Notícies

14 de novembre de 2019 - Informació general

El Servei de Geriatria participa en l’organització del XXV Congrés de la Societat Catalana de Geriatria

El Servei de Geriatria participa en l’organització del XXV Congrés de la Societat Catalana de Geriatria

Els professionals del servei han coorganitzat aquesta edició del congrés, que es va celebrar a Barcelona els dies 7 i 8 de novembre. A més, un treball impulsat per la Dra. Maria José Robles hi va guanyar el tercer premi a la millor comunicació oral.

La Societat Catalana de Geriatria ha organitzat, de forma conjunta amb el Servei de Geriatria de l'Hospital del Mar, la 25 edició del seu congrés, amb l'assistència de més de 200 professionals. La trobada, amb el lema 'Sumem salut amb les persones grans', ha abordat la necessitat de compartir coneixements entre diferents disciplines per poder tractar de forma adequada aquest col·lectiu. Com ha explicat la cap del servei, la Dra. Olga Vázquez, "globalment, ha estat un congrés integrador i innovador, des d'una perspectiva col·laborativa entre múltiples professionals de diferents camps d'expertesa en l'atenció a les persones grans. Sense aquesta visió integradora, que inclou a la mateixa persona, no és possible entendre una atenció de qualitat en el segle XXI".

Congrés_Geriatria

La Dra. Olga Vázquez durant la inauguració del congrés

En aquest sentit, el congrés ha permès sentir les opinions dels professionals de la salut, tant metges i metgesses, com professionals d'infermeria o del treball social, però també d'altres camps, com ara arquitectes, psicòlegs, sociòlegs o musicoterapeutes, que estan treballant activament per atendre els reptes de la vellesa que ve. És a dir, les noves maneres de conviure i atendre la dependència, anant de la mà de les mateixes persones grans. Per aquest motiu, per sentir la seva opinió sobre la importància de les decisions clíniques compartides amb aquest col·lectiu, va participar en la taula inaugural una persona gran que ha estat ingressada a diferents dispositius del Parc de Salut Mar i que va poder compartir la seva experiència com a usuari.

Un altre dels reptes en el camp de l'atenció a la gent gran, és la manca de professionals. Això va portar els organitzadors del congrés a incorporar en el programa científic, taules de debat dedicades al desenvolupament professional i al treball en equip, des de la revisió de l'estat actual i el futur de la formació pregrau en infermeria i medicina geriàtrica, fins a la gerontologia i l'evidència en innovació docent.

 

Treball premiat

El treball Impacte de la fragilitat en la mortalitat de pacients ancians amb fractura de maluc: utilitat de Frail-VIG Index (IF-VIG), impulsat per la Dra. Maria José Robles i dut a terme pels membres de la Unitat d'Ortogeriatria (Beatriz Ibarra, Fernanda Velarde, Isabel Arnau, Olga Vázquez, Joan Carles Monllau, Sants Martínez i la mateixa Mª José Robles), va rebre el tercer premi a la millor comunicació oral en el congrés. El seu objectiu era determinar l'impacte de la fragilitat en la mortalitat en pacients a partir dels 65 anys amb fractura de fèmur proximal.

Els resultats, després d'analitzar 261 pacients (200 dones i 61 homes, amb una edat mitjana de 84 anys) van mostrar una mortalitat de gairebé el 25% a un any. Cal tenir en compte que gairebé el 40% d'ells presentava nivells de fragilitat moderada o avançada. Els factors associats més habituals van ser, en aquest ordre, l'índex de fragilitat (en relació directa amb la classificació de la fragilitat del pacient), el sexe i l'edat. Dades que confirmen l'impacte de la fragilitat en la mortalitat en aquests malalts i la utilitat de l'índex utilitzat (Frail-VIG Index), una eina senzilla i ràpida, amb excel·lent capacitat discriminatòria i predictiva. La seva utilització pot ser, segons els autors, de gran utilitat en l'adequació de les actuacions terapèutiques a portar a terme, com ara, la planificació avançada i l'optimització de l'ús de recursos sobre la base d'objectius assistencials consensuats entre pacients, familiars i professionals.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat