Notícies

31 de gener de 2024 - Informació general

L'Hospital del Mar s'ha situat a l'avantguarda en l'atenció a les persones amb esclerosi múltiple com el primer centre a Catalunya acreditat amb la norma ESCALEM

L'Hospital del Mar s'ha situat a l'avantguarda en l'atenció a les persones amb esclerosi múltiple com el primer centre a Catalunya acreditat amb la norma ESCALEM

Novartis i la Sociedad Española de Calidad Asistencial (SECA), amb el suport de la Sociedad Española de Neurología (SEN), impulsen la norma ESCALEM, la primera guia per a la certificació de centres sanitaris espanyols en l'abordatge dels pacients amb esclerosi múltiple.

ESCALEM és una norma que ofereix un conjunt de recomanacions i estàndards amb la finalitat que les unitats d'esclerosi múltiple dels hospitals puguin millorar els seus procediments en benefici del pacient, de la pràctica clínica i de l'eficiència global del sistema de salut.

Es calcula que més de 55.000 persones pateixen esclerosi múltiple a Espanya, una malaltia neurològica que apareix amb freqüència en dones joves i que presenta quadres simptomàtics molt diversos, la qual cosa complica el seu abordatge.

El Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, dirigit pel Dr. Pablo Villoslada, atén pacients amb diversitat de patologies que afecten el sistema nerviós, entre elles més de 500 persones amb esclerosi múltiple i altres malalties desmielinitzants.

L'Hospital del Mar de Barcelona s'ha convertit en el primer centre sanitari de Catalunya en aconseguir la certificació ESCALEM, atorgada per la Sociedad Española de Calidad Asistencial (SECA) en col·laboració amb Novartis, col·locant-se així a l'avantguarda en l'atenció de pacients amb esclerosi múltiple. La norma acredita l'excel·lència en l'atenció i el cura d'aquests pacients, mitjançant el compliment d'un conjunt d'estàndards relatius als mitjans i els procediments practicats a l'hospital.

Acreditació_esclerosi_múltiple

Durant un acte celebrat avui mateix a l'hospital, Manel Santiñá, en representació de la SECA, ha lliurat el certificat en nivell avançat a José Enrique Martínez Rodríguez, coordinador de la unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital del Mar. L'acte ha comptat amb la presència de

ESCALEM, presentada el juliol de 2022, és la primera guia centrada en la millora assistencial dels pacients amb esclerosi múltiple a Espanya, posant a disposició de la comunitat mèdica un conjunt de directrius que contribueixen a l'optimització dels procediments i a aconseguir millors resultats, tant per als pacients com per a la pràctica clínica i l'eficàcia del sistema sanitari. Els objectius de la norma són, d'una banda, avançar cap a un model de pràctica clínica basat en l'evidència i en l'experiència clínica, i, de l'altra, aplicar un enfocament centrat en el pacient per agilitzar el diagnòstic, oferir el tractament adequat com més aviat millor i garantir un seguiment correcte dels pacients amb esclerosi múltiple.

L'acreditació ESCALEM consolida l'Hospital del Mar com un referent en el maneig d'aquesta malaltia, assegurant el compliment dels 21 criteris requerits per obtenir la certificació avançada. 8 d'aquests indicadors fan referència a aspectes necessaris des del punt de vista organitzatiu o de recursos, 10 d'ells a procediments o protocols que han d'estar integrats amb finalitats assistencials i d'investigació en l'esclerosi múltiple, i 3 d'ells monitoren l'adequació dels resultats esperats dels pacients en aquest tipus d'unitats.

La Unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital del Mar, està coordinada pel Dr. José Enrique Martínez, i en formen part la Dra. Elvira Munteis, amb una àmplia experiència en el maneig d'aquesta malaltia, l'infermera de pràctica avançada Isabel Miró, especialitzada en l'atenció integral a pacients amb esclerosi múltiple; Mireia Llop, infermera coordinadora d'assajos clínics i investigació, i el Dr. Pablo Villoslada, cap del Servei de Neurologia, i expert en neuroimmunologia. Tots ells s'enorgulleixen de liderar aquest avanç en l'atenció de l'esclerosi múltiple i es comprometen a continuar innovant i millorant les seves pràctiques per oferir una cura excepcional a totes les persones amb aquesta malaltia.

"Que una Unitat d'Esclerosi Múltiple compleixi una norma com ESCALEM, avaluada de forma independent, no només suposa un reconeixement públic d'una activitat que ha precisat molt temps i esforç en desenvolupar, sinó que té un gran impacte sobre els pacients amb EM", ha assegurat el Dr. Martínez, qui ha afegit que "això es deu al fet que assegura una assistència de qualitat que inclou aspectes molt diversos, com disposar de les instal·lacions i mitjans adequats, garantir un diagnòstic i tractament precoç de la malaltia amb una monitoratge adequada, comptar amb protocols estandarditzats actualitzats de diagnòstic i tractament, així com permetre el desenvolupament d'una activitat de recerca translacional enfocada en el pacient que permeti avançar en el coneixement i maneig de la malaltia, redundant tot això en una millor atenció als pacients, millores terapèutiques, i en un augment de la qualitat de vida dels nostres pacients".

Pel que fa a Eloy Viñuales, responsable de l'Àrea Terapèutica Neurociències de Novartis, ha explicat que "continuem promovent la col·laboració de la comunitat mèdica amb projectes d'innovació assistencial com ESCALEM. Esperem que altres centres segueixin els passos pioners de l'Hospital del Mar de Barcelona per aconseguir un major benestar de les persones que conviuen amb l'EM".

La certificació de l'Hospital del Mar amb la norma ESCALEM posa de manifest que les recomanacions i procediments que recull el programa són funcionals pels serveis sanitaris, al mateix temps que beneficien als pacients, amb la finalitat última de millorar el seu tractament i la qualitat de vida.

ESCALEM està dirigida per la Sociedad Española de Calidad Asistencial (SECA) i compta amb l'aval de la Sociedad Española de Neurología (SEN), la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH), la Sociedad Española de Directores de la Salud (SEDISA), la Sociedad Española de Enfermería Neurológica (SEDENE), la Sociedad Española de Informática de la Salud (SEIS), la Sociedad Española de Neurorradiología (SENR) i l'asociación de pacientes Esclerosis Múltiple España (EME).

 

El complex diagnòstic de l'EM

A Espanya, segons el Comitè Mèdic Assessor d'Esclerosi Múltiple Espanya (EME), al voltant de 55.000 persones pateixen aquesta malaltia i es produeixen més de 1.800 nous diagnòstics cada any. En general, la patologia sol irrompre en l'etapa més productiva de la vida de qui la pateix, tant en l'àmbit laboral com en el personal.

L'esclerosi múltiple és una malaltia inflamatòria, autoimmunitària i neurodegenerativa que ataca les neurones de diferents parts del cos i es manifesta amb símptomes molt diversos segons el pacient. Per això, el tractament i diagnòstic dels pacients és complex, i fan tan necessàries la creació de guies i estàndards d'assistència més unificats per als pacients que pateixen aquesta patologia.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat