Informació sobre l'alletament matern

Els horaris

No cal establir horaris estrictes per l'alletament dels nadons. Alleteu el vostre fill segons ho demani sempre amb un mínim de vuit presses al dia.

Sempre que pogueu, respecteu el descans nocturn del nadó, que ell mateix anirà establint a final del primer mes.

L'alletament

Quan doneu el pit, relaxeu-vos, poseu-vos en una posició còmoda i feu-lo en un ambient tranquil. Calculeu que el temps de mamada serà aproximadament d'uns quinze minuts o més per cada pit,començant la pressa amb l'últim pit que havíeu donat a la pressa anterior.

Entre pit i pit cal incorporar al nadó uns minuts per tal que pugui fer el rotet.

També és convenient fer-ho en finalitzar la pressa. Quan doneu el pit, mireu d'introduir a la boca del nadó no només el mugró sinó també part de l'arèola, per tal d'evitar que es produeixen clivelles. Després de les presses és normal que el nadó faci una deposició de consistència més aviat tova i de color variable.

Higiene de la mare

Com és natural, tenir cura dels mugrons és fonamental pel bon alletament, serà suficient la dutxa diària. En el cas de que, tot i prendre totes les precaucions , apareixen clivelles als mugrons, és recomanable utilitzar eventualment mugroneres de sil.licona i fer servir crema epitelitzant. També convindria mantenir els pits a l'aire lliure el màxim temps per facilitar l'assecament, i fins i tot fer ús d'un assecador de cabells.

Alimentació de la mare

Heu de tenir en compte que alguns aliments com els alls, cebes, espàrrecs, carxofes,api, fan que canviï el gust de la llet materna. És aconsellable que no prengueu alcohol, tabac ni cap tipus de drogues, en cas de que hagueu de prendre qualsevol tipus de medicació, consulteu al vostre metge.

Pes del nadó

A partir de la primera setmana de vida, el vostre nadó anirà augmentant al voltant dels 150 a 200 g. setmanals, tot i que és possible que n'augmenti encara més. Per tal que la pesada sigui fiable, procureu pesar-lo a la mateixa hora, amb la mateixa roba i la mateixa balança. L'augment de pes setmanal pot variar en funció de les més diverses causes, així que no os amoïneu massa si una setmana no augmenta els 150 g.

Bany

Fins que el cordó umbilical no hagi cicatritzat per complet, haureu de fer la higiene corporal del nadó amb esponja , sabó i crema hidratant. Quan s'iniciï el bany, es realitzarà a diari, i si pot ser,abans d'una pressa i al capvespre. Procureu que l'aigua estigui a la tª idònea: entre 35-37ºC La tª de l'habitació on banyeu al nadó també és important:cal tenir-la a uns 25 a 27 ºC.

Cura umbilical

Netegeu el cordó umbilical dues vegades al dia, amb alcohol de 70º i gasses estèrils. Canvieu la gassa umbilical sempre que estigui molla o bruta. Podreu banyar al nadó per primera vegada 2-3 dies després de caure-li el melic. Normalment, el cordó sol caure entre el vuitè i desè dia de vida.

Passeig

A partir de la primera setmana de naixement, convé que sortiu cada dia una estona per passejar. Només cal que busqueu les hores més adequades pel vostre nadó.

Visita amb el pediatre

Recomanable als 8-10 dies després de l'alta.


Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat