Notícies

3 abril - Informació general

Innovació en accessos vasculars a l’Hospital del Mar

Innovació en accessos vasculars a l’Hospital del Mar

L'Hospital del Mar va organitzar el passat 23 de març la I Jornada d'innovació en accessos vasculars.

Més de 240 infermeres i infermers de diferents hospitals catalans van participar el passat 23 de març a la I Jornada d'innovació en accessos vasculars, celebrada a la sala Josep Marull de l'Hospital del Mar. De fet, la convocatòria va desbordar la capacitat de la sala i es va fer necessari habilitar un segon espai per poder seguir les ponències. Tot un èxit en relació amb un camp en ràpida evolució.

 

Intercanviar experiències

L'organització de la jornada, la Direcció d'Infermeria i la Unitat de Formació Continuada, volia incentivar l'intercanvi d'experiències en aquest camp. Per aquest motiu es va convocar els professionals d'infermeria experts en la tècnica de la col·locació de catèters venosos amb tècnica eco-guiada, un nou abordatge alternativa a altres tipus de catèters per a l'administració de farmacoteràpia intravenosa en la pràctica assistencial diària.

Jornada_accessos_vasculars

A la vegada, es volien donar a conèixer els equips de teràpia intravenosa liderats per infermeres de pràctica avançada, intercanviar experiència clínica en la utilització de catèters venosos d'inserció perifèrica (PICCs), així com la innovació i l'evidència en el futur dels accessos vasculars i el paper del rol avançat en infermeria en el lideratge d'aquesta tècnica.

 

La tècnica a l'Hospital del Mar

La implantació de la col·locació de catèters venosos amb tècnica eco-guiada a l'Hospital del Mar va començar l'any 2008. Es va posar en marxa a l'Hospital de Dia d'Oncologia, per a pacients amb tractaments citostàtics. Els bons resultats obtinguts van portar a ampliar l'experiència als pacients hospitalitzats i a crear, el 2016, la figura de la infermera referent en teràpia intravenosa.

En aquests anys ha quedat validada l'efectivitat clínica de la tècnica, ja que el seguiment per ecografia permet garantir la seva seguretat clínica. També l'eficiència, ja que la implantació dels catèters a peu de llit evita fer-ho a quiròfan i la necessitat de comprovació a radiologia. Tot plegat té una repercussió positiva en els pacients, que eviten puncions múltiples així com una visita a quiròfan. A la vegada la via dura més temps i el lloc d'inserció és més còmode. Per aquest motiu, la figura de la infermera referent en aquest camp ja es pot considerar consolidada i amb projecció de futur.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat