Notícies

17 d'octubre de 2023 - Notes de Premsa

‘Arts and Medicine’, un simposi per explorar el valor de les disciplines artístiques en la Medicina

‘Arts and Medicine’, un simposi per explorar el valor de les disciplines artístiques en la Medicina

Del 19 al 21 d'octubre el Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra acollirà una trobada organitzada per la UPF, l'Hospital del Mar i l'associació The Doctor as Humanist per explorar la interacció entre els dos àmbits d'estudi pel que fa a la relació entre metges i pacients.

L'Associació The Doctor as Humanist, la Universitat Pompeu Fabra, l'Hospital del Mar, organitzen els propers 19, 20 i 21 d'octubre el simposi 'Medicina i les arts' per explorar les interaccions curatives entre l'art i la medicina. Se celebrarà al Campus del Poblenou de la UPF, comptarà amb conferències, activitats artístiques i taules de debat amb diversos experts de renom d'arreu del món en medicina, art i humanitats, que presentaran iniciatives d'èxit que exploren la interacció entre la medicina i altres disciplines artístiques i humanístiques.

Congrés_art_medicina

"L'art és l'únic llenguatge global. I té la capacitat de participar en la curació tant dels pacients com dels professionals sanitaris. L'art ens ajuda a reduir l'estrès i recuperar l'esperança per a poder tractar als pacients amb més empatia", explica Jonathan McFarland, president de l'associació The Doctor as Humanist, que des del 2017 treballa per posar en valor l'humanisme en la medicina.

 

Després de sis anys de feina i organitzant múltiples trobades mundials per conèixer el vincle entre la medicina i la natura, o l'humanisme i la salut mental, enguany ha impulsat aquest simposi a Barcelona. Una iniciativa coorganitzada amb la Universitat Pompeu Fabra i l'Hospital del Mar amb els metges i docents Joaquim Gea i Manuel Pera al capdavant.

 

"El progressiu desenvolupament tecnològic i de la pressió assistencial que pateixen els professionals sanitaris han desequilibrat els aspectes més humans de la pràctica mèdica. Un fet que s'ha fet especialment patent durant la pandèmia", apunta Joaquim Gea,  cap de Servei emèrit del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar. Per això aquestes iniciatives per inspirar i humanitzar la professió compten amb el suport d'associacions professionals com el Col·legi de Metges i l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques.

 

A la sessió d'obertura, hi participarà la rectora de la UPF, Laia de Nadal, i Joan Puigdollers, president del Consorci Hospital del Mar, així com Gustavo A. Tolchinsky i Wiesen, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona; Carme Borrell, gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i Ana Bocio Sanz, subdirectora general de Promoció de la Salut.

 

Ponències sobre la relació entre la medicina i el cinema, la pintura o l'artteràpia, entre d'altres

El simposi compta amb tres dies de ponències, taules de debat, accions artístiques en directe, exposicions i la visita al MNAC i al Museu Egipci de Barcelona, per repassar la interacció entre l'art i la medicina des de diferents disciplines que van des de la creativitat, al fotoperiodisme, passant pel cinema, la pintura, la museografia o l'artteràpia. D'entre els esdeveniments destaquen les conferències "Les arts en la salut i el benestar a Egipte" a càrrec de Manale Elewah, responsable d'ART2CARE, el primer programa d'artteràpia de l'Orient Mitjà; "L'artista al quiròfan" i "L'artista com a pacient" a càrrec de Janina Cebertowicz, vicepresidenta de l'Acadèmia de Belles Arts de Manchester i del pintor, dibuixant i il·lustrador català, Perico Pastor.

 

Per la seva banda, Eugenia Nadolu, supervisora d'infermeria al Programa d'Atenció Especialitzada de Trastorns de la Conducta Alimentària a l'Hospital Universitari Son Espases, participarà a "Artteràpia amb adolescents amb Trastorns de Conducta Alimentària", i l'arquitecte encarregat del nou Hospital del Mar, Albert de Pineda, i els arquitectes David Cerdio i Ana Soni, a "La importància del disseny hospitalari" i "Arquitectura i disseny des de la perspectiva Mexicana", respectivament.

 

Finalment, els assistents podran gaudir de dues visites guiades a museus de la ciutat. Visitaran el Museu Nacional d'Art de Catalunya guiats per Guillem d'Efak Fullana-Farré, Cap d'Acció Comunitària, Programes Públics i Comunicació del museu, i Ourania Varsou, professora d'Anatomia a la Universitat de Glasgow. També visitaran el Museu Egipci de Barcelona acompanyats de la seva directora, Mariangela Taulé Delor, acompanyada de Manale Elewah i Ahmed Nagui, Ashgan Mohamed Abdelsalam i Fatma Soliman del Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte, per explorar la salut i la medicina a l'antic Egipte.

 

"Amb aquest simposi hem buscat fugir d'una concepció etnocèntrica culturalment parlant, en incorporar professionals de diferents àmbits i entorns culturals diversos, fent especial èmfasi a l'Àfrica, el món Àrab, Àsia i l'Amèrica Llatina. I hem combinat aquestes ponències amb les de participants d'Europa i Nord Amèrica", destaca Joaquim Gea, que també és catedràtic de Fisiologia del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF.

 

L'Humanisme, una aposta de la UPF i l'Hospital també en la docència de la Medicina

Aquest congrés, adreçat a professionals mèdics i estudiants de Medicina, és un exemple més de l'aposta de la UPF per introduir el vessant humanístic al seu propi Grau en Medicina impartit en col·laboració amb l'Hospital del Mar. En el curs acadèmic anterior, la Universitat va oferir, per primera vegada, l'assignatura optativa 'Humanisme en medicina', que va suscitar un gran interès entre l'alumnat.

 

L'assignatura, impulsada per Manuel Pera, cap de la Secció de Cirurgia Gastrointestinal de l'Hospital del Mar i Coordinador del Grup de Recerca en Carcinogènesi Gastroesofàgica de l'Hospital del Mar Research Institute, proposa un nou enfocament que vol recuperar el component humà de la relació entre professionals mèdics i pacients. Un component que ha quedat en entredit, sobretot en els països desenvolupats, amb la fascinació per les tècniques i la incorporació dels últims avenços tecnològics a la consulta.

 

Per a més informació i registre: https://artsmedicinesymposium.com/

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat