Notícies

6 de setembre de 2019 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar posa en marxa el seu primer hort terapèutic per a pacients

L’Hospital del Mar posa en marxa el seu primer hort terapèutic per a pacients

L'hort s'ha instal·lat a una de les terrasses del Centre Fòrum, depenent de l'Hospital del Mar, amb l'objectiu que les persones ingressades puguin gaudir-ne i cuidar-lo com a part del seu procés curatiu. El projecte, l'Hort d'en Llurba, ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i a una donació de l'Obra Social 'la Caixa'. La iniciativa va partir d'un pacient i de l'Associació EMILIA bcn, entitat formada per persones vinculades al món de la salut mental.

El Centre Fòrum de l'Hospital del Mar ha posat en marxa un nou equipament pensat perquè les persones hospitalitzades a l'àrea de psiquiatria del centre gaudeixin d'una activitat dirigida a la millora de la seva salut mental. Es tracta d'un nou hort terapèutic, el primer que es crea a la institució, i que té com a particularitat que està situat dins el mateix edifici, aprofitant una de les terrasses de l'immoble. El projecte, fruit de la col·laboració amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i finançat per l'Obra social "la Caixa", s'acaba de posar en marxa amb la realització d'un curs teòric-pràctic d'hort ecològic, seguint el mètode d'en Gaspar Caballero de Segovia, per a pacients i professionals.

Hort_terapeutic

Com explica una de les professionals que ha seguit el projecte des de l'inici, la psicòloga clínica Carme Masferrer, la iniciativa permet "ampliar l'oferta d'activitats ocupacionals al centre, en un entorn amable i que propicia un canvi també en la seva relació amb el personal". A la vegada, en ocupar una de les terrasses de l'edifici, fins ara desocupada, "dota de significat un espai per a uns pacients que tenen uns condicionants que fan que no els sigui viable sortir amb la freqüència que fora desitjable a la comunitat".

 

Iniciativa d'un ex pacient

L'espai ha estat batejat com l'Hort d'en Llurba, en homenatge a Josep Antoni Llurba, impulsor del projecte i membre de l'Associació EMILIA bcn, una entitat formada per persones vinculades al món de la salut mental. En un primer moment, es va presentar al I Concurs d'Innovació de l'Hospital del Mar, però tot i ser seleccionat, no va ser un dels projectes guanyadors. Finalment, el projecte ha engegat gràcies a la tasca de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, que es va interessar pel projecte i que hi va buscar el finançament, i amb el suport de l'Obra social "la Caixa", que ha proporcionat la donació que ha permès poder-lo posar en marxa. Una col·laboració que ha agraït la Directora de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, Maribel Pérez, que ha assegurat que "la complicitat amb l'Obra Social "la Caixa" ha estat vital per tirar endavant un projecte pensat amb i per als pacients, que busca millorar la seva estada hospitalària i reforçar els seus vincles amb els professionals i la societat".

Hort_terapeutic

La iniciativa busca potenciar l'apoderament dels pacients a través d'una intervenció terapèutica realitzada a l'aire lliure. Amb ella es vol millorar l'autocura personal, integrar l'aprenentatge d'habilitats bàsiques i millorar el seu funcionament físic i cognitiu. A la vegada, es vol que puguin incorporar hàbits de vida saludables, que millorin el seu estat d'ànim i facin més còmode la seva estada hospitalària. L'hort també servirà per implicar pacients i professionals gràcies a fórmules interactives de participació compartida, amb l'objectiu de reduir l'estigma associat a la malaltia mental.

L'hort està format per quatre taules per a horticultura urbana adaptades al cultiu ecològic i fabricades per Areté, una empresa d'economia social que promou la inserció sociolaboral de persones amb problemes de salut mental i dificultats per incorporar-se al món laboral. Els productes obtinguts es destinaran a activitats dins el mateix Centre Fòrum.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat