Notícies

12 de juny de 2023 - Informació general

Estudiants de 6è de Medicina del grau interuniversitari entre la UPF i la UAB a l’Hospital del Mar celebren el jurament hipocràtic

Estudiants de 6è de Medicina del grau interuniversitari entre la UPF i la UAB a l’Hospital del Mar celebren el jurament hipocràtic

Un acte emotiu amb aplaudiments generosos i un clam unànime per part dels docents demanant que no deixin de banda el vessant humanista en l'exercici de la seva futura professió. 

El passat divendres 9 de juny al vespre, els i les 55 estudiants del 6è curs del Grau en Medicina de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona a l'Hospital del Mar, van fer el jurament hipocràtic per finalitzar la seva formació universitària. L'acte, que es va celebrar a l'auditori del Parc De Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), va reunir a prop de 300 persones entre estudiants, professorat i familiars. 

Jurament_Hipocràtic

Els 55 alumnes de la promoció / Font UPF

Paco Parrilla, metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar va ser el mestre de cerimònia d'una vetllada presidida per Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, Jordi Garcia Ojalvo, director del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF, Olga Pané, gerent de l'Hospital del Mar i Lluis Grande, cap de servei emèrit del Servei de Cirurgia de l'Hospital del Mar i coordinador de la Unitat docent de la Facultat de Medicina de la UAB, representant al degà de la mateixa facultat.

Jurament_Hipocràtic

Moment del jurament hipocràtic / Font UPF

També hi van participar Lucía Pastor i Miguel Armengual com a delegats de la promoció i Meritxell Girvent, que havia estat escollida per l'alumnat com a padrina de la promoció. 

 

Humanisme i pandèmia 

"Quan fèieu tercer, els vostres estudis van ser interromputs per la pandèmia. Cap metge de la nostra generació havia patit una situació similar. Tot i no haver fet cap simulació, al mig del desconcert, van emergir els coneixements que teníem. I això, lligat a  la confiança dels uns amb els altres ens va permetre ser solvents, eficaços i forts. Va ser un exercici col·lectiu de coneixement, confiança i cooperació", deia Olga Pané en obrir el seu discurs.   

La gerent de l'Hospital del Mar també els va recordar que "per ser un bon metge cal honestedat, humilitat i humanitat. I que cal humanitzar la medicina i preocupar-se, ocupar-se i cuidar les persones malaltes"

"La medicina no només són diagnòstics i tractaments. També és compassió i cura. Alegries i penes. No perdeu de vista la humanitat en la medicina. Tracteu a cada pacient amb la dignitat i el respecte amb el qual voldríeu ser tractats. Escolteu als malalts, proporcioneu-los una cura integral que atengui el seu benestar físic i emocional. Atingueu les seves pors, creences i emocions" afegia el Dr. Lluis Grande. 

"Us heu format en anys d'una forta eclosió tecnològica, però no deixeu mai de fer una bona història clínica. Deixeu de banda el mòbil i l'ordinador i atengueu bé als pacients per entendre què els passa", els recordava Meritxell Girvent, que va dedicar part del seu discurs a recordar a l'alumnat que, en medicina, l'avenç tecnològic no ho és tot. 

 

La família i els companys de promoció 

La padrina de promoció també va dedicar unes paraules a les persones que han acompanyat als estudiants al llarg de la seva formació. "Dels pacients amb qui heu tingut contacte des del primer any de carrera, n'heu après com cada persona afronta la salut, la malaltia i la mort. Situacions que us han fet encongir el cor. Heu viscut la fragilitat de l'inici i el final de la vida i heu tingut la sort de fer-ho acompanyats de professionals amb qui us emmirallareu d'aquí a uns anys, però també acompanyats de la família i els companys de promoció".

En aquesta línia, els delegats de la promoció van fer èmfasi en la comunitat que han creat entre tots els alumnes. Una comunitat diversa, unida, alegre i "amb molta més cooperació que coordinació". Ells van posar el punt reivindicatiu a la jornada recordant que "si la sanitat i la salut pública no és de totes, no és de ningú".

Finalment, el Dr. Joan Ramon Masclans, va recordar que s'han format en un campus on la diversitat hi és present i on s'intenten anticipar als reptes de salut planetària que com a professionals mèdics hauran d'afrontar durant el seu exercici. "Tingueu empatia i flexibilitat. Tracteu a cada pacient com a persona única. Cada gest de bondat i suport pot tenir un efecte curador". Masclans també els va demanar un últim repte: que intentessin "promoure un canvi significatiu en el sistema de salut".

 

Hipòcrates a l'uníson

Després dels parlaments, el Dr. Parrilla va anar cridant a cadascun dels graduats que van sortir a l'escenari a rebre les beques per part de la presidència. Tot seguit, els 55 graduats ja guarnits amb les bandes es van aixecar per llegir a l'uníson el jurament hipocràtic. Un dels moments més emocionants de la vetllada, que va arrencar un fort aplaudiment entre el públic, seguit de la coral de la UPF, que va interpretar l'himne universitari, el gaudeamus igitur.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat