Notícies

12 de desembre de 2016 - Notes de Premsa

Menys estigma per als malalts amb trastorn mental sever i les seves famílies

Menys estigma per als malalts amb trastorn mental sever i les seves famílies

L'Hospital del Mar disposa de la primera Unitat d'Hospitalització Domiciliària (HADMar Psiquiatria) a Catalunya i ha complert amb èxit el seu primer any de funcionament

La primera Unitat d'Hospitalització Domiciliària (HADMar Psiquiatria) a Catalunya impulsada per l'INAD (Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions) de l'Hospital del Mar ha complert amb èxit el seu primer any de funcionament. Un centenar de pacients ja han estat tractats a través d'aquesta unitat pionera fruit de buscar alternatives a l'hospitalització convencional donant resposta als pacients que contribueixen a una major estada hospitalària.

HADMar Psiquiatria és un dispositiu assistencial de salut mental que atén al domicili a pacients amb trastorn mental sever, descompensats o en vies de descompensació, a través d'un programa intensiu i protocol·litzat. Passat aquest primer any, s'ha aconseguit escurçar el temps d'ingrés a la Unitat d'Hospitalització d'Aguts (UHA) de l'Hospital del Mar i s'han posat en marxa protocols per disminuir el nombre d'ingressos des del servei d'urgències de psiquiatria i des dels centres de Salut Mental d'Adults (CSMA); actualment un 30% dels pacients ingressen a la UHA.

"Aquest nou dispositiu possibilita el tractament al domicili a aquells pacients que no poden desplaçar-se a la Unitat d'Hospitalització d'Aguts, millora la continuïtat assistencial entre la xarxa hospitalària i comunitària, i minimitza l'impacte de l'estigma de l'atenció del pacient amb trastorn mental sever" explica Luis Miguel Martín, responsable d'Atenció Comunitària i Programes Especials de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar.

L'INAD compta amb una dilatada experiència en atenció domiciliària en psiquiatria mitjançant el programa EMSE (Equip Multidisciplinari de Suport Especialitzat) posat en marxa l'any 2003. Des de juny de 2015 l'equip EMSE gestiona la Unitat d'Hospitalització Domiciliària (HADMar Psiquiatria) i a més realitza el seguiment de les temptatives autolítiques a la ciutat de Barcelona del Codi Risc Suïcidi. El redisseny de la unitat d'hospitalització psiquiàtrica és una resposta a la innovació en alternatives a l'hospitalització convencional adaptant-se a la demanda de sostenibilitat del sistema sanitari actual per ser més eficients.

Complementant l'activitat hospitalària

L'objectiu principal d'HADMar Psiquiatria és estabilitzar al pacient de la seva descompensació aguda utilitzant els recursos familiars i de l'entorn, evitant així el consum de recursos hospitalaris i reduint l'estigma que suposa per a alguns pacients i familiars una unitat tancada d'hospitalització d'aguts.

Resultats Juny 2015-Octubre 2016

Durant aquest primer any (atenent a prop de 100 pacients) s'ha perfilat el candidat i el procediment assistencial. S'ha confirmat que el pacient de HADMar Psiquiatria és un pacient amb trastorn de l'espectre de la psicosi amb un bon suport familiar i amb gravetat clínica severa.

La seqüenciació del procediment assistencial comença per una Sol·licitud d'Ingrés Domiciliari des de CSMA, UHA de l'Hospital del Mar, Urgències de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, Unitat de Crisi o Hospital de Dia i Consultes Externes de l'Hospital del Mar (les sol·licituds des d'Atenció Primària o Serveis Socials han de ser remeses al CSMA de referència).

A continuació, la infermera especialista valora la pertinència de la petició i contacta amb el metge de referència que deriva el cas per informar de l'acceptació/rebuig del cas. Si és acceptat, el pacient i cuidador responsable signaran el consentiment informat d'ingrés domiciliari; i hi ha el compromís d'atenció a domicili per part de l'equip en un termini menor a 48 hores (en dies laborables).

L'ingrés domiciliari es planteja de forma limitada en el temps, depenent de les necessitats de cada cas. I el seguiment es realitza també segons les necessitats de cada cas (des de visites diàries fins màxim cada 3 dies) per a infermeria amb intervenció del psiquiatre si cal. L'equip contacta amb Atenció Primària per a la valoració de problemes orgànics o socials que puguin sorgir en el procés.

Infermeria es coordinarà i contactarà amb CSMA o la unitat de derivació del pacient quan rebi l'alta. Al final de l'ingrés es realitzarà un informe d'alta que s'enviarà a la unitat de derivació, confirmant la primera visita de seguiment en el recurs ambulatori.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat