Notícies

28 de setembre de 2023 - Informació general

L’Hospital del Mar, Sabadell Digital i Microsoft sumen per prevenir i tractar el delírium després de la cirurgia

L’Hospital del Mar, Sabadell Digital i Microsoft sumen per prevenir i tractar el delírium després de la cirurgia

Tots tres promouen una Datathon, (marató digital per analitzar dades i buscar solucions a un problema) dirigida a crear eines per a prevenir i millorar el tractament d'aquesta patologia. Dades recents mostren que pot arribar a afectar fins a un 53% dels pacients fràgils que se sotmeten a una cirurgia complexa.

Més de mig centenar d'analistes de dades de Banco Sabadell analitzaran, durant dos  dies, les dades facilitades per l'Hospital. Microsoft s'encarregarà d'oferir les eines informàtiques necessàries per portar-ho a terme. Tots els participants ho fan de forma voluntària.

Disposar d'eines per determinar quins pacients poden patir delírium o síndrome confusional després de passar pel quiròfan és vital per disminuir les complicacions que se'n deriven, així com l'estada hospitalària i els reingressos.

L'Hospital del Mar, Sabadell Digital (filial tecnològica de Banco Sabadell) i Microsoft han decidit unir forces per la prevenció, el diagnòstic precoç, l'atenció i el tractament del delírium postoperatori, que afecta sobretot pacients fràgils d'edat avançada que se sotmeten a una intervenció quirúrgica. El projecte és una col·laboració entre les tres entitats per millorar l'atenció en una patologia d'alta prevalença. Es calcula que fins a la meitat de les persones amb alta fragilitat que passen per quiròfan poden patir delírium.

Datathon_delirium

 

El projecte consisteix en una Datathon, (hackathon de dades) una acció que busca la utilització de dades per donar resposta un problema, que es portarà a terme a les oficines de Sabadell Digital a Sabadell, al Vallès Occidental. Hi participaran una cinquantena de gestors de Sabadell Data (la direcció d'Intel·ligència artificial de Banco Sabadell), a través d'un projecte de voluntariat corporatiu amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar. Els experts, dividits en equips i durant dos dies, 28 i 29 de setembre, miraran de generar algoritmes que permetin detectar els pacients amb més risc de patir un episodi de delírium. La seva feina és totalment voluntària i comptarà amb el suport de Microsoft a l'apartat tècnic, facilitant les eines necessàries per portar a terme l'experiència. El projecte compta amb la col·laboració de NTT Data.

 

Datathon_delirium

L'Hospital del Mar facilitarà les dades amb les quals treballaran, convenientment anonimitzades. Es tracta de dades de 8.000 pacients de més de 70 anys, seleccionats entre uns 50.000 intervinguts al centre. Un projecte molt ambiciós i complex, com reconeix el seu director d'Innovació, el Dr. Jordi Martínez. "Desenvolupar aquest tipus d'eines ens pot ajudar de forma decisiva per afrontar una patologia molt prevalent. Per aquest motiu, comptar amb la col·laboració d'institucions com Banc Sabadell i Microsoft, amb una llarga experiència en la gestió de grans volums de dades, ens ofereix una possibilitat única d'avançar per millorar l'atenció als nostres pacients", explica. Entre les diferents propostes dels equips de voluntaris se'n seleccionarà una com a guanyadora. L'Hospital del Mar serà el titular de tots els drets de propietat intel·lectual derivats del resultat del projecte.

 

 

Un problema de gran prevalença

El delírium afecta entre el 4 i el 53% dels pacients fràgils que se sotmeten a una cirurgia major, el que indica un elevat grau d'infradiagnòstic. Afecta persones d'edat avançada i empitjora el seu pronòstic, perllonga la seva estada hospitalària i incrementa els reingressos. La manca d'eines per al diagnòstic precoç "empitjora la seva atenció, que no és l'òptima. Aquesta manca de diagnòstic precoç és especialment preocupant si el delírium és hipoactiu, ja que la simptomatologia és més subtil i pot passar desapercebuda. És molt probable que quedin casos sense diagnosticar per aquest motiu i això agreuja el problema", explica el Dr. Juan Fernández Candil, metge adjunt del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital del Mar.

Datathon_delirium

"Disposar d'aquestes eines suposarà una reducció de complicacions, com ara caigudes, pèrdua de catèters i altres dispositius i la utilització de contencions mecàniques, amb menys dies d'hospitalització", apunta la Dr. Isabel Ramos, metgessa adjunta de la Unitat de Reanimació Quirúrgica del mateix servei.

En aquest sentit, des de Sabadell Digital apunten que "per a la nostra entitat és un plaer poder col·laborar en una iniciativa tan interessant com aquesta, aportant el talent de diversos especialistes tant de la direcció d'Intel·ligència Artificial del Banco Sabadell com de Sabadell Digital. Estem convençuts que el talent dels especialistes que s'han ofert a participar en aquesta hackathon aportarà molt per a la consecució d'aquest objectiu, tan útil en l'àmbit social".

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat