Notícies

4 d'abril de 2024 - Informació general

Els pacients amb embòlia pulmonar per COVID-19 tenen baix risc de seqüeles vasculars pulmonars

Els pacients amb embòlia pulmonar per COVID-19 tenen baix risc de seqüeles vasculars pulmonars

Només el 0,75% de les persones que van patir aquesta complicació per la infecció per SARS-CoV-2 van desenvolupar posteriorment hipertensió pulmonar tromboembòlica, segons un estudi publicat a la revista Respiration. La prevalença en pacients amb embòlia pulmonar per altres causes es mou entre el 2 i el 4% dels casos.

Patir una embòlia pulmonar provocada per la COVID-19 no predisposa a tenir seqüeles vasculars pulmonars a llarg termini, segons un estudi portat a terme per professionals dels serveis de Pneumologia, de Malalties Infeccioses, de Radiologia i d'Hematologia i de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar. El treball el publica la revista Respiration.

Equip_estudi_COVID19_embolia_pulmonar

Membres de l’equip responsable de l’estudi

Un gran nombre de pacients diagnosticats amb COVID-19 en el moment àlgid de la pandèmia van patir una embòlia pulmonar provocada per la infecció. Però, segons les dades de l'estudi ara publicat, de les 133 persones a qui es va fer seguiment a la Unitat Post-COVID-19 de l'Hospital del Mar, només el 0,75%, un pacient, va desenvolupar hipertensió pulmonar tromboembòlica durant els dos anys de seguiment. "Pràcticament tots els pacients acaben resolent la malaltia trombòtica que els havia quedat a partir de l'embòlia pulmonar aguda provocada per la COVID-19", explica el Dr. Diego Rodríguez, cap del Servei de Pneumologia i autor del treball. Els autors de l'estudi destaquen que aquesta xifra és significativament inferior a l'habitual en persones que desenvolupen una embòlia pulmonar, que se situa fins al 4% dels casos.

 

Un dels aspectes destacats és la reducció en el nombre de pacients amb infecció per SARS-CoV-2 que pateixen una embòlia pulmonar en aquests moments respecte a l'inici de la pandèmia. El Dr. Rodríguez indica que hi ha influït tant l'eficàcia dels tractaments aplicats com l'efectivitat dels protocols de seguiment indicats per les guies clíniques per a persones amb aquesta patologia causada per qualsevol motiu.

 

Una bona notícia, segons el cap del Servei de Pneumologia, que explica que "si parlem de les seqüeles que pot tenir el pacient, cansament i sensació d'ofegament, amb l'evolució de la infecció per COVID-19, cal plantejar-se que segurament tenen més a veure amb la COVID persistent que amb seqüeles pulmonars de la malaltia vascular". La hipertensió tromboembòlica pulmonar és una complicació derivada de l'embòlia pulmonar que pot provocar des de pocs símptomes fins a la insuficiència cardíaca. Aquests símptomes poden ser falta d'aire durant un esforç i, en general, es tracta amb cirurgia.

 

Article de referència

Caguana-Vélez OA, Khilzi K, Piccari L, Rodríguez-Sevilla JJ, Badenes-Bonet D, Gonzalez-Garcia J, Chalela R, Arita M, Rodó-Pin A, Herranz A, Admetlló M, Villar-Garcia J, Molina L, Zuccarino F, Gea J, Balcells E, Rodríguez-Chiaradia DA. Chronic Thromboembolic Pulmonary Hypertension after Pulmonary Embolism in SARS-CoV-2. Respiration. 2024;103(2):79-87. doi: 10.1159/000536064. Epub 2024 Feb 7. PMID: 38325355.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat