Notícies

14 de novembre de 2023 - Informació general

Tenir un mapa de cures infermeres dels pacients candidats a trasplantament renal per incrementar-ne l’èxit

Tenir un mapa de cures infermeres dels pacients candidats a trasplantament renal per incrementar-ne l’èxit

Un treball encapçalat pel professor de l'Escola Superior d'Infermeria de l'Hospital del Mar i infermer del Servei de Nefrologia, Guillermo Pedreira, apunta la importància de les trajectòries o mapes de cures aplicats a les persones amb malaltia renal candidates a trasplantament renal. L'estudi forma part de la seva tesi doctoral i l'ha publicat la revista Nursing Open.

L'evidència científica publicada certifica els beneficis d'establir trajectòries o mapes de cures en el seguiment de les persones que es troben a l'espera d'un trasplantament renal, segons un estudi que forma part de la tesi doctoral del seu primer autor, Guillermo Pedreira, que és professor de l'Escola Superior d'Infermeria de l'Hospital del Mar i infermer del Servei de Nefrologia. El publica la revista Nursing Open. També hi han participat l'Anna Bach i la Dra. Dolores Redondo, del Servei de Nefrologia, la Dolors Giró, del Servei de Qualitat i Metodologia Infermera, la Dra. Paloma Garcimartín, Directora Infermera de l'Hospital del Mar, i la Dra. Victòria Morín, professora de la facultat d'infermeria de la Universitat de Barcelona.

Consulta_infermeria_trasplantament_renal

La consulta de trasplantament renal

L'estudi ha revisat mig centenar de publicacions sobre aquest camp. Basant-se en les seves conclusions, Guillermo Pedreira apunta que "hem aconseguit dissenyar un mapa de cures infermeres que combina els principals elements d'aquestes cures que cal incorporar al procés. Un procés en el qual, les infermeres amb pràctica avançada tenen un paper crucial". L'Hospital del Mar és un dels pocs centres de l'Estat que està impulsant aquesta estratègia en la cura a persones a la llista d'espera per a un trasplantament renal.

 

La trajectòria o mapa de cures permet disposar d'un registre formal i estandarditzat, on s'avaluen totes les esferes de la persona en els àmbits social, econòmic, físic i emocional. Disposar d'aquesta informació aporta un plus de qualitat al seguiment i l'atenció que es proporciona a aquestes persones. Cal tenir en compte que el temps fins al trasplantament renal pot variar d'unes persones a les altres, depenent de les seves circumstàncies i que aquest és un període en el qual s'han de considerar moltes variables per garantir que es pot portar a terme la cirurgia i el tractament de postintervenció. Per aquest motiu, disposar d'aquest tipus d'eines, permet un seguiment correcte i adequat a les necessitats de la població.

 

Article de referència

Pedreira-Robles G, Garcimartín P, Bach-Pascual A, Giró-Formatger D, Redondo-Pachón D, Morín-Fraile V. Creating the nursing care map in the evaluation of kidney transplant candidates: A scoping review and narrative synthesis. Nurs Open. 2023 Oct;10(10):6668-6689. doi: 10.1002/nop2.1937. Epub 2023 Jul 21. PMID: 37480193; PMCID: PMC10495730.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat