Notícies

4 de maig de 2015 - Notes de Premsa

Es reinicien les obres d'ampliació de l'Hospital del Mar

Es reinicien les obres d'ampliació de l'Hospital del Mar

El 4 de maig de 2015 s’han iniciat els treballs de construcció de la Fase I B HM d’ampliació de l’Hospital del Mar, que ha estat possible gràcies a l’acord signat entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya el passat mes de novembre per a dotar econòmicament el projecte, aturat des de 2010. El reinici de les obres reconeix el paper estratègic que té el centre a la ciutat de Barcelona, i al mateix temps permet mantenir l’aposta per les línies d’atenció sanitària d’alta especialització (terciarisme).

La nova fase d’ampliació afegeix 15.877 m2 als 44.176 m2 que actualment conformen l’Hospital del Mar, la qual cosa representa un augment del 36% de la superfície construïda. L’element principal és l’anomenat “Edifici 1” de l’Hospital del Mar, que constarà de cinc plantes, dues soterrànies, una planta baixa i dues d’alçada, una d’elles exclusivament d’instal·lacions que donen servei a les plantes assistencials. En aquesta fase, a més, es construiran façanes i cobertes dels edificis i també dues torres, que són l’acabament de les futures unitats d’hospitalització previstes, una passa vers la següent fase d’ampliació.

El calendari previst de realització és de 18 mesos. Així doncs, la finalització es preveu al voltant de desembre de 2016. Aquesta fase és la primera passa del pla d’ampliació del centre però no resol totalment les necessitats de l’Hospital. Les següents fases, tal com es va concebre aquest pla, permetrien acabar d’apropar tots els serveis encara ubicats a l’Hospital de l’Esperança a la població de Ciutat Vella i Sant Martí.

Un nou Servei d’Urgències de gran capacitat

A la planta soterrani 1, amb 2.780 m2 hi serà el nou Servei d’Urgències, amb un ampli moll de càrrega i descàrrega d’ambulàncies, que arribaran des del passeig Marítim pel carrer del Gas, i sortiran després pel carrer del Doctor Aiguader. En total, el Servei d’Urgències disposarà de 3.880 m2 per a l’atenció als pacients, més del doble de la què disposava fins ara.

En aquesta primera fase de l’àrea d’urgències s’incorporaran un total de 45 nous punts d’atenció. La nova àrea inclourà tres sales d’espera, dues sales de triatge, 5 punts d’atenció de pacients en aturada cardíaca, politraumatitzats i pacients d’ictus, 34 punts d’atenció general, 6 punts d’atenció d’urgències de baixa complexitat, 6 consultoris d’urgències de baixa complexitat, 6 àrees d’observació. Es farà una connexió amb l’actual servei, que continuarà atenent les urgències especialitzades quirúrgiques, traumatològiques, pediàtriques i psiquiàtriques, que comptaran per tant amb molt més espai, aquell que abans era compartit amb la resta del servei.

Tots els pacients accediran al Servei d’Urgències per la mateixa porta, tant si són adreçats a l’edifici de nova construcció com als espais readequats.

En aquesta planta, a més, s’instal·larà una tercera sala d’Hemodinàmia i Arítmies, connectada amb les altres dues sales d’hemodinàmia i neuroangiografia que ja existien, formant una gran àrea d’estudis hemodinàmics amb tecnologia de primer ordre.

L’Hospital del Mar atén anualment 87.743 urgències. Amb aquesta ampliació augmenten significativament els espais i la capacitat de resposta, alhora que es milloren les condicions de confortabilitat de malalts i les seves famílies i també dels professionals del servei.

Planta Baixa: nous Hospitals de Dia

La planta baixa del nou edifici esdevindrà també l’accés principal a la nova àrea ambulatòria. Allà s’ubicaran els hospitals de dia, una modalitat de servei que proporciona tractaments especialitzats en un entorn de proximitat i confort per al malalt. Se li dedicaran 2.650 m2, distribuïts entre tres àrees: 1 hospital de dia d’Onco-hematologia de 1.200 m2, amb sala d’espera, 23 punts d’atenció i 9 consultes; 1 hospital de dia especialitzat en Pneumologia de 450 m2, amb sala d’espera, 5 punts d’atenció i 2 consultes pneumològiques; i 1 hospital de dia polivalent de 1.000 m2 per als tractaments de Cardiologia, Endocrinologia, Digestiu, Nefrologia, Reumatologia, Medicina Interna, Malalties Infeccioses i Neurologia, que constarà de sala d’espera, 26 punts d’atenció i 8 consultes. Aquesta àrea comunicarà directament amb l’àrea d’Exploracions Complementàries. 

Soterrani: Serveis de Radioteràpia que agrupen l’atenció oncològica al pacient

A la planta soterrani 2 s’instal·laran els nous Serveis de radioteràpia, amb 1.980 m2 amb sala d’espera, dos nous acceleradors lineals, 1 sala de braquiteràpia, 1 TAC, 5 consultoris, 4 punts d’atenció, despatxos mèdics i les instal·lacions adequades per a proporcionar els tractaments amb la màxima seguretat.

Amb el trasllat del servei de radioteràpia de l’Hospital de l’Esperança a l’Hospital del Mar apropa aquest servei als ciutadans de Ciutadella i Sant Martí i aconsegueix concentrar, en un mateix edifici, tecnologia i serveis oncològics d’alt nivell a l’abast dels pacients.

Primera Planta: nova Àrea de Ginecologia-Obstetrícia

A la primera planta es trobarà el nou Bloc de Ginecologia-Obstetrícia, amb 1.200 m2 que comptarà amb un espai per a l’atenció a les urgències ginecològiques, amb sala d’espera, 7 sales de dilatació/part, a partir d’un modern concepte d’atenció al part que disposa d’una major dotació i que fa que el procés de dilatació es faci al mateix lloc en què finalment es dóna a llum. També comptarà amb dos quiròfans per a les cesàries, que sí es traslladarien en el moment del part a aquest espai més adequat per a la intervenció quirúrgica.

L’Hospital en dades

L’Hospital del Mar és un centre on treballen 2.089 professionals sanitaris. Compta amb 396 llits d’hospitalització i realitza 23.000 ingressos hospitalaris anuals. L’atenció urgent va representar 87.743 visites l’any 2013, mentre l’assistència ambulatòria va suposar 61.982 primeres visites i 288.791 successives, a més de 41.325 sessions als hospitals de dia. L’edat mitjana dels pacients és de 59 anys, però val a dir que quasi el 40% dels pacients tenen més de 70 anys.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat