Notícies

25 de març de 2024 - Informació general

L’Hospital del Mar analitza l’impacte de la teràpia amb animals en salut mental

L’Hospital del Mar analitza l’impacte de la teràpia amb animals en salut mental

El Servei de Psiquiatria ha iniciat un projecte de recerca per avaluar la utilització de gossos en el tractament de persones ingressades a la Unitat de Subaguts i usuaris de l'Hospital de Dia del Centre Fòrum.

La teràpia amb animals, siguin gossos, cavalls o altres, té un impacte positiu en l'evolució de les persones amb trastorn mental. Però no hi ha gaire evidència sobre la seva utilització en pacients adults. Ara, el Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar ha posat en marxa un estudi que vol avaluar l'eficàcia de fer servir gossos per millorar l'estat d'aquestes persones. El treball està en marxa i les primeres impressions de l'equip són positives.

Animals_terapèutics_salut_mental

La teràpia assistida amb gossos millora l'expressió emocional, l'apatia, l'estimulació cognitiva, l'autoestima i la socialització, així com els nivells d'estrès. També té impacte en el vincle amb el terapeuta i pot ser positiva també pels professionals sanitaris. En aquest sentit, la Sílvia Rosado, infermera especialista en salut mental i impulsora del projecte, apunta que amb aquesta teràpia "es millora el vincle amb el terapeuta a través del gos. Pots abordar certs temes que de vegades són difícils i millora els estats d'ansietat, l'estat d'ànim. També podem millorar més l'autocura i l'autoestima a través del gos, tant pels usuaris com pels professionals".

 

Sessions setmanals

L'estudi s'ha articulat en set sessions d'una hora de durada, centrades en diferents aspectes. En elles, es proposa una activitat als usuaris, que apliquen el tema tractar quan interactuen amb els gossos. En acabar, es parla en grup per posar en comú l'experiència i compartir punts de vista. Tot plegat, amb el suport de l'Associació Catalana d'Excursionisme Caní, els voluntaris de la qual aporten els animals.

Animals_terapèutics_salut_mental

"El gos no és terapèutic per si mateix, sinó que fem l'activitat i afegim la interacció amb ell. Afegint al gos, el pacient es vincula més, s'hi arriba més", explica Sílvia Rosado. Per avaluar el seu impacte, els participants han treballat uns qüestionaris inicials, amb els quals es valorava el seu estat d'ànim, nivell d'ansietat, autoestima i altres elements que es treballen a les sessions. També passaven un test amb emoticones a l'inici de cada sessió i, en acabar el projecte, faran entrevistes amb una persona aliena a l'equip del projecte.

Animals_terapèutics_salut_mental

De moment, "les sensacions són molt bones, hi ha hagut molts canvis d'humor i d'estat d'ànim, en positiu. Ha millorat molt la comunicació. Alguns usuaris a qui costava molt comunicar-se, ara es relacionen amb la resta d'usuaris i amb els professionals. El projecte permet un espai on l'usuari es relaxa i es poden abordar aquests temes", explica la impulsora del treball. En aquest sentit, l'Ivan, un dels usuaris, explica que "és fantàstic, m'està anant molt bé pel tema del dolor, perquè només el fet de venir els dijous, d'estar amb els gossos, de poder parlar, d'expressar el que sents i de veure que no estàs sol, és fantàstic".

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat