Notícies

9 d'octubre de 2012 - Guardons

El Premi Ignasi Fina de Salut Laboral de Barcelona guardona el programa d'atenció per a les treballadores embarassades del PSMAR

El Premi Ignasi Fina de Salut Laboral de Barcelona guardona el programa d'atenció per a les treballadores embarassades del PSMAR

En l’edició d’enguany s’hi ha volgut destacar treballs relacionats amb les malalties laborals que afecten especialment les dones, incorporant, així, la visió de gènere

L’Ajuntament de Barcelona ha guardonat amb el Premi Ignasi Fina de Salut Laboral de Barcelona l’equip del Servei de Salut Laboral del Parc de Salut MAR, que està duent a terme un programa d’atenció a la dona treballadora durant l’embaràs i la lactància, amb l’objectiu de protegir la seva salut, la del fetus i la del nadó dels possibles riscos derivats del seu treball. L'acte va ser presidit per l'Alcalde de Barcelona, l'Excm. Sr. Xavier Trias, i també va comptar amb la presència de la Delegada de Salut de l'Ajuntament, la Dra. Cristina Iniesta.

Sota el títol “Programa d’atenció a la dona treballadora durant l’embaràs i la lactància: un equilibri necessari entre la prevenció dels riscos associats i una vida laboralment activa”, el treball recull els resultats d’aquesta pràctica preventiva, que busca mantenir un equilibri amb el desenvolupament d'una vida laboralment activa, per la qual considera imprescindible “l'estreta col·laboració amb els càrrecs de comandament, que procuren trobar solucions adients a cada cas, bé sigui adaptacions o canvis del lloc de treball, millores de determinades condicions de treball, entre d'altres”.

La iniciativa premiada considera important “la informació clara i transparent a la dona treballadora, i la discussió amb ella sobre les possibles alternatives, i la participació dels delegats i delegades de prevenció en la concepció i protocolització del programa”.

Gràcies a aquest programa, tan sols un 10% de les dones treballadores gestants, la gran majoria personal assistencial, han de deixar la feina durant una part de la gestació; en un 76% dels casos s'han pogut realitzar adaptacions que han permès evitar l'exposició al factor de risc i en un 1% dels casos s'ha requerit un canvi de lloc de treball per a aconseguir-ho.

Premi Ignasi Fina amb visió de gènere

El Premi Ignasi Fina de Salut Laboral, impulsat per la Delegació de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, premien la introducció de millores en la seguretat i la salut dins el lloc i/o les condicions de treball. En aquesta vuitena edició s’ha volgut valorar, preferentment, els treballs orientats a l’estudi o a la intervenció en l’àmbit de dona i salut laboral, incorporant, així, la visió de gènere.

Segons un informe realitzat per l’Agència Europea per la Seguretat i la Salut a la feina, les dones pateixen més estrés laboral, malalties infeccioses, trastorns de les extremitats superiors, malalties de la pell, asma i al·lèrgies a més d’altres trastorns relacionats amb la salut reproductiva.

Les bases del Premi, aprovades pel Consell Assessor, estan concebudes per a promoure accions de millora que podran referir-se a les àrees de gestió de la prevenció, la seguretat, la higiene, l’ergonomia, la psico-sociologia, la promoció de la salut, la medicina preventiva o la protecció de la salut.

Han format part del jurat del premi els components del Consell Assessor de Salut Laboral, del que formen part l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries, la Societat Catalana de Medicina del Treball, la Direcció General de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Investigació en Salut Laboral de la Universitat Pompeu Fabra, així com representats els sindicats UGT i CCOO, Foment del Treball, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Instituto Nacional de Seguridad en Higiene en el Trabajo.

Enllaços relacionats

  • Foto (PDF 175,45 Kb)

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat