Notícies

15 de febrer de 2024 - Informació general

Validen l’eficàcia de la nova generació de stents per tractar l’aneurisma cerebral

Validen l’eficàcia de la nova generació de stents per tractar l’aneurisma cerebral

Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya mostra que aquest nou tipus de dispositiu és tres vegades més eficaç que els anteriors models a l'hora de tancar completament l'aneurisma. A més, de forma segura. Ho publica el Journal of Neurointerventional Surgery.

La nova generació de stents per al tractament de l'aneurisma cerebral és més eficaç i més segura, segons revela un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya que acaba de publicar el Journal of Neurointerventional Surgery. De fet, presenten una eficàcia tres vegades més alta, sense pràcticament complicacions.

Angel_Ois_Elio_Vivas_Leopoldo_Guimaraens

D’esquerra a dreta, Ángel Ois, Elio Vivas, Leopoldo Guimaraens

El treball ha comparat la capacitat dels nous stents FREDX, fabricats per MicroVention, empresa amb base als Estats Units, amb l'anterior generació, FRED. S'ha fet a partir de dades de 287 pacients, tractats de 385 aneurismes (més de setanta pacients presentaven més d'una lesió), entre gener del 2016 i juny del 2023. Hi han participat els serveis de Neuroangiografia Terapèutica dels dos centres participants, així com el Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i el Grup de recerca Neurovascular de l'Hospital del Mar Research Institute.

Stent_neuroangiografia

El Dr. Leopoldo Guimaraens, cap del Servei de Neuroangiografia Terapèutica del centre, apunta que "el FRED era un dispositiu molt bo en el tractament d'aneurismes cerebrals complexos, no obstant això, el seu nou disseny, el FREDX, té clars avantatges per la seva major facilitat de navegació, que facilita la col·locació i reposicionament, sobretot en anatomies arterials complexes". A més, "els resultats són millors, ja que faciliten la trombosi més ràpida de l'aneurisma i, per tant, la seva curació associada a menors complicacions, sobretot trombòtiques".

Stent_neuroangiografia

En comparació amb la generació anterior de stents, els nous dissenys estan recoberts d'un polímer que redueix el risc de trombes. De fet, a la població estudiada, gairebé no es van produir esdeveniments adversos. A més, es va incrementar la capacitat de tancar completament l'aneurisma un any després de la intervenció. El grau d'èxit va passar de menys del 60% a gairebé el 80%, eliminant els sagnats després de la intervenció. Es tracta del primer estudi amb dades de la vida real portat a terme al món amb aquest tipus concret de dispositiu.

 

"El dispostiu FREDX representa una nova opció per al tractament endovascular dels aneurismes complexos, que no es poden abordar d'una altra manera. Està canviant l'abordatge d'aquesta patologia, amb una eficàcia i seguretat que queden demostrades al nostre estudi", explica el Dr. Ángel Ois, metge adjunt del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i investigador al seu institut de recerca. Es tracta d'una eina reservada només per aquells casos que no es poden tractar per altres tècniques endovasculars o neurocirurgia.

 

L'aneurisma o hemorràgia subaracnoidal és un tipus d'hemorràgia cerebral que suposa un risc elevat per a la vida del pacient en cas de ruptura. Es tracta d'una patologia que a vegades es pot confondre amb un mal de cap o cefalea, fet que retarda el seu diagnòstic (un de cada quatre casos es diagnostica tard, segons un estudi anterior de l'Hospital del Mar), fet que pot afectar la recuperació de les persones que la pateixen. A Catalunya s'estima que es produeixen més de 700 casos cada any.

 

Article de referència

Guimaraens L, Saldaña J, Vivas E, et al Flow diverter stents for endovascular treatment of aneurysms: a comparative study of efficacy and safety between FREDX and FRED Journal of NeuroInterventional Surgery Published Online First: 16 January 2024. doi: 10.1136/jnis-2023-021103

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat