Notícies

25 d'abril de 2023 - Informació general

El Servei de Pediatria aposta per incorporar l’oli essencial de lavanda per reduir el dolor dels nadons en procediments dolorosos

El Servei de Pediatria aposta per incorporar l’oli essencial de lavanda per reduir el dolor dels nadons en procediments dolorosos

Aquesta decisió es basa en un estudi publicat al World Journal of Pediatrics i portat a terme per professionals del mateix servei. S'hi conclou que fer servir aquest abordatge durant la realització de frenotomies, el tall del fre de la llengua, redueix les manifestacions de dolor dels nadons.

La utilització d'oli essencial de lavanda redueix les manifestacions de dolor dels nadons quan se'ls sotmet a determinats procediments, com ha demostrat un estudi del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar i publicat al World Journal of Pediatrics. Aquesta evidència ha portat al servei a fer servir aquest abordatge en el maneig dels petits i petites de forma protocol·litzada, conjuntament amb un seguit d'accions destinades a minimitzar el dolor que puguin sentir.

Oli_lavanda_Pediatria

L'oli de lavanda té propietats sedants, antiespasmòdiques, actua contra els còlics i pot alleujar el dolor. A més, l'estudi portat a terme per les professionals del Servei de Pediatria, demostra que la seva utilització en nadons que s'han de sotmetre a procediments dolorosos, els ajuda a superar-los amb menys manifestacions de dolor. Cal tenir en compte que està demostrat que els nounats senten dolor i poden ser més sensibles que els adults, fet que pot tenir efectes negatius a curt i a llarg termini.

Equip_Oli_lavanda_Pediatria

La responsable d'infermeria del servei, Montserrat Fàbregas, apunta que "quan es fa una tècnica dolorosa a un nadó, s'utilitzen mesures analgèsiques. Es dona sacarosa per via oral, es fa contenció i, en cas que sigui possible, es posa al pit de la mare". Però en alguns casos no és possible l'alletament com a forma d'analgèsia. És el que passa en la frenotomia, és a dir, quan s'ha de tallar el fre de la llengua perquè no li permet portar a terme la seva funció de forma correcta a l'alletament matern. Per aquest motiu, es va voler comprovar si emprar l'oli de lavanda podia ajudar.

 

Redueix el temps de plor a la meitat

El treball ha analitzat les respostes de 142 nadons de menys de quinze dies, ingressats a l'Hospital del Mar i que s'havien de sotmetre a una frenotomia. A la meitat dels casos, se'ls van aplicar les mesures analgèsiques habituals (sacarosa i contenció), mentre que a l'altra meitat s'hi afegia la col·locació d'una gasa amarada amb oli de lavanda situada sota el nas. Es va mesurar la freqüència cardíaca, la saturació d'oxigen, el temps de plor i la puntuació a l'Escala de dolor infantil neonatal (NIPS) dels nadons.

 

Els que van poder respirar l'aroma de l'oli de lavanda van obtenir puntuacions significativament més baixes a l'escala NIPS i van plorar la meitat del temps que aquells a qui només es van oferir les mesures usuals (14,8 segons davant 24,6). Això ha portat al Servei de Pediatria a incorporar l'oli de lavanda a tots els procediments dolorosos, com expliquen la Dra. Maria Ángeles López Vílchez, cap del Servei de Pediatria, i la Dra. Silvia Maya, cap de secció de Neonatologia i primera signant del treball, "gràcies als resultats que vam assolir amb aquest estudi, no hi ha cap infant que no es beneficiï de l'oli de lavanda abans de qualsevol tècnica que pugui ocasionar dolor, com per exemple, la frenotomia. És molt gratificant i desestressant tant per el nounat com per nosaltres mateixes".

 

Article de referència

Maya-Enero, S., Fàbregas-Mitjans, M., Llufriu-Marquès, R.M. et al. Analgesic effect of inhaled lavender essential oil for frenotomy in healthy neonates: a randomized clinical trial. World J Pediatr 18, 398-403 (2022). https://doi.org/10.1007/s12519-022-00531-7

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat