Notícies

29 de desembre de 2023 - Informació general

Primera reconstrucció de paret toràcica a l’Hospital del Mar amb una pròtesi 3D realitzada a mida

Primera reconstrucció de paret toràcica a l’Hospital del Mar amb una pròtesi 3D realitzada a mida

Un equip format pel Servei de Cirurgia Toràcica, el de Cirurgia Plàstica, el d'Oncologia i la Unitat de Patologia Mamària, han col·laborat en el maneig i el tractament d'una pacient amb una neoplàsia de mama localment avançada, amb afectació de la paret toràcica anterior i part dels òrgans interns del tòrax. La cirurgia ha consistit en una mastectomia radical i la substitució de la paret toràcica amb una pròtesi feta a mida i la posterior cobertura microquirúrgica.

Un equip multidisciplinari, format pels serveis de Cirurgia Toràcica, de Cirurgia Plàstica, d'Oncologia i la Unitat de Patologia Mamària, ha portat a terme la primera reconstrucció de paret toràcica amb pròtesis 3D feta a mida de l'Hospital del Mar. La intervenció es va portar a terme el passat 20 de novembre i la pacient ja es troba a casa seva després de rebre l'alta.

Cirurgia_toracica_reconstruccio_mama

Un moment de la intervenció

Aquest tipus d'intervenció va ser necessària a causa de l'extensió de la lesió tumoral. La pacient patia una recidiva d'una neoplàsia de mama, que infiltrava localment part de la paret toràcica incloent la graella costal, parcialment el pericardi anterior i, de forma focal, el pulmó esquerre. Pel seu tractament va ser necessari portar a terme una mastectomia radical amb l'extirpació conjunta i en bloc en una sola peça de totes les estructures afectades, una àrea complexa en tractar-se d'una porció anterior de la graella costal implicada de forma important en la mecànica de la respiració.

Cirurgia_toracica_reconstruccio_mama

Detall de la pròtesi

"En aquests casos necessites, per una banda, rigidesa per a protegir i, per l'altra, flexibilitat que permeti un moviment compassat amb la respiració", explica el Dr. Juan Carlos Trujillo-Reyes, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Toràcica de l'Hospital del Mar i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Un objectiu que s'aconsegueix amb les noves pròtesis de titani fetes a mida, afavorint que el pacient recuperi abans la funcionalitat respiratòria, comenta el Dr. Albert Rodríguez, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital del Mar.

Cirurgia_toracica_reconstruccio_mama

Una altra de les novetats de la intervenció va ser que, per primera vegada a l'Hospital del Mar, es feia una cobertura microquirúrgica combinada d'un defecte toràcic. La Dra. Carmen Vega, cap de secció del Servei de Cirurgia Plàstica del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital del Mar i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, destaca que "per aquests defectes tan extensos, és imprescindible la cobertura amb teixits estables que assegurin el segellat de la cavitat toràcica, impedint el contacte amb l'exterior i l'exposició de la pròtesi". Per aquest motiu, es va fer servir un penjall de perforants infraumbilicals de tipus DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap), microanastomitzat als vasos mamaris interns.

La intervenció, com explica la Dra. Mar Vernet, coordinadora de la Unitat de Patologia Mamària, "és un exemple de la importància del treball dels equips multidisciplinaris per a l'atenció del pacient oncològic i de càncer de mama en particular". El disseny del tractament i la seva planificació va comptar amb professionals dels diferents serveis implicats per coordinar la seqüència entre els tractaments sistèmic i quirúrgic.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat