Notícies

16 d'abril de 2019 - Informació general

L’Hospital del Mar és un dels primers centres de l’Estat que utilitza una nova prova per a la detecció de tumors neuroendocrins

L’Hospital del Mar és un dels primers centres de l’Estat que utilitza una nova prova per a la detecció de tumors neuroendocrins

La utilització del PET/TC amb anàlegs de somatostatina es va aprovar a Espanya fa menys d'un any, tot i que fa més d'una dècada que es fa servir a altres països. Presenta resultats superiors a altres tècniques a l'estudi d'aquesta patologia.

L'Hospital del Mar és un dels primers centres de l'Estat que ha utilitzat la tècnica del PET/TC amb anàlegs de somatostatina (també coneguda com a Gallium-68 somatostatin receptor (SMSR) positron emission tomography (PET)) per al diagnòstic de pacients amb tumors neuroendocrins. La Revista Española de Medicina Nuclear e Imagen Molecular inclou, en el seu segon número d'aquest 2019, el primer article que es publica sobre la seva aplicació a Espanya, amb els dos primers casos estudiats amb aquesta prova al centre.

Aquesta tècnica es basa en el fet que aquests tumors presenten receptors de l'hormona somatostatina a la seva membra cel·lular. Com expliquen el Dr. Lucas Ilzarbe i la Dra. Laura Visa, metges adjunts dels serveis de Digestiu i d'Oncologia respectivament, "és una tècnica amb una elevada sensibilitat en el diagnòstic i seguiment d'aquests tumors, amb impacte en el maneig terapèutic d'aquests pacients". La seva aplicació a l'Hospital del Mar ha estat possible gràcies a l'impuls dels membres del Comitè Multidisciplinari de Tumors de Digestiu en el qual participen professionals dels serveis de Digestiu, de Cirurgia General, d'Oncologia, de Radiologia i Medicina Nuclear, d'Anatomia Patològica i també d'Endocrinologia.

 

Dos casos diagnosticats gràcies a la nova tècnica

Els tumors neuroendocrins són un grup heterogeni de neoplàsies de comportament variable, en funció del subtipus histològic i de la seva localització, tot i que 2 de cada 3 es localitzen al tracte gastrointestinal. Es consideren tumors rars, amb una incidència a l'Estat de 5-6 casos per cada 100.000 habitants.

El PET/TC amb anàlegs de somastostatina, o PET/TC 68Ga-edotreòtida (SomaKit-TOC®), presenta una sensibilitat més gran que altres tècniques utilitzades fins ara per a la detecció dels tumors neuroendocrins, arribant a nivells de fins al 90% en alguns tipus concrets. Aquest fet pot servir per modificar el maneig dels pacients amb sospita d'aquesta patologia.

Al primer dels dos casos publicats, un home de 56 anys, la prova va permetre detectar un nòdul al duodè, que els cirurgians van poder ressecar amb èxit. Dotze mesos després, el pacient està lliure de malaltia. En el segon, una dona de 68 anys operada amb anterioritat a l'intestí prim, presentava un tumor darrere de l'úter, una lesió que altres proves no van poder detectar. L'extensió de la malaltia va aconsellar no realitzar una nova cirurgia i seguir el tractament farmacològic.

Tumors_neuroendocrins

Imatges del segon cas estudiat

La Dra. Marina Suárez-Piñera, metgessa adjunta del departament de Medicina Nuclear, assegura que "els autors de l'estudi sabem que els resultats són molt preliminars i que encara hi ha molta feina a fer per a l'estudi d'aquests tumors". Per aquest motiu "considerem que disposar d'aquesta tècnica obre les portes a un nou paradigma en el seu diagnòstic. El treball en equip i l'entusiasme d'aquests professionals ha fet possible la publicació d'aquests casos".

 

Article de referència

Suárez-Piñera M, et al. PET/TC con análogos de la somatostatina en el estudio de tumores neuroendocrinos, experiencia inicial. Rev Esp Med Nucl Imagen Mol. 2019. https://doi.org/10.1016/j.remn.2019.01.007

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat