Notícies

9 de novembre de 2023 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar i la Fundació Affinity posen en marxa un programa per millorar l'estat dels pacients de l'UCI amb gossos de teràpia

L'Hospital del Mar i la Fundació Affinity posen en marxa un programa per millorar l'estat dels pacients de l'UCI amb gossos de teràpia

És un dels primers centres de l'Estat que habilita aquest tipus de teràpia per a pacients ingressats a una unitat de cures intensives. Amb ella es busca contribuir a la recuperació dels pacients, proporcionant una estimulació diferent i creant un entorn més agradable.

El projecte compta amb la implicació de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona que, conjuntament amb l'Hospital del Mar, desenvoluparan un estudi per analitzar els beneficis d'aquest tipus de teràpia en les persones ingressades a l'UCI.

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar juntament amb la Fundació Affinity ha posat en marxa una iniciativa pionera a l'Estat espanyol, convertint-se en un dels primers hospitals a permetre l'entrada de gossos de teràpia per acompanyar els pacients ingressats. La iniciativa busca millorar l'estada de les persones que es troben a l'UCI i ajudar en el seu procés de recuperació, i compta amb el suport de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigida pel Dr. Jaume Fatjó.

Animals_terapèutics_UCI

La Lu i la Vida, les dues gosses terapèutiques, amb un dels pacients ingressats a l’UCI

A la vegada, el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar i la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona desenvoluparan un estudi per demostrar els beneficis dels animals com a recurs terapèutic a l'UCI. Per mesurar-ho, es recolliran mostres de saliva dels pacients abans i després de la interacció amb els gossos, per analitzar determinats metabòlits, que funcionen com a indicadors del nivell d'estrès i de benestar del malalt. Per fer-ho, compta amb el suport del Laboratori d'Investigació Metabolòmica Avançada Aplicada (LIMA), de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, encapçalat pel Dr. Òscar Pozo.

 

Gossos terapèutics

La iniciativa consisteix en dues sessions setmanals d'entre 15 i 20' per pacient. Els protagonistes són dos gossos, ensinistrats per a realitzar teràpia seguint els estrictes protocols establerts per l'hospital i que compleixen tots els requisits veterinaris per a fer-ho. "Tots els gossos que participen en el programa presenten un perfecte estat de salut físic i mental i estan supervisats permanentment per veterinaris especialistes en benestar i comportament animal", declara Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'equip format pel personal tècnic i els gossos de teràpia de la Fundació Affinity s'encarregaran de portar a terme les sessions amb els pacients beneficiats, que seran persones ingressades durant més de set dies a la Unitat de Cures Intensives.

Animals_terapèutics_UCI

La Vida i la Lu amb un pacient

Durant les sessions, els pacients podran interactuar amb els animals dins les seves possibilitats i mobilitat. L'objectiu és incrementar el seu confort i relaxació, així com estimular-los i millorar el seu benestar, contribuint a la seva recuperació a través d'una estimulació diferent amb els gossos de teràpia i la creació d'un entorn més amable. Com explica la Dra. Irene Dot, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i coordinadora del programa d'humanització, "les teràpies no farmacològiques, com la teràpia amb gossos entrenats, ajuden a la rehabilitació i a la millora de l'estat emocional del pacient, i poden tenir un impacte positiu en la seva recuperació".

 

La prova pilot constarà de 72 sessions i a continuació es procedirà a l'avaluació. El projecte té una durada inicial d'un any. En funció dels resultats, es podrà ampliar la seva aplicació. El Dr. Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva, apunta que "aquest projecte se suma al programa d'Humanització del servei i a la política "pet-friendly" que tenim, per tal d'avançar en el benestar dels nostres pacients i demostrar-ne l'efecte terapèutic". En aquest sentit, Maribel Vila, responsable de teràpies de Fundació Affinity, apunta que "s'han demostrat els beneficis de les teràpies assistides amb animals en altres àmbits de la salut i creiem que aquest tipus d'intervenció pot millorar considerablement l'estat del pacient en millorar l'ambient en l'UCI i fer que la seva estada allà sigui una mica més agradable".

 

El programa d'humanització de l'UCI de l'Hospital del Mar

L'UCI de l'Hospital del Mar és pionera en aplicar un programa d'humanització integral de les cures a les persones ingressades amb l'objectiu de millorar el seu tractament i la seva evolució. En aquest sentit, es realitzen sortides terapèutiques per veure el mar, en companyia de familiars i amics. També s'utilitza la tecnologia de realitat virtual per millorar el seu estat d'ànim i ajudar en els exercicis de recuperació física. A més a més, disposa d'un programa de musicoteràpia destinat a ajudar en l'evolució dels pacients amb diagnòstic de deliri. A la vegada, s'avança per recuperar la possibilitat que els malalts estiguin en tot moment acompanyats pels seus familiars i que aquests puguin col·laborar a les cures que se'ls hi fan.

 

Fundació Affinity: 35 anys treballant el vincle entre els animals i les persones 

La Fundació Affinity és una entitat privada sense ànim de lucre creada l'any 1987 per Affinity Petcare, empresa líder en el mercat espanyol en aliments preparats per gossos i gats que porta més de 50 anys vetllant per la cura dels animals.

La Fundació té com a missió investigar i divulgar els beneficis del vincle entre persones i animals de companyia i dur a terme projectes d'acció social, especialment en temes d'abandonament, adopció i Teràpies Assistides per Animals de Companyia.

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat