Notícies

13 de setembre de 2023 - Informació general

La sèpsia és la primera causa de mort evitable al món

La sèpsia és la primera causa de mort evitable al món

#DiaMundialdelaSepsia

L'Hospital del Mar se suma un any més al Dia Mundial de la Sèpsia i avança en la conscienciació dels professionals i de la ciutadania per evitar aquesta patologia. El coneixement sobre aquesta patologia pot permetre reduir la mortalitat que causa, fins a onze milions de morts cada any a tot el món.

La sèpsia és una patologia comuna i poc coneguda malgrat ser la principal causa de mort per infecció. Entre tres i quatre de cada deu pacients afectats moren i, de fet, només entre el 7 i el 50% de la població la coneix. Per donar-la a conèixer i treballar per millorar la seva detecció i pronòstic, l'Hospital del Mar organitza una taula informativa i se suma de nou al Dia Mundial de la Sèpsia, una commemoració que se celebra el 13 de setembre, impulsada per World Sepsis Day, amb el lema Aturar la sèpsia salva vides (Stop sepsis save lives).

Dia_sèpsia_2023

Tot i els avenços de la medicina, la sèpsia continua sent una greu amenaça per a la salut pública. Causa més morts que el càncer de pròstata, el de mama i el VIH junts, amb, com a mínim, onze milions de morts. A més, els supervivents poden patir seqüeles tota la seva vida. Malgrat això, aquesta patologia, coneguda popularment de forma errònia com a infecció de la sang, encara mata 1 persona cada 3 segons i la seva incidència continua creixent a tot el món.

 

Què és la sèpsia?

Es tracta de la resposta del cos a una infecció, que provoca danys als teixits i òrgans i pot desembocar en un xoc, la fallada multiorgànica i la mort. Tot i la seva alta prevalença, normalment es diagnostica tard a causa que els símptomes clínics no són específics d'aquesta patologia. La seva causa pot ser una infecció d'origen desconegut o altres, com ara meningitis, pneumònia, infeccions abdominals, de la sang o del tracte urinari. Més del 80% d'infeccions que acaben en sèpsia es contrauen fora de l'hospital.

 

La sèpsia pot afectar qualsevol persona, però els grups amb més risc són els infants de menys d'un any, els adults de més de 60, persones sense melsa i malalts amb malalties cròniques o amb el sistema immunitari afeblit. Els símptomes més habituals són la sensació de mort imminent, patir calfreds, dolor muscular o febre, presentar clapes a la pell, símptomes neurològics com ara confusió, problemes per a respirar o deixar d'orinar.

 

Per aturar el creixement de la sèpsia és vital la prevenció. Mesures com una correcta higiene de mans, disposar d'aigua neta, la vacunació i la prevenció de les infeccions associades a l'atenció sanitària són bàsiques. Garantir un part segur i net i la vacunació també ajuden a prevenir aquesta patologia.

 

Els serveis de Medicina Intensiva, de Malalties Infeccioses i d'Urgències de l'Hospital del Mar, conscienciats del problema, treballen conjuntament recordant que una detecció i tractament precoç salven vides. Des de maig del 2015 disposem al nostre hospital del "Codi sèpsia intrahospitalari" com una eina de tots per aconseguir millorar el diagnòstic precoç i l'optimització del tractament. Un diagnòstic a temps, pot evitar majors complicacions i augmentar les probabilitats de supervivència.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat