Notícies

20 de novembre de 2023 - Informació general

Innovadora tècnica per reparar fractures vertebrals

Innovadora tècnica per reparar fractures vertebrals

Es tracta de l'Spinejack, un sistema que introdueix una estructura de titani a la vèrtebra. Funciona com a base per reparar la lesió i recuperar l'alçada perduda per la fractura. La tècnica s'ha incorporat ja per tractar pacients afectats per osteoporosi o neoplàsies.

L'Hospital del Mar ha incorporat una nova tècnica, l'Spinejack, per a tractar fractures vertebrals ocasionades per osteoporosi o lesions neoplàsiques. Es tracta d'un sistema que, a diferència d'altres abordatges, no només permet reparar la fractura, sinó recuperar l'alçada de la vèrtebra danyada, millorant la qualitat de vida de la persona afectada.

Spinejack

La intervenció es porta a terme al Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital del Mar, integrat a la Xarxa dibi de diagnòstic biomèdic i per la imatge, amb el suport del Servei de Reumatologia, de la Unitat Funcional de Columna Vertebral i del Servei d'Anestesiologia. Consisteix en la introducció d'un implant de titani expansible  a cada costat de la vèrtebra afectada, amb l'ajuda de les imatges d'un equip de Tomografia Computada (TC) i d'un arc de radioscòpia convencional, que es fan servir complementàriament. Una vegada col·locat l'implant, es pot regular la seva obertura per recuperar l'alçada perduda amb la fractura. Després, s'introdueix el ciment per tractar la lesió i donar consistència a l'estructura òssia. El procediment es fa amb infiltració local i anestèsia general en ventilació espontània. 

Spinejack

Poques hores després de la intervenció, el dolor pot arribar a desaparèixer i millorar la funcionalitat tant com perquè el pacient marxi després de només una nit d'ingrés hospitalari. Fins ara, s'han portat a terme cinc intervencions, totes amb bons resultats.

 

Restaurar l'anatomia vertebral

En comparació amb les altres tècniques disponibles per tractar aquest tipus de lesions, l'Spinejack garanteix la recuperació de l'alçada de la vèrtebra fracturada i de l'anatomia vertebral. Com apunta Salvatore Marsico, metge adjunt de la secció de Radiologia Musculoesquelètica del Servei de Radiologia, "és important treure el dolor, però també és important intentar restaurar la normal anatomia vertebral, perquè la curvatura de la columna es quedi el més semblant al normal per preservar la biomecànica i no entrar en una espiral de comorbiditats associades a la fractura vertebral".

 

Els altres abordatges, la vertebroplàstia i la cifoplàstia, permeten reparar la fractura i eliminar el dolor que se'n deriva, però no garanteixen que es restaura l'alçada vertebral perduda. Un fet que destaca el Dr. Jesús Lafuente, coordinador de la Unitat de Cirurgia de Columna del Servei de Neurocirurgia. En aquest sentit, "l'Spinejack manté la recuperació de l'alçada al màxim, i facilita introduir el ciment a l'espai creat per l'implant, fet que consolida de forma més consistent la vèrtebra danyada". Un fet important en uns pacients que "tenen tendència a inclinar-se cap endavant, amb una pèrdua de qualitat de vida i dolor".

 

L'origen més habitual d'aquest tipus de lesions és l'osteoporosi, que debilita l'os i en facilita la fractura en cas de traumatisme. Però també altres malalties metabòliques òssies o neoplàsies, que afecten la vèrtebra. Aquesta lesió és "molt dolorosa i provoca incapacitat funcional en el pacient", explica el cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar, el Dr. Jordi Monfort, que destaca els avantatges del nou sistema incorporat al centre respecte als anteriors. "A les fractures vertebrals, si s'utilitza la vertebroplàstia o la cifoplàstia, la pressió sobre les vèrtebres restants es modifica, poden incrementar el risc de fractures a les vèrtebres adjacents. Amb el nou abordatge, es pot posar menys ciment i de forma més controlada, assolint una alçada correcta de la vèrtebra i una menor pressió sobre les situades al seu voltant", afegeix.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat