Notícies

6 de juny de 2023 - Notes de Premsa

Mindfulness per millorar el benestar de les dones embarassades i els seus nadons

Mindfulness per millorar el benestar de les dones embarassades i els seus nadons

L'Hospital del Mar ha format a llevadores per poder oferir aquesta tècnica de reducció d'estrès a les gestants. És el primer centre de l'Estat que posa en marxa un programa d'aquest tipus, que ha assolit bons resultats a altres països com Anglaterra, Canadà i Austràlia.

Els trastorns mentals durant l'embaràs i el postpart presenten una elevada prevalença. El mindfulness o atenció plena, és una alternativa vàlida per ajudar les dones embarassades en un moment en el qual no es poden prescriure molts fàrmacs per evitar afectar el nadó.

Està demostrat que aquesta tècnica té efectes beneficiosos, no només reduint l'estrès, l'ansietat i la depressió, sinó que també en la reducció de patologia obstètrica, reduint en un 29% el nombre de nadons amb baix pes en néixer i en un 26% complicacions com la incidència de la preeclàmpsia.

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat que ofereix un programa de mindfulness per a les dones embarassades que porten a terme el seu seguiment al centre i als centres d'atenció primària vinculats (PASSIR). Durant els primers mesos del 2023, el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia ha format en aquesta tècnica a nou llevadores, que ja han començat a fer servir els principis d'aquesta pràctica basada en l'atenció plena i conscient al moment present per ajudar a les dones gestants a millorar el seu benestar emocional i mental. L'objectiu general és dotar als i a les professionals d'eines per poder millorar el benestar de la mare, l'atenció al nadó i les relacions interpersonals de manera simultània, mitjançant un entrenament de consciència plena o mindfulness.

Mindfulness_embarassades

Mindfulness_embarassades

El mindfulness s'ofereix tant a les consultes individuals com als tallers grupals de ioga, de preparació al naixement i de postpart per a embarassades que ja es porten a terme tant a l'hospital com als diferents centres d'atenció primària de la seva àrea d'influència. I durant la tardor s'iniciaran tallers centrats en aquesta tècnica. Per fer-ho, s'ha comptat amb la col·laboració de formadors especialitzats, a través de classes de formació i tallers pràctics, així com l'assistència a tallers amb dones embarassades, seguint un programa d'intervenció psico-educativa de reducció d'estrès mitjançant la pràctica del mindfulness creat a la facultat de Medicina de la Universitat de Massachussetts, als Estats Units. La formació ha anat a càrrec de la instructora de mindfulness especialitzada en embaràs i primera criança, Teresa Oller.

Mindfulness_embarassades

Mindfulness_embarassades

 

Beneficis del mindfulness

"L'embaràs és un moment vital, de molts canvis, en què les dones poden sentir malestars com pors o estrès, i un increment de trastorns com l'ansietat i la depressió. A més, és un període en el qual cal fer especial atenció amb la presa de fàrmacs o fitoteràpia. El mindfulness se'ns presenta com una intervenció segura i eficaç en aquest moment", explica Georgina Picas, llevadora i cap de l'atenció a la salut sexual i reproductiva del PASSIR del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar. En aquest context, una tècnica com el mindfulness pot resultar d'utilitat a la seva salut mental perinatal a les dones embarassades, com ja s'ha demostrat a diverses experiències internacionals, amb bons resultats en països com Anglaterra, Canadà i Austràlia. "Hi ha evidència científica que demostra els seus beneficis a la reducció de l'estrès, fet que comporta una millora de salut de la mare i també de la seva criatura", afegeix.

 

Els trastorns mentals durant l'embaràs i el postpart tenen una elevada prevalença. A Catalunya, gairebé una de cada cinc dones veu afectada la seva salut mental en aquest moment de la seva vida. Els trastorns més habituals són la depressió i l'ansietat, fet que pot afectar la seva salut física, provocant preeclàmpsia o altres patologies, i la del nadó, amb més prematuritat i baix pes en néixer. També pot afectar el neurodesenvolupament dels infants després del part. Dades d'estudis recents indiquen que en aquests casos, la pràctica del mindfulness pot resultar positiva, reduint en un 29% el nombre de nadons nascuts amb baix pes i en un 26% la incidència de complicacions com la preeclàmpsia o la mort perinatal.

 

Per aquests motius, dotar a les llevadores de l'Hospital del Mar d'aquest tipus d'eines "ajudarà al benestar de les dones embarassades, l'atenció al nadó i les relacions interpersonals de manera simultània mitjançant l'entrenament en aquesta tècnica de consciència plena", explica el Dr. Antoni Payà, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia. En aquest sentit, la llevadora coordinadora del servei, María Mamblona, apunta que "estem segurs que la implementació d'aquest programa tindrà un efecte positiu en la vivència del part i el postpart. Serà molt interessant poder estudiar l'impacte de l'entrenament amb mindfulness en el puerperi, l'etapa més vulnerable per a la dona durant la maternitat".

 

A banda del mindfulness, les dones que segueixen el seu embaràs a l'Hospital del Mar, també tenen a la seva disposició altres activitats destinades a millorar el seu estat físic i mental, com són tallers de ioga i d'exercici físic adaptat a embarassades.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat