Notícies

13 de març de 2024 - Notes de Premsa

El metabolisme de les cèl·lules renals dels homes amb diabetis els predisposa a la malaltia renal

El metabolisme de les cèl·lules renals dels homes amb diabetis els predisposa a la malaltia renal

Dia Mundial del Ronyó, 14 de març

Un estudi internacional publicat a Science Translational Medicine amb participació de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar i del Vall d'Hebron Institut de Recerca demostra que hi ha diferències substancials entre homes i dones en el metabolisme energètic de les cèl·lules tubulars renals.

En els homes amb diabetis es detecten més marcadors d'estrès oxidatiu a les cèl·lules i processos lligats a mort cel·lular, que poden predisposar a patir nefropatia diabètica.

El treball pot permetre disposar d'eines per personalitzar el tractament i l'evolució de les persones amb diabetis i malaltia renal, així com detectar potencials dianes terapèutiques basades en aquest fet.

Els homes amb diabetis tenen un risc més alt que les dones de patir malaltia renal associada a la diabetis o nefropatia diabètica, una greu complicació d'aquesta patologia que provoca danys als ronyons i un increment del risc cardiovascular. Ara, un estudi internacional publicat a Science Translational Medicine, ha permès demostrar que part d'aquestes diferències estan relacionades amb el metabolisme energètic, procés pel qual les cèl·lules generen energia. El treball, liderat pel Toronto General Hospital Research Institute en el grup encapçalat pel Dr. Sergi Clotet, i en el qual ha participat l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar, ha determinat diferències substancials en aquest procés entre els dos sexes. També hi ha intervingut una investigadora del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Marta_Riera_Clara_Barrios

Marta Riera i Clara Barrios

Sergi_Clotet

El Dr. Sergi Clotet

Per arribar a aquestes conclusions, s'ha pogut determinar característiques diferents entre les cèl·lules tubulars renals d'home i de dona sense cap patologia. D'aquesta manera "hem estat capaços de veure que existeix un metabolisme energètic diferencial entre homes i dones a nivell renal, produint en els homes més dany, el que es tradueix en marcadors de pitjor evolució renal i major mortalitat per qualsevol causa", explica la Dra. Clara Barrios, autora del treball, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia i investigadora de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar.

Infografia

En aquest sentit, s'ha certificat que l'ús de la glucosa per generar energia a les persones amb diabetis pot generar més dany renal en el cas dels homes. "Les cèl·lules tubulars masculines tenen la respiració mitocondrial més activada, fet que comporta un increment de l'estrès oxidatiu i de la mort cel·lular programada (apoptosi). Quan simulem la diabetis, les cèl·lules tubulars renals dels homes augmenten el nombre de marcadors de dany, comparades amb les de les dones", apunta la Dra. Marta Riera, investigadora de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar. De fet, les cèl·lules dels homes utilitzen més glucosa i també més glutamina en les vies metabòliques energètiques tot i que produeixen menys piruvat, un compost bàsic en el metabolisme energètic, que les dones.

 

Tot plegat, té una relació directa amb la presència d'hormones masculines, com s'ha pogut comprovar en el seguiment, durant cinc anys, dels pacients estudiats, tres grups en diferents estadis de la malaltia diabètica. A més, aquestes diferències es poden comprovar fàcilment en una analítica de sang, buscant-hi els metabòlits resultants del procés de metabolisme energètic de les cèl·lules. "En un futur pròxim anem cap a un tractament personalitzat en les persones afectes de diabetis i de malaltia renal crònica, on el sexe clarament és un factor a tenir en compte", també confirma la Dra. María José Soler, autora del treball, cap clínica de Nefrologia i diàlisi del Servei de Nefrologia i investigadora del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

 

Determinar aquest fet pot permetre personalitzar el tractament dels pacients, adaptant-se a la realitat de la qualitat del procés que fan servir les seves cèl·lules per generar energia. El treball ha posat de manifest vies metabòliques d'interès per ser estudiades com a potencials dianes terapèutiques. També pot permetre comptar amb una sèrie de marcadors que poden servir com a factors pronòstics de mortalitat i d'evolució negativa dels pacients i per valorar la seva resposta als tractaments. Com comenta la Dra. Barrios, "s'obren moltes portes d'ús diagnòstic i en recerca per veure si podem modular aquestes vies afectades, i estimular així que el consum energètic de les cèl·lules tubulars renals sigui menys perjudicial per al ronyó".

 

La nefropatia diabètica és una complicació crònica de la diabetis. És responsable del voltant del 30% dels pacients en diàlisi i és la primera causa de trasplantament renal.

 

Article de referència

Clotet-Freixas S, Zaslaver O, Kotlyar M, Pastrello C, Quaile AT, McEvoy CM, Saha AD, Farkona S, Boshart A, Zorcic K, Neupane S, Manion K, Allen M, Chan M, Chen X, Arnold AP, Sekula P, Steinbrenner I, Köttgen A, Dart AB, Wicklow B, McGavock JM, Blydt-Hansen TD, Barrios C, Riera M, Soler MJ, Isenbrandt A, Lamontagne-Proulx J, Pradeloux S, Coulombe K, Soulet D, Rajasekar S, Zhang B, John R, Mehrotra A, Gehring A, Puhka M, Jurisica I, Woo M, Scholey JW, Röst H, Konvalinka A. Sex differences in kidney metabolism may reflect sex-dependent outcomes in human diabetic kidney disease. Sci Transl Med. 2024 Mar 6;16(737):eabm2090. doi: 10.1126/scitranslmed.abm2090. Epub 2024 Mar 6. PMID: 38446901.

.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat