Presentació

La tuberculosi (TB) és encara un problema seriós de salut pública global (1) que afecta milions de persones al món, predominantment als països on el nivell d'ingressos és baix i mitjà. És també un repte sanitari persistent als països amb un nivell alt d'ingressos, perquè existeixen desigualtats socials no resoltes, especialment a les ciutats on es produeixen fluxos migratoris constants.

Tot i que a Catalunya s'han realitzat avenços importants en la prevenció i el control d'aquesta malaltia, la incidència encara és més alta que la dels països industrialitzats del nostre entorn.

A Catalunya (2), i en concret a la ciutat de Barcelona, segueix havent una elevada incidència de casos nous de tuberculosi (20,4 casos/100.000 hab.). Els districtes de Ciutat Vella i Sant Martí, àrea on l'Hospital del Mar és referent, conformen els barris de la ciutat on les taxes són més altes (60 casos/100.000 habitants), essent molts d'ells diagnosticats en persones nascudes a l'estranger.

A banda de la prevalença de la malaltia tuberculosa, a la nostra àrea, les infeccions per micobacteris (no tuberculosos) són cada vegada més freqüents, i conformen un problema emergent que necessita de tractament i seguiment adients.

El Programa de Control i Prevenció de la Tuberculosi de l'Agència de Salut Pública, seguint les recomanacions del Consorci Sanitari de Barcelona, i a fi d'unir esforços en la prevenció i el control de la tuberculosi a la nostra àrea, va ajudar a consolidar al 2010 la Unitat Clínica de Tuberculosi de l'Hospital del Mar (UCTB Mar). A l'UCTB, pel que fa a la malaltia, es realitzen  tasques de diagnòstic precoç, seguiment i control de l'adherència al tractament, així com cribratge de grups de risc i prescripció de tractaments preventius, quan s'escau. Aquesta activitat es realitza en coordinació amb diferents professionals de l'hospital, la Unitat de Prevenció i Control de la TB de Drassanes, Atenció Primària i els Serveis de Salut Pública. D'una altra banda, també es realitza un seguiment conjunt amb Pneumologia dels nous diagnòstics d'infeccions respiratòries causades per micobacteris atípics.


  1. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS),  prop de 9 milions de persones a nivell mundial van desenvolupar tuberculosi el 2013. Tot i que a la Unió Europea i països de la zona Euro, la taxa és de 13,5 casos per 100.000 habitants, Espanya és un dels països amb les taxes més altes
  2. Informe anual del Departament de Salut

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat