Notícies

17 d'agost de 2023 - Notes de Premsa

Obren la porta a disposar d’un nou predictor de complicacions en pacients amb diabetis tipus 2

Obren la porta a disposar d’un nou predictor de complicacions en pacients amb diabetis tipus 2

Així ho destaca un estudi publicat a Diabetes Metabolism Research and Reviews, encapçalat per la Universitat Erasmus de Rotterdam, l'Hospital del Mar i l'Hospital del Mar Research Institute.

El treball destaca el paper dels glicans, els sucres que envolten un dels anticossos més habituals a la sang, la immunoglobulina G. En funció de la seva combinació, el pronòstic dels pacients canvia i tenen més risc de presentar complicacions microvasculars, com ara una nefropatia, o macrovasculars, com problemes cardíacs.

Aquest entorn es pot modificar amb canvis als hàbits de vida i l'alimentació. Aquest fet el converteix en una potencial diana terapèutica.

Analitzar l'entorn que interactua sobre un dels anticossos encarregats de la defensa del cos, la immunoglobulina G (IgG), pot permetre avançar-se en el pronòstic de possibles complicacions en pacients amb diabetis tipus 2. És el resultat d'un estudi amb participació del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en Nefropaties de l'Hospital del Mar Research Institute, en col·laboració amb la Universitat Erasmus de Rotterdam, als Països Baixos, que publica la revista Diabetes Metabolism Research and Reviews.

Clara_Barrios

La Dra. Clara Barrios

La diabetis tipus 2 és una de les malalties cròniques més habituals al món. Pot provocar complicacions a escala microvascular i macrovascular a llarg termini a les persones que la pateixen. En aquest sentit, la inflamació, resposta regulada pels anticossos del sistema immune, juga un paper determinant en aquestes possibles complicacions. Per això, l'estudi ara publicat ha analitzat el paper que hi pot tenir un anticòs concret, la immunoglobulina G, com a regulador de la resposta inflamatòria i no inflamatòria davant possibles infeccions.

 

Per fer-ho, els investigadors han analitzat dades de tres cohorts de persones amb diabetis, dos dels Països Baixos i una altra de l'Hospital del Mar, amb més de 3.600 pacients. I han pogut comprovar com els diferents perfils de glicosilació de la immunoglobulina G, és a dir, la relació entre els sucres que rodegen l'anticòs entre ells i amb el mateix anticòs, funcionen com a indicadors de pronòstic de les complicacions derivades de la diabetis tipus 2. En funció d'aquest fet, es produeix un comportament o un altre, com ara complicacions microvasculars, per exemple, nefropaties, diverses patologies del ronyó, o retinopaties, que afecten la circulació sanguínia a la retina, però també macrovasculars, com és el cas de patologies cardiovasculars.

 

"El que destaca l'estudi és la importància dels sucres que envolten les proteïnes, que són modificables amb les nostres actituds, i que són predictores de la possible evolució de la patologia, més enllà dels marcadors habituals dels quals disposem ara", explica la Dra. Clara Barrios, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, co-coordinadora del Grup de recerca en Nefropaties de l'Hospital del Mar Research Institute i una de les autores principals del treball. Es tracta de la primera vegada que es confirma aquesta relació, convertint-la en un potencial marcador pronòstic.

 

A la vegada, aquest potencial marcador podria avançar el diagnòstic respecte les eines actuals. També és possible que es converteixi en una diana terapèutica, en tractar-se de factors modificables a través d'hàbits de vida i l'alimentació. Però per arribar-hi, els investigadors confirmen que caldrà portar a terme nous estudis per analitzar vies per a la seva futura aplicació clínica.

 

Article de referència

Memarian E, Heijmans R, Slieker RC, Sierra A, Gornik O, Beulens JWJ, Hanic M, Elders P, Pascual J, Sijbrands E, Lauc G, Dotz V, Barrios C, 't Hart LM, Wuhrer M, van Hoek M. IgG N-glycans are associated with prevalent and incident complications of type 2 diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2023 Jul 9:e3685. doi: 10.1002/dmrr.3685. Epub ahead of print. PMID: 37422864.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat