Notícies

30 de maig de 2019 - Notes de Premsa

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors

Estudi publicat a Preventive Medicine

Cada any que s'avança l'edat d'inici de consum de tabac, s'incrementa un 4% el risc de morir en els pròxims 7 anys. L'inici del consum de tabac a una edat precoç s'associa a un risc més gran de mort i de malaltia cardiovascular, sobretot en aquelles persones que s'inicien abans dels 12 anys. Els investigadors creuen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac en les edats precoces. S'han analitzat dades de gairebé 4.500 persones que participen en l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor)

Una persona que comenci a fumar als 12 anys té més risc de partir una malaltia cardiovascular i de mortalitat que una que ho hagi fet a partir dels 18. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l'Hospital del Mar i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV). L'estudi el publica la revista Preventive Medicine

Equip_estudi_consum_tabac

D’esquerra a dreta, el Dr. Roberto Elosua, el Dr. Albert Clarà i el Dr. Jaume Marrugat

El treball l'han liderat el Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM, el Dr. Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública d'aquesta institució i el Dr. Albert Clarà, cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar. En ell s'ha seguit durant més de 7 anys a un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), fumadores o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups). S'ha analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altre motiu.

Segons les dades del seguiment, durant aquests 7 anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. Com destaca el Dr. Elosua, últim signant de l'estudi, "hem observat que, per cada any de precocitat a l'inici del consum de tabac, el risc de mortalitat s'incrementa un 4%, és a dir, una persona adulta que va començar a fumar als 12 anys, té un 4% més de possibilitats de morir en els pròxims 7 anys que una persona que va començar a fumar als 13, i aquesta, un 4% més de risc que una altra que va començar a fumar als 14".

 

Més risc de malaltia cardiovascular

El Dr. Albert Clarà explica que "aquest excés de risc és especialment important en aquelles persones que van començar a fumar abans dels 12 anys, i afecta sobretot al risc de presentar malalties cardiovasculars". De fet, cada any que s'avança l'edat d'inici del consum de tabac s'incrementa un 4% el risc de morir per qualsevol causa. Si ens fixem en les malalties cardiovasculars, aquest increment del risc és especialment important si es comença a fumar abans dels 12 anys. Els investigadors creuen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac a aquestes edats.

 

Evitar el consum de tabac entre els més joves

Les dades de l'estudi reforcen el treball per evitar que els més joves comencin a fumar. El Dr. Jaume Marrugat destaca "la importància de seguir lluitant contra el consum de tabac, especialment a les edats primerenques de la vida". De fet, dos de cada tres fumadors a Europa s'inicien a l'hàbit abans dels 18 anys, amb una edat mitjana de 16,6 anys. A l'Estat, l'edat mitjana d'inici de consum de tabac és més baixa, als 14,6 anys. A més, aproximadament el 9% de la població entre 14 i 18 anys fuma.

Els fumadors tenen el doble de risc de malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara més gran en els casos d'ateroesclerosis a les cames. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, isquèmia intestinal, dissecció aòrtica i càncer. A més, l'inici precoç del consum de tabac està associat a desordres psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties.

El projecte actual ha estat finançat amb ajuts del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002/16/00088) de la Generalitat i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) de l'Instituto de Salud Carlos III.

 

Article de referència

Fa-Binefa M, Clará A, Pérez-Fernández S, Grau M, Dégano IR, Marti-Lluch R, Ramos R, Marrugat J, Elosua R. Early smoking-onset age and risk of cardiovascular disease and mortality. Preventive Medicine 2019; May 2. pii: S0091-7435(19)30161-6. doi: 10.1016/j.ypmed.2019.04.022.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat