Notícies

3 de maig de 2023 - Informació general

Exercici físic com a teràpia en pacients de la Unitat d’Aguts de Psiquiatria

Exercici físic com a teràpia en pacients de la Unitat d’Aguts de Psiquiatria

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar ofereix als pacients ingressats a la Unitat d'Aguts del Centre Fòrum un programa d'activitat física, gràcies a un conveni signat amb l'Institut Nacional d'Educació Física. Amb ell es busca millorar determinats aspectes de la seva patologia i, a la vegada, la seva qualitat de vida.

Els pacients ingressats a la Unitat d'Aguts de Psiquiatria del Centre Fòrum, ens adscrit a l'Hospital del Mar, gaudeixen d'un programa d'activitat física, impartit per alumnes de l'Institut Nacional d'Educació Física (INEFC). Amb ell es busca que les persones ingressades no només realitzin exercici físic, sinó també millorar diversos aspectes de la seva patologia, com ara l'ansietat, i la seva qualitat de vida.

Exercici_físic_pacients_psiquiatria_Fòrum

Diversos estudis indiquen que les persones que pateixen un trastorn mental, com és l'esquizofrènia i altres relacionats, presenten un increment de la mortalitat de dos a tres vegades respecte a la població general, a causa majoritàriament de malalties cardiovasculars. Unes patologies que es poden prevenir amb exercici físic. Per aquest motiu, les guies internacionals recomanen incloure aquestes activitats en els programes de tractament per a pacients amb trastorn mental. En el cas del Servei de Psiquiatria, s'ha fet un pas més, amb la signatura d'un conveni amb l'INEFC l'any passat.

Exercici_físic_pacients_psiquiatria_Fòrum

Aquest conveni permet que alumnes d'aquesta institució, que es formen en diversos àmbits de l'esport, dirigeixin un programa d'activitat física focalitzat en els pacients de la Unitat d'Aguts del Centre Fòrum. Es tracta d'una activitat voluntària, però de la qual ja se n'han beneficiat més de setanta persones, amb un alt grau d'adherència entre els participants. A la vegada, s'ha portat a terme un estudi del seu grau de satisfacció i de les millores assolides. Els resultats indiquen que s'aconsegueix una disminució de trastorns associats a les seves patologies, com és el cas de l'ansietat, i una millora de la seva qualitat de vida i el seu estat de salut.

Les persones que hi participen presenten diverses patologies, com trastorn bipolar, esquizofrènia i trastorn depressiu. L'activitat es fa dos cops a la setmana i quan els pacients reben l'alta se'ls lliura un fulletó amb recomanacions d'activitat física per a realitzar al seu domicili i mantenir els beneficis assolits.

"A banda dels evidents beneficis de l'activitat física en les persones, els professionals de la unitat considerem aquesta activitat com una nova oportunitat de continuar millorant en l'ambient terapèutic de les sales d'hospitalització, en la humanització dels ingressos, així com una nova eina que ens permet aprofundir a millorar la gestió i estructuració del temps de les persones ingressades, a fi de minimitzar l'impacte de l'ingrés en la funcionalitat, aportant noves activitats durant el mateix pel que fa a l'autocura (és un programa terapèutic estructurat), l'oci..." apunta la Dra. Purificación Salgado, directora del procés d'urgències-hospitalització d'aguts del Servei de Psiquiatria. "També volem destacar un programa que posa en valor la col·laboració amb altres professionals no directament sanitaris com a agents de salut", afegeixen Lina Abellanas, psicòloga clínica, i Anna Mané, metgessa adjunta del servei.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat