extrahematològiques d'interès educatiu.

Direcció i professorat

L'ECHSW- PSM està dirigida per les doctores Soledad Woessner i Lourdes Florensa.

El professorat està format per quatre hematòlegs: M. Enarnación Pérez Vila, Ana Ferrer, Leonor Arenillas i Xavier Calvo, un patòleg: Carlos Barranco, tres citogenetistes: Blanca Espinet, Marta Salido i Anna Puiggros.

A més compte amb tres tècnics de laboratori: Montserrat Bragulat, Rosa Navarro i Beatriz Costan, i un administratiu: Sergi Alfonso.

Docents

Els docents de l'ECHSW-PSM imparteixen cursos de Citogenètica, FISH, Citologia en el diagnòstic hematològic i de Citologia en el diagnòstic de les síndromes mielodisplàsiques.

També, formen part del grup d'investigació GRETNHE de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i col·laboren en la formació dels residents d'hematologia de l'Hospital del Mar, de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital Son Llàtzer de Mallorca, Sant Joan de Déu- Fundació Althaia de Manresa, Vall d'Hebron de Barcelona  i de diferents hospitals de la resta de l'estat espanyol (La Paz, Ramon y Cajal, 12 de Octubre i La Princesa de Madrid, Carlos Haya de Málaga, Miguel Servet de Zaragoza, Universitario de Jerez de la Frontera, Complejo Hospitalario de Jaén, Clínico de Valencia, Virgen Arrixaca de Murcia, Puerta del Mar de Cádiz, Complejo Hospitalario Universitario de Vigo, Hospital Universitario Lucus Augusti de Lugo,  Cruces de Bilbao, Clínico de Valladolid i, puntualment, d'Amèrica de Sud i d'Anglaterra).

Cursos

A l'ECHSW-PSM es celebren els cursos prèviament esmentats així com reunions mensuals del Grup Català de Citologia Hematològica i del Grup Català de Citogenètica Hematològica; ambdós grups de treball vinculats a la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia.

En l'actualitat s'imparteixen, anualment, dos cursos de Citologia en el diagnòstic de síndromes mielodisplàsiques i de dos a tres cursos de Citologia hematològica en el diagnòstic integrat; l'últim trimestre d'aquest any s'ha celebrat la seva 68ª edició.

Els objectius concrets dels cursos de citologia són l'adquisició de la sistemàtica per a la valoració morfològica i la seva integració amb la resta de dades del pacient (història clínica, bioquímica, hemograma, citogenètica, citometria de flux, biologia molecular, etc.) per tal d'efectuar un diagnòstic integrat correcte. La realització d'un diagnòstic precís és imprescindible per poder adoptar decisions terapèutiques adequades en plena era de la medicina de precisió.

Aquests cursos es poden considerar únics en l'àmbit estatal, tant per la seva metodologia basada en dedicar més de el 90% del temps a pràctiques microscòpiques com per l'alta qualificació, en el diagnòstic hematològic integrat, del seu professorat.

La seva utilitat queda avalada per l'existència d'una llista d'espera de tres a quatre anys i per les valoracions favorables fetes pels propis alumnes en acabar els cursos.
 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat